
In maart 2020 werd de verpleegkundige geschrapt uit het BIG-register omdat ze een groot geldbedrag van een terminale cliënt had ontvangen. Volgens de familie was er sprake van diefstal, volgens de verpleegkundige van een schenking.
De tuchtrechter gaat daar niet over, en oordeelt alleen of de kwaliteit van de gezondheidszorg in gevaar is gekomen. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dan ook dat de verpleegkundige hoe dan ook de fout in was gegaan door het geld aan te nemen.
Vrijgesproken van diefstal
De verpleegkundige werd door de strafrechter vrijgesproken van diefstal. Met deze beslissing van de strafrechtbank op zak, besloot de verpleegkundige in hoger beroep te gaan tegen het oordeel van het Regionaal Tuchtcollege.
Hoe dan ook fout gehandeld
Dat de verpleegkundige is vrijgesproken van diefstal, wil volgens het Centraal Tuchtcollege niet zeggen dat haar geen tuchtrechtelijk verwijt kan worden gemaakt. De verpleegkundige heeft hoe dan ook fout gehandeld door het geld van de cliënt aan te nemen.
Lichtere maatregel
Wel vindt het Centraal Tuchtcollege definitieve doorhaling in het BIG-register een te zware maatregel. Het college houdt er rekening mee dat de verpleegkundige inmiddels heeft erkend dat ze fout heeft gehandeld, dat ze het geld volgens een schema aan het terugbetalen is aan de familie en dat zij een integriteitscursus wil volgen.
Het Centraal Tuchtcollege draait de beslissing van het Regionaal Tuchtcollege terug, en legt de verpleegkundige een schorsing van een jaar op.