Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige berispt wegens diefstal bij cliënt

Een thuiszorgverpleegkundige is door het Regionaal Tuchtcollege berispt omdat hij van januari 2012 tot maart 2013 meerdere keren geld heeft gestolen van een cliënt. De verpleegkundige is op staande voet ontslagen.
Verpleegkundige berispt wegens diefstal bij cliënt
Foto: stockexchange

De cliënt kreeg vier à vijf keer per dag hulp en woonde alleen. De familie van de cliënt vermoedde dat er geld werd gestolen door de thuiszorgmedewerker. Daarom werd er voor een korte periode camerabewaking ingevoerd. Uit de videobeelden bleek dat de verpleegkundige twee keer geld uit de portemonnee van de cliënt haalde. Toen hij met de bewuste beelden werd geconfronteerd, bekende de verpleegkundige de diefstallen.

Berisping

Bij een berisping mag de verpleegkundige het beroep blijven uitoefenen en is de zaak daarna in principe afgedaan. Ze hoeft de maatregel niet te melden bij een sollicitatie of aan een volgende werkgever.

Spijt

Het Tuchtcollege verwijt de man misbruik te hebben gemaakt van zijn beroep en in strijd te hebben gehandeld met de zorg die hij aan de cliënt leverde. Daarnaast heeft hij het vertrouwen van de beroepsgroep geschaad. Naast een berisping krijgt de verpleegkundige een taakstraf van 100 uur, vervolgens 50 dagen hechtenis en een voorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van twee weken met een proeftijd van twee jaar. Tijdens de rechtszaak zei de verpleegkundige spijt te hebben van de diefstal en zich te schamen. Naar aanleiding van het voorval heeft hij professionele medische hulp ingeschakeld. In de toekomst wil hij weer als verpleegkundige aan het werk.

Verpleegkundige berispt wegens nalatig en onbekwaam handelen

Een verpleegkundige is op 11 maart door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg berispt, omdat hij onbekwaam en nalatig handelde als ambulant verpleegkundige en avondhoofd. Als gevolg daarvan kwam een patiënt te overlijden. Lees meer >>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.