Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige bezetting wordt kwaliteitscriterium

Britse ziekenhuizen moeten binnenkort zeer waarschijnlijk iedere drie maanden cijfers openbaar maken over het aantal verpleegkundigen per bed dat zij inzetten. Dit is een van de kwaliteitscriteria op basis waarvan de Britse overheid ziekenhuizen gaat beoordelen.
Verpleegkundige bezetting wordt kwaliteitscriterium

Het ministerie van gezondheidszorg in het Verenigd Koninkrijk werkt op dit moment aan een ‘Quality dashboard’ dat voorschrijft op basis van welke informatie de prestaties van ziekenhuizen beoordeeld moeten worden. De verpleegkundige bezetting zou een onderdeel worden van het dashboard, zo meldt Nursing Times. Het is niet bekend of er een criterium komt voor de ideale bezetting. Naast informatie over de verpleegkundige bezetting zouden ziekenhuizen ook inzicht moeten geven in ondermeer het aantal artsen per bed, de resultaten van tevredenheidsonderzoeken, de prevalentie van ziekenhuisinfecties en mortaliteitscijfers.

Bezettingsgraad voorschrijven
In het Verenigd Koninkrijk loopt een discussie of de overheid bezettingsgraden moet voorschrijven. De Britse beroepsvereniging voor verpleegkundigen Royal College of Nursing, pleit voor een minimale bezettingsnorm. Ook de grootste Britse vakbond voor medewerkers in de publieke sector, Unison, draagt dit standpunt breed uit.

TVZ
Door: redactie Nursing

Lees ook de blog van Hugo van der Wedden over de verpleegkundige bezetting. 

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

3 REACTIES

 1. Toevallig vandaag een kamerbrief van de staatssecretaris waarin dit onderwerp ook aan de orde komt:
  Nivel concludeert dat verschillende invullingen van de dagelijkse bezetting tot goede zorg kunnen leiden en dat er geen blauwdruk of kwantitatieve norm bestaat voor een minimale of optimale bezetting. Naast voldoende en adequaat geschoolde professionals op de afdeling zijn de organisatie van het arbeidsproces, de arbeidsomstandigheden en de organisatiecultuur van belang. Voor wat betreft de hoeveelheid personeel merk ik graag op dat de extra middelen voor meer handen aan het bed in de ouderenzorg gelukkig gehandhaafd zijn. Nivel heeft een leidraad ontwikkeld om de voorwaarden voor en de besluitvorming over de dagelijkse bezetting te optimaliseren. De inspectie zal deze leidraad doorvertalen naar een instrument waarmee zij toezicht houdt op de inzet van het personeel.
  De zorgorganisatie is primair verantwoordelijk voor de personele bezetting. In het Kwaliteitskader Verantwoorde zorg VVT zijn normen opgenomen voor de beschikbaarheid en de bereikbaarheid 7x24uur van een verpleegkundige of arts. Aanvullend stellen zorgkantoren bij de zorginkoop nadere voorwaarden aan de kwaliteit. De Inspectie voor de Gezondheidszorg ten slotte, ziet toe op de veiligheid en de kwaliteit van de zorg.
  Om de hierboven aangegeven reden vind ik het voorschrijven van een minimum bezetting geen adequaat instrument. Met een goede inzet van de hierboven beschreven maatregelen moeten voldoende waarborgen aanwezig zijn. Aandacht blijft echter geboden. Signalen als die van mevrouw Van der Kaaij zijn daarbij zeer behulpzaam.
  Hoogachtend,
  de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, mw. drs. M.L.L.E. Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

 2. Lees alle reacties
 3. En wederom heeft de bureaucratie een nieuw meetinstrument op de markt gegooid. Niet dat de patiënt daar beter van wordt, maar dat de bureaucratie met betrekking tot de zorg gevoed blijft worden. Een enkel criterium is niet genoeg om kwaliteit mee aan te duiden. Het moet allemaal mooier en beter, maar ondertussen komen we handen voor de basiszorg tekort. Laten we dat nou maar eens eerst goed voor elkaar krijgen!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.