Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige diagnose goede voorspeller kosten ziekenhuiszorg

Er is al veel onderzoek gedaan naar de factoren die van invloed zijn op hoeveel zorg ziekenhuispatiënten nodig hebben en daarmee op de kosten. Onderzoekers van het Nivel hebben de resultaten van de meest degelijke studies op dit gebied op een rij gezet in een systematisch literatuuronderzoek.
Verpleegkundige diagnose goede voorspeller kosten ziekenhuiszorg

De belangrijkste factoren die uit de zeventien studies naar voren komen zijn: medische diagnose, verpleegkundige diagnose en een inschatting van de zwaarte van de verpleegkundige zorg die nodig is gemeten met de ‘San Joaquin patient classification system’.

Werklast

Er is vooral onderzocht in hoeverre de genoemde kenmerken samenhangen met de werklast voor verpleegkundigen. Die samenhang blijkt sterk te zijn: medische diagnose en verpleegkundige diagnose samen voorspellen 60 procent van de variatie in de werklast voor verpleegkundigen. Een inschatting van de verpleegkundige zwaarte hangt, niet verrassend, nog sterker samen met de verpleegkundige zorg die een patiënt nodig heeft en verklaart 70 procent van de variatie in de werklast.

Overige factoren

Leeftijd, geslacht, ernst van de ziekte, comorbiditeit en complicaties hebben volgens een aantal studies ook een aantoonbare invloed op de kosten en, voor zover gemeten, op de werklast van verpleegkundigen, maar de invloed van deze factoren is aanmerkelijk kleiner. Ook werden soms tegenstrijdige resultaten gevonden, zo wees een studie uit dat oudere patiënten (boven de 65 jaar) meer kosten maakten, terwijl een andere studie juist aantoonde dat patiënten onder de 61 jaar duurder waren.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.