Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundige betaalt bijscholing vaak zelf

Verpleegkundigen willen graag bijscholen, maar doen dit vaak in eigen tijd en trekken daarvoor vaak hun eigen portemonnee.
Verpleegkundige betaalt bijscholing vaak zelf

Dit blijkt uit onderzoek van DUO Market Research, in opdracht van Nursing en VDO Opleiding en advies, onderdeel van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Aan het onderzoek hebben 270 verpleegkundigen meegedaan.  40% van hen geeft aan bij- of nascholingen helemaal of deels zelf te betalen. In de thuiszorg is dit percentage nog hoger: 64%. Ook blijkt dat bijna 70% van de verpleegkundigen moet de bij- en/of nascholing (geheel of gedeeltelijk) in eigen tijd volgen, in de thuiszorg moeten bijna alle verpleegkundigen dat (92%).

Kwaliteitswet
Een zorginstelling is conform de Kwaliteitswet zorginstellingen verplicht te zorgen voor goed personeel, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. In dit verband is het opmerkelijk dat slechts 47% van de respondenten zich gestimuleerd voelt door hun werkgever tot het volgen van een opleiding of bijscholing. In de thuiszorg is dat percentage nog lager (33%). Bovendien geeft 30% aan dat de drukte het volgen van bijscholing onvoldoende toelaat, weet 54% niet wat de voorwaarden zijn om kans te maken op een door de werkgever betaalde opleiding/bijscholing en weet 88% niet hoe groot het scholingsbudget is.

Eigen verantwoordelijkheid verpleegkundige
Een kwart van de ondervraagde verpleegkundigen in het onderzoek is van mening dat het opleidingsniveau af en toe te wensen overlaat. Volgens jurist Ivo Sindram is dat echter niet alleen een verantwoordelijkheid van de werkgever, maar ook van de verpleegkundige zelf. ‘Van een professional mag worden verwacht dat hij of zij zelf de vakkennis op peil houdt en dat niet laat afhangen van de werkgever’, aldus Sindram. ‘Een verpleegkundige die een fout maakt als gevolg van onvoldoende vakkennis, kan zich in een eventuele procedure niet met succes verweren met het feit dat de werkgever geen geld beschikbaar stelde voor bijscholing of dat de werkdruk een bijscholing niet toeliet. Ook de rechter gaat uit van een eigen professionele verantwoordelijkheid.’

Een uitgebreid artikel over dit onderzoek vind je in novembernummer van Nursing. Het volledige onderzoek is hier te downloaden.

9 REACTIES

 1. Ik ben werkzaam in een prive rusthuis. De reactie die ik krijg van mijn werkgever luidt als volgt : het is niet omdat u geinterreseert bent dat andere dat ook zijn. Overdrachten worden gerekend als bijscholing. De werkgever heeft geen stimulans tot bijscholing. Integendeel.

 2. Lees alle reacties
 3. Er is een nuance verschil in uitleg mijns inziens
  Het is weliswaar zo dat de verpleegkundige zich niet kan beroepen bij een fout door onvoldoende vakkennis op het feit dat haar werkgever niet gezorgd heeft voor bijscholing.
  Dit wordt gesteld omdat het haar eigen verantwoordelijkheid is om te weten of zij in staat is bepaalde handelingen uit te voeren.
  En op grond daarvan is zij verplicht bij onvoldoende vakkennis te weigeren bepaalde handelingen uit te voeren waardoor zij voorkomt dat zij een fout maakt.
  Dat wordt mijns inziens bedoeld met de eigen verantwoordelijkheid.
  Het is de verantwoordelijkheid van de verpleegkundigen om bij de werkgever aan tegeven dat zij bepaalde handeling (en) niet meer verantwoord kunnen uitvoeren bij gebrek aan bijscholing en op grond daarvan moeten zij de uitvoering ervan weigeren.
  Dan zal de werkgever als hij er belang aan hecht dat de handelingen toch worden uitgevoerd door die werknemer de werknemer een bijscholing aanbieden.

