Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige blijft voorwaardelijk geschorst vanwege relatie met ex-patiënt

Een hoger beroep heeft niks opgeleverd voor de verpleegkundige die eerder dit jaar geschorst werd vanwege zijn relatie met een ex-patiënt. Het stel is inmiddels getrouwd.

Eerder dit jaar oordeelde het Regionaal Tuchtcollege dat de verpleegkundige professionele grenzen heeft overtreden door een relatie te beginnen met een ex-patiënte. Hij had daarbij een afkoelingsperiode in acht moeten nemen. De verpleegkundige ging hiertegen in hoger beroep en wilde dat de klacht tegen hem ongegrond werd verklaard. Het Centraal Tuchtcollege deelt echter de mening van het Regionaal college. De verpleegkundige blijft voorwaardelijk geschorst.

Verliefd worden op een (ex-)patiënt: het kan gebeuren. Maar hoe ga je daarmee om, en wat zijn de regels? Nursing zocht het uit.

Hoger beroep

In het hoger beroep stelde de verpleegkundige onder andere dat het Regionaal Tuchtcollege een verkeerde voorstelling heeft gegeven van wat daadwerkelijk is voorgevallen. Het Centraal Tuchtcollege is het daar echter niet mee eens en vindt de nuanceringen van de verpleegkundige niet van belang.

Getrouwd

De verpleegkundige en de ex-patiënte zijn inmiddels getrouwd. De echtgenote was ook bij de zitting aanwezig en was door de verpleegkundige opgeroepen om te getuigen. Zij heeft aangegeven dat er volgens haar in de relatie met de verpleegkundige geen sprake was van afhankelijkheid en ongelijkheid. Volgens het Centraal Tuchtcollege doet dit niet af aan het feit dat de verpleegkundige grensoverschrijdend gehandeld heeft.

Ongelijkwaardige relatie

Het Centraal Tuchtcollege benadrukte nog eens dat “een patiënt zich binnen een professionele relatie tot een hulpverlener per definitie in een afhankelijke positie bevindt en dat deze afhankelijkheid niet onmiddellijk ophoudt bij het eindigen van de behandelrelatie. (…)Er kan door de betrokkenheid van de zorgverlener op de zorgvrager en de respons op de geboden zorg altijd een zekere mate van wederkerigheid in deze relatie ontstaan. Deze wederkerigheid binnen de zorgrelatie zorgt ogenschijnlijk wellicht voor een bepaalde mate van gelijkwaardigheid. Dit is echter geen gelijkheid. (…) Die afhankelijkheid en die ongelijkheid werkt ook na het beëindigen van de behandelrelatie door.” Dat meldt het rapport van het college.

Aan het licht

De verpleegkundige heeft zijn verliefdheid wel met een aantal collega’s besproken, maar niet met zijn leidinggevende. De relatie kwam pas aan het licht bij zijn leidinggevende toen een collega melding ervan deed. Volgens het Tuchtcollege heeft de verpleegkundige zich niet transparant en toetsbaar opgesteld. Lees hier meer over deze tuchtzaak.

3 REACTIES

  1. Ik vind deze uitspraak te gek voor woorden, en veel te zwaar gestraft.
    Het is al te gek dat dit voor het tuchtcollege is gekomen.
    Ambtenaren van de belastingdienst ,die gezinnen in grote problemen hebben gebracht en zelfs een leven op hun geweten hebben worden niet aangeklaagd.

  2. Lees alle reacties
  3. Hier blijkt maar weer eens hoe vogelvrij hulpverleners (m.n. verpleeg-en zorgkundigen) zijn.Daar, waar iedereen een relatie met deze vrouw had mogen aanknopen, mag de voormalige verpleegkundige dat niet, omdat de vrouw bij zijn werkgever opgenomen is geweest.Ook al is voor hem, de vrouw en een vijftal collega’s duidelijk dat er geen afhankelijkheid in de relatie zit dan nog bewandelt het college de weg van de burocratie om hem aan de (onduidelijke) ‘regels’ te houden.Het college gaat er aan voorbij dat in heel veel relaties afhankelijkheid voorkomt en dat die relaties oook niet gestopt worden.Het is een overduidelijke overbemoeienis van het college; temeer daar er geen enkele schade is geleden door wie dan ook. geen schade, geen straf, zou ik zeggen. het college heeft in deze een hard en niet menselijk gezicht laten zien. Zelfs niet een professioneel gezicht, al denken ze zelf van wel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.