Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Verpleegkundige beroepsziekten onderzocht

Deze maand start een groot onderzoek naar de mogelijke relaties tussen het beroep en de gezondheid van 200.000 verpleegkundigen én voormalig verpleegkundigen.
Verpleegkundige beroepsziekten onderzocht

Deze Nightingale Studie wordt uitgevoerd door het NKI-AVL in Amsterdam in samenwerking met het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) van de Universiteit Utrecht.

Aanleiding voor het onderzoek is dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de invloed van beroepsmatige blootstellingen op de gezondheid van verpleegkundigen. Er zal onder meer gekeken worden naar nachtwerk, het in aanraking komen met medicijnen (zoals cytostatica) en het werken met bepaalde apparatuur (zoals MRI of röntgenapparatuur). Ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen zullen worden bestudeerd.

Gebrek aan goed onderzoek
‘Het is op dit moment niet duidelijk of nachtwerk de kans op borstkanker vergroot,’ licht onderzoeker en projectcoördinator dr. Anouk Pijpe (NKI-AVL) toe, ‘dierproeven laten zien dat een verstoord dag-nachtritme het risico op borstkanker kan verhogen, maar of dat ook voor mensen geldt is onduidelijk. Er is nog weinig goed onderzoek. Vaak worden registraties van werk- en ziektegegevens met elkaar gekoppeld zonder de mensen zelf te benaderen. Er wordt dan geen rekening gehouden met andere beroepsmatige blootstellingen en leefgewoonten, zoals alcoholgebruik en lichaamsbeweging. Met de Nightingale Studie proberen we dit te ondervangen door die factoren ook in kaart te brengen.’

Binnenkort uitgenodigd
Via het BIG-register worden eind deze maand alle 200.000 BIG-geregistreerde verpleegkundigen tussen de 18 en 65 jaar aangeschreven. Aan hen wordt gevraagd een deelnemersverklaring en een vragenlijst op internet in te vullen. Het maakt niet uit of iemand wel of niet werkt als verpleegkundige, of wel of niet ziek is. Iedereen die uitgenodigd wordt komt in aanmerking en iedere deelnemer is even waardevol.
Hoe meer vrouwen de toegestuurde vragenlijst invullen, hoe eerder er duidelijkheid zal komen over de veiligheid van het werken als verpleegkundige. Als er verhoogde risico’s ten gevolge van bepaalde blootstellingen blijken te zijn, dan zou dat kunnen leiden tot veranderingen in  de werkomstandigheden, terwijl veel ongerustheid zou worden weggenomen als dat niet zo is.

Op de werkvloer
Leo Hartveld, lid van het federatiebestuur van vakcentrale FNV: ‘Hoe sterk dit onderwerp leeft onder vrouwen die ’s nachts werken, merkten we toen Bureau Beroepsziekten van de FNV het enkele jaren geleden publiekelijk aan de orde stelde. Onze telefoon stond roodgloeiend. Er is nog veel onzekerheid. Daarom is het goed dat gezaghebbende instituten als het NKI-AVL er nu ook op duiken.’

Door: redactie Nursing

6 Vragen over borstkanker door de nachtdienst (Nursing juni 2010)

10 REACTIES

 1. @ Jet:
  De uitnodiging voor deelname aan het onderzoek is verstuurd door het BIG-register en verzorgenden staan hierin niet geregistreerd. Omdat het werk van verzorgenden in veel opzichten op dat van verpleegkundigen lijkt, kunnen ook vrouwelijke verzorgenden zich aanmelden voor het onderzoek. Je kunt je voor de Nightingale Studie aanmelden via de website nightingalestudie.nl Via de rode knop Inloggen kom je bij het aanmeldingsformulier.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Dana
  De route voor het versturen van de herinnering is als volgt: er wordt door ons bijgehouden welke studienummers al wel en niet een vragenlijst hebben ingevuld. Deze lijst met nummers wordt aan het BIG register gestuurd. Alleen zij weten op het moment dat zij de eenmalige herinnering sturen wie er bij welk nummer hoort. Dat betekent dat het BIG register de koppeling tussen nummer en adresgegevens alleen voor deze periode heeft bewaard.

 4. Wat mij erg tegen de borst stuit is wel het feit dat ik niet wens mee te doen met wat voor onderzoek of studie dan ook. Ik meldt mij dus niet aan en krijg vervolgens een herinnering dat ik nog niet meedoe. Hoe bedoel je privacy? Er wordt dus mooi bijgehouden wie er wel of niet meedoet. Je mag wel allerlei privé gegevens doorgeven en zelfs je DNA. No way!

 5. @ Jet,
  ” Het maakt niet uit of iemand wel of niet werkt als verpleegkundige, of wel of niet ziek is. Iedereen die uitgenodigd wordt komt in aanmerking en iedere deelnemer is even waardevol.”
  Er kunnen wel veel onderzoeken gedaan worden, maar als er in de praktijk niks mee wordt gedaan. Heeft het geen baat bij..

 6. Het gaat niet alleen over nachtdiensten, het gaat over beroepsziekten bij verpleegkundigen. Ik denk met name de oudere verpleegkundigen en verzorgenden hebben ook klachten die gerelateerd zijn met hun werk. bijv. aan het bewegingsapparaat. Rugklachten e.d.
  Goed dat er zo’n onderzoek komt.

 7. @ Max Wel … ik wordt iig moe en slaperig van nachtdiensten.
  Maar even serieus, mijn grootste probleem is altijd mijn dag/nachtritme. Ik heb eigenlijk 2 dagen vrij nodig om een beetje bij te komen na nachtdiensten en heb dan nog dagen weinig energie.

 8. Ik werk nu 6 jaar als vaste nachtdienst en heb nu problemen met mijn slaapritme, spier en gewrichtsklachten en mijn hormonen lijken ook van slag.
  Ben dus naarstig op zoek naar ander werk, maar een baan met regelmatige tijden in de zorg is moeilijk te vinden…

 9. Nachtdiensten zijn denk ik voor zowel mannen als vrouwen niet goed. het is nl. niet alleen het verhoofde risico op borstkanker. Je hormoonhuishouding mbt slaap-waakritme raakt verstoord. Dit zal denk ik bij elk beroep zonder een vast ritme zo zijn. Verder eet ik slechter als ik in de nachtdienst zit. Ben veel misselijk en heb minder trek, zeker in een warme maaltijd en sla die geregeld over, waardoor ook mijn darmen ‘van slag’ zijn. Dit laatste is iets wat ik wellicht zelf kan verbeteren door beter op mijn eten te letten. Iemand nog tips hiervoor?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.