 4. Ik werk in een thuiszorginstelling en heb goede ervaringen wat scholing en bijscholing betreft. Momenteel volg ik een opleiding die geheel betaald wordt en waarvan de helft van mijn school uren vergoed worden, en alle uren die ter begeleiding gebruikt worden. Het lijkt mij vanzelfsprekend dat je er zelf ook effort en tijd in steekt . Tenslotte lig je met de voltooide opleiding beter in de markt en is je salaris ook hierop aangepast. Mijn ervaring is wel dat je zelf aangeven moet dat je graag scholing wil. Dat doe ik dan ook bij elke gelegenheid. Een leidinggevende heeft geen kristallen bol. Bovendien blijf je zelf verantwoordelijk voor je eigen leven ,ook ten opzichte van je werk , hoe je dit invult en de opleidingen en scholingen die je volgt.

 5. Bij de thuiszorg gaat het als volgt:
  -bezoek aan een congres kostte mij een vrije dag. De kosten( die overigens laag waren in vergelijk met de cursuskosten die soms gevraagd worden) krijg ik terug.
  -reanimatietraining: moet ik zelf regelen buiten de thuiszorg om. De helft van de kosten krijg ik vergoed wat betreft de training zelf.
  Al met al niet echt zo gek als je ervan uitgaat dat ook van de werknemer wat verwacht mag worden.
  Gaat het echter om een cursus dan wordt het vaak al een ander verhaal. Dit kan heel vaak niet gehonoreerd worden. Ook de thuiszorg heeft beperkingen. Maar de kwaliteit van de verpleging holt mijns inziens hard achteruit. Angst voor het verrichten van zogenaamde MVH handelingen maakt dat sommige handelingen niet meer zomaar verricht worden maar overgelaten aan derden. Een verarming door bezuinigingen naar mijn idee.

 6. Onze werkgever stimuleerd scholen juist enorm. Er word door het ziekenhuis zo ie zo een scholingsbudget per werknemer beschikbaar gesteld. Onze teamleider stuurt zo veel mogelijk mensen naar scholing en bijscholing. (Bijna) alles is mogelijk als je maar kunt verantwoorden waarom het relevant is voor de afdeling. Dus hierbij ook eens een positief verhaal waarbij het wel goed is geregeld.
  En voor de rest: ga op je strepenstaan en zoek eens uit wat voor scholingsbudget jullie teamleider krijgt en dus blijkbaar ergens anders aan besteed!.

 7. De baas mag dhr. Sindram hartelijk danken! Hij geeft precies de redeneen op waar de baas ook achter schuilt. verpleegkundigen hebben een eigen verantwoording! Heeft dhr, Sindram dan niet begrepen dat het de verpleegkundigen zijn die hun verantwoordelijkheid opnemen en dat de baas hierin de grote afwezige is? Of heb ik dat verkeerd begrepen? Ik ben ten slotte “maar” een simpele verpleegkundige!

 8. Het is op het moment zo dat de ziekenhuizen moeten bezuinigen. En dat doen ze door zo min mogelijk verpleegkundige naar congressen en bijscholingen te sturen.Ik heb mijn oncologiecursus zelf betaald en in eigen tijd, ook de stage’s in eigen tijd gevolgd.
  Men wil wel in het ziekenhuis kwaliteit maar willen vaak niet betalen hiervoor uit eigen zak.

 9. Wie staan er met stip op de 1e plaats? Juist, de thuiszorgverpleegkundigen! 92% volgt bijscholingen in eigen tijd! Natuurlijk ben je zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van kennis maar ook de organisatie heeft hierin een (stimulerende)taak en het zou niet misstaan hier een invulling aan te geven,

 10. Het is hemeltergend dat de verschillen van onkostenvergoeding binnen de zorg zo groot zijn. Het is niet realistisch dat medisch specialisten duizenden euro’s per jaar van hun werkgever krijgen voor bijscholingskosten. Verpleegkundigen dienen wel zelf verantwoordelijk te zijn voor hun bijscholing. Te gek voor woorden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.