Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige die groot geldbedrag aannam van cliënt toch niet doorgehaald in register

Een verpleegkundige die bijna 15.000 euro ontving van een cliënt, mag toch weer werken als verpleegkundige. Eerder dit jaar werd ze doorgehaald in het BIG-register, maar ze ging met succes in hoger beroep.
Stapel biljetten van 50 euro
De verpleegkundige betaalt het geld inmiddels via een schema terug aan de familie van de cliënt. Foto: Chiara Daneluzzi via Unsplash

In maart 2020 werd de verpleegkundige geschrapt uit het BIG-register omdat ze een groot geldbedrag van een terminale cliënt had ontvangen. Volgens de familie was er sprake van diefstal, volgens de verpleegkundige van een schenking.

De tuchtrechter gaat daar niet over, en oordeelt alleen of de kwaliteit van de gezondheidszorg in gevaar is gekomen. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dan ook dat de verpleegkundige hoe dan ook de fout in was gegaan door het geld aan te nemen.

Vrijgesproken van diefstal

De verpleegkundige werd door de strafrechter vrijgesproken van diefstal. Met deze beslissing van de strafrechtbank op zak, besloot de verpleegkundige in hoger beroep te gaan tegen het oordeel van het Regionaal Tuchtcollege.

Hoe dan ook fout gehandeld

Dat de verpleegkundige is vrijgesproken van diefstal, wil volgens het Centraal Tuchtcollege niet zeggen dat haar geen tuchtrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. De verpleegkundige heeft hoe dan ook fout gehandeld door het geld van de cliënt aan te nemen.

Aannemen van geschenken: wat mag wel en wat mag niet? Dit zegt de beroepscode.

Lichtere maatregel

Wel vindt het Centraal Tuchtcollege definitieve doorhaling in het BIG-register een te zware maatregel. Het college houdt er rekening mee dat de verpleegkundige inmiddels heeft erkend dat ze fout heeft gehandeld, dat ze het geld volgens een schema aan het terugbetalen is aan de familie en dat zij een integriteitscursus wil volgen.

Het Centraal Tuchtcollege draait de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege terug, en legt de verpleegkundige een schorsing van een jaar op.

Eind 2019 ging ook al een verpleegkundige die schenkingen aannam van een cliënt succesvol in hoger beroep. Deze cliënt had de verpleegkundige destijds opgenomen in zijn testament.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.