Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Verpleegkundige controleert katheter bij slapende cliënt en krijgt waarschuwing

Een verpleegkundige krijgt een waarschuwing omdat hij een cliënt niet wakker maakte voordat hij de urinekatheter controleerde. Dat oordeelt het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle.
Foto: Getty Images

De cliënt, een vrouw met vasculaire dementie en een partiële dwarslaesie, kreeg elke nacht controle van de nachtzak van haar urinekatheter. In het zorgplan stond dat zij daarvoor altijd wakker gemaakt moest worden. De betreffende verpleegkundige had mevrouw bij de nachtelijke controle echter niet wakker gemaakt, naar eigen zeggen omdat mevrouw de vorige nacht van hem was geschrokken. Nadat hij zag dat er geen urine in de nachtzak zat, controleerde hij de urinekatheter, nog steeds zonder de cliënt te wekken. Zij schrok echter wakker. Volgens de dochter van mevrouw was zij na dit voorval ongelukkig en angstig.

Tweeledige klacht

De dochter diende een tweeledige klacht in. Ze vindt dat de verpleegkundige haar moeder tijdens de controle had moeten wekken en ze beschuldigt de verpleegkundige van onzedelijk handelen. Het tuchtcollege is het met het eerste deel van haar klacht eens. De verpleegkundige had zich moeten realiseren ‘dat de schrik en het onbegrip bij mevrouw nog groter zouden zijn als zij door zijn handelen plotseling wakker zou worden en dan ineens met hem aan haar bed zou worden geconfronteerd.’

De Nederlandse richtlijn Urineweginfecties bij kwetsbare ouderen is herzien. Verpleegkundig specialist urologie Henk-Jan Mulder beantwoordt zeven veel gestelde vragen. Lees meer. 

Waarschuwing

Van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd kreeg de verpleegkundige eerder al een waarschuwing voor het niet wakker maken van mevrouw. Hij moest ook een plan van aanpak maken. Volgens de verpleegkundige is dat plan inmiddels goedgekeurd door de inspectie. Daarom vond hij dat hij niet nog een waarschuwing verdiende. Het tuchtcollege gaf hem die dus toch, ook omdat hij zijn fout volgens het college onvoldoende erkent. ‘Bovendien blijft hij klaagster ten onrechte verwijten dat zij melding van deze kwestie heeft gemaakt.’

‘Geen onzedelijk handelen’

Het tuchtcollege ziet geen concrete aanwijzingen voor onzedelijk handelen. Dit deel van de klacht is dan ook ongegrond verklaard.

Eerder deze maand kreeg een psychiatrisch verpleegkundige een waarschuwing van het Regionaal tuchtcollege in Den Haag. Hij had volgens het tuchtcollege zijn zwijgplicht geschonden.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit bewijst maar weer eens hoe vogelvrij wij als verplegenden en verzorgenden zijn. Als hij mevrouw wakker maakt schrikt ze, als hij haar niet wakker maakt maar zij wakker wordt schrikt ze ook. Hoe kan je dan nog goed doen?
    Dit had nooit voor het tuchtcollege mogen komen! Onderling oplossen is hier gevraagd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.