Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige dient dodelijk infuus toe

Een voorwaardelijke werkstraf van 100 uur luidde maandag de eis tegen verpleegkundige Kim de V. uit Nieuw-Lekkerland. Ze zou per ongeluk een dodelijk infuus toegediend hebben.
Verpleegkundige dient dodelijk infuus toe

Volgens het Algemeen Dagblad was het slachtoffer de 83-jarige patiënte Toos Wissink-Van den Berghe uit Rotterdam. Na opname voor een longontsteking in het Medisch Centrum Rijnmond, diende de 26-jarige verpleegkundige haar op 11 maart vorig jaar de infusievloeistof Addiphos toe. Dit was door een arts voorgeschreven.

Onverdund
Tegen de voorschriften in de bijsluiter in, spoot zij het medicijn echter onverdund in. En in een te kort tijdsbestek. Tijdens het bezoekuur in aanwezigheid van haar dochter en echtgenoot overleed de patiënte kort daarop aan een hartstilstand.

Grovelijk nalatig
Volgens officier van justitie mr. M. van Eykelen was de verpleegkundige grovelijk nalatig en onvoorzichtig. Hoewel de net-afgestudeerde verpleegkundige onbekend was met het medicijn, verzuimde zij de protocollen en de bijsluiter te raadplegen. Bovendien stopte ze de toediening niet, toen bleek dat dit hevige pijnen bij de vrouw veroorzaakte.

Werