Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige: ‘Betrek ons meer bij euthanasie patiënt’

Veel verpleegkundigen en verzorgenden vinden dat een arts een euthanasieverzoek van een patiënt met wie ze veel contact hebben, met hen moet bespreken.
Verpleegkundige: ‘Betrek ons meer bij euthanasie patiënt’

Dit blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL en VUmc in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling. Meer interessante punten uit het onderzoek:

  • Bijna 70 procent van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat een arts een euthanasieverzoek van een patiënt met wie ze veel contact hebben, met hen moet bespreken.
  • Daarnaast geeft 38 procent aan dat zij wel eens de eerste persoon zijn geweest met wie een patiënt zijn euthanasiewens besprak.
  • Ook vertelt ongeveer een derde dat zij ooit een arts hebben geïnformeerd over de euthanasiewens van een patiënt.
  • Slechts 3 procent zegt ooit te hebben geweigerd deel te nemen aan besluitvorming rondom euthanasie.
  • Het komt weinig voor dat verpleegkundigen en verzorgenden aanwezig zijn bij euthanasie. Slechts 7 procent van de ondervraagde verpleegkundigen  zegt dat zij daarbij ooit aanwezig was om een arts te assisteren.
  • Verpleegkundigen en verzorgenden met een religie of levensbeschouwing die belangrijk is voor hun houding tegenover besluiten rond het levenseinde, vinden relatief vaak dat de arts de euthanasiewens van een patiënt met hen moet bespreken. Dit geldt ook vaker voor degenen die in een ziekenhuis of in de thuiszorg werken dan voor collega’s in verpleeg- en verzorgingshuizen.
  • Opvallend is echter dat nog steeds 7 procent denkt dat zij zelf de voor euthanasie gebruikte medicijnen mogen toedienen. – Voorbereidende handelingen mogen wel volgens professionele richtlijnen, 3 procent of minder geeft aan dat zij ooit de euthanasiemiddelen hebben opgehaald bij de apotheek, het infuus hebben aangesloten of voorbereid, of de oplossing voor de middelen hebben gemaakt.

Ooit interviewde Nursing verschillende verpleegkundigen die assisteren bij euthanasie. Ze spraken openlijk over hun drijfveren en emoties. lees meer>>>


Het onderzoek is uitgevoerd onder het Panel Verpleegkundigen & Verzorgenden van het NIVEL. Voor het onderzoek vulden 587 verpleegkundigen en verzorgenden uit ziekenhuizen, thuiszorg of verpleeg- en verzorgingshuizen een schriftelijke vragenlijst in.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.