Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige betast borsten incestpatiënt

Een verpleegkundige mag zich nooit meer inschrijven in het BIG-register vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen een patiënt.
on-your-own-1435956-638x401.jpg

Dit heeft het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag besloten. De verpleegkundige (geboren in 1952) was 27 jaar werkzaam voor zijn werkgever, die de klacht bij het tuchtcollege indiende. Hij was in 2010 een jaar lang de persoonlijk begeleider van een patiënte, die bij de instelling onder behandeling was. Deze patiënte had onder meer een incestverleden met haar vader.

Borsten betast

De werkgever ontving in augustus 2015 een brief van een andere locatie, hierin liet de instelling weten dat er tussen februari 2010 en januari 2011 vermoedelijk seksueel misbruik heeft plaatsgevonden van een cliënte door de verpleegkundige. Hierop werd de verpleegkundige om duidelijkheid gevraagd, en hij gaf toe stiekem seksueel overschrijdend gedrag te hebben vertoond. In een periode van zo’n vier maanden heeft hij tien tot vijftien keer de borsten van de patiënt betast. Na dit gesprek heeft de verpleegkundige zich op eigen verzoek laten uitschrijven uit het BIG-register, en gaf hij aan niet meer in de gezondheidszorg te kunnen en willen werken. Vervolgens is hij vervroegd met pensioen gegaan.

Verpleegkundigen krijgen voornamelijk een berisping of worden geschrapt uit het BIG-register door grensoverschrijdend gedrag of geen/onvoldoende zorgverlening. Lees meer >>

Volgens het tuchtcollege heeft de verpleegkundige in de uitoefening van zijn beroep van verpleegkundige en in het bijzonder in zijn hoedanigheid van persoonlijk begeleider van een aan zijn zorg toevertrouwde patiënte, de grenzen van de professionele behandelrelatie ernstig geschonden. De verpleegkundige heeft met dit laakbare handelen niet alleen de voor hem geldende beroepsnormen overschreden die zijn vastgelegd in artikel 2.12 van de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden (2007), maar hij heeft met zijn handelen mogelijk ook schade toegebracht aan een patiënte die destijds in een afhankelijkheidspositie verkeerde en mede daardoor zeer kwetsbaar was. De verpleegkundige heeft haar vertrouwen beschaamd. Ook heeft hij gehandeld uit eigenbelang door geen melding te maken van het grensoverschrijdende gedrag terwijl hij wel inzag dat zijn gedrag niet geoorloofd was. Dit is volgens het tuchtcollege reden voor doorhaling van de inschrijving in het BIG-register. Aangezien de verpleegkundige zich reeds heeft laten uitschrijven uit het BIG-register, besloot het tuchtcollege tot de ontzegging van het recht om ooit weer in het BIG-register te worden ingeschreven. 

Klik hier om het rechtbankverslag te lezen >>

3 REACTIES

  1. Dit weleens voorgelegd aan juristen, unaniem geven zij aan dat de beroepscode ook door rechters als norm wordt gezien. Los of jij of ik het eens zijn met de inhoud, het is opgesteld door organisatie(s) die ons juridisch gezien vertegenwoordigen en dat is voldoende.

  2. Lees alle reacties
  3. Hoe zit dat met die Nationale Beroepscode van verpleegkundigen en Verzorgenden? Hoezo geldt dat voor hem als beroepsnorm? Heeft hij deze onderschreven dan?
    Het stuit mij tegen de borst dat deze uitvinding van een klein groepje zonder overleg of ondertekening voor iedereen zou moeten gelden. Richtlijnen…oké, maar geldende normen….dat gaat me iets te ver!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.