Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige die patiënt alcohol toestaat krijgt waarschuwing

Een psychiatrisch verpleegkundige heeft van de tuchtrechter een waarschuwing gekregen omdat zij een patiënt met een alcoholverleden een wijntje toestond.
0wijn.jpg
De verpleegkundige stond de patiënt een glas wijn toe

De patiënt heeft een langdurige psychiatrische voorgeschiedenis en is bekend met alcoholmisbruik. Ze verbleef op een gesloten afdeling sinds begin 2016. De verpleegkundige begeleidde haar buiten de instelling en na overleg met een collega-verpleegkundige stond zij de patiënt toe om een glas wijn te drinken. Ze heeft dit niet gemeld aan haar team, en ook niet schriftelijk gerapporteerd.

Schorsing verpleegkundige

De behandelend psychiater stond de patiënt een paar dagen later toe om deel te nemen aan een begeleide groepswandeling. De patiënt is toen weggelopen en is vervolgens thuis aangetroffen, met de nodige alcohol achter haar kiezen. Hiervan maakte een nicht van de patiënt melding, waarop de verpleegkundige werd geschorst en een ontslagprocedure is ingezet. Een kantonrechter wees het verzoek om de arbeidsovereenkomst te ontbinden af, in hoger beroep is er nog geen beslissing genomen.

Onlangs gaf het Tuchtcollege een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige een waarschuwing, omdat zij onder andere de geheimhoudingsplicht had geschonden. De verpleegkundige werd door haar patiënt gestalkt. Lees meer >>

De klacht van de werkgever van de verpleegkundige is dat ze ten onrechte heeft toegestaan dat buiten de instelling alcohol is gedronken. Door het ook niet te melden, konden de behandelaars hier geen rekening mee houden. Ook bagatelliseerde zij bij confrontatie haar handelswijze, en toonde ze geen reflectie hierop. De verpleegkundige stelt dat ze weet dat alcohol binnen de afdeling niet is toegestaan, maar dat ze patiënte serieus heeft genomen in haar verzoek om buiten de instelling een glas wijn te mogen drinken. Het betrof een avonddienst, waarbij het niet mogelijk was om met het behandelteam te overleggen. Wel heeft verweerster overlegd met een collega-verpleegkundige. Het was een kwestie van bejegening, geen zelfstandige diagnostiek. Ook draagt zij aan dat in het behandelplan niet beschreven stond dat patiënte geen alcohol mocht gebruiken, terwijl binnen de afdeling de meningen verdeeld waren over het gebruik van alcohol. Het glas wijn is niet gerapporteerd omdat verweerster dit niet relevant vond en het belangrijker vond om te vermelden dat patiënte niet was weggelopen en geen onaangepast gedrag had vertoond.

Oordeel tuchtcollege

Het tuchtcollege oordeelt dat de zeer ervaren verpleegkundige had moeten weten dat ze het gebruik van alcohol niet had mogen toestaan, omdat er bij de patiënt sprake was van een langdurige ernstige psychiatrische problematiek en alcoholgebruik in het verleden. Daarnaast was er sprake van een gedwongen opname van de patiënt op een gesloten afdeling. ‘In zoverre heeft verweerster niet de van haar te vergen zorg jegens patiënte betracht, hoewel de intentie van verweerster mogelijk een andere was’, aldus het rechtbankverslag. In het verlengde hiervan ligt het ontbreken van rapportage. Ook dit had anders gemoeten, aangezien de handelwijze van verweerster gevolgen kan hebben voor de verdere behandeling van patiënte en behandelaars hiervan niet onwetend hadden mogen blijven. Het College legt haar daarom een waarschuwing op. Voor een zwaardere maatregel wordt geen grond gezien. Daarbij weegt mee dat verweerster een onberispelijke staat van dienst heeft en dat door klaagster jegens verweerster reeds de zware maatregel van schorsing (van inmiddels meer dan een jaar) is getroffen, terwijl ook een ontslagprocedure loopt.

Klik hier voor het volledige rechtbankverslag >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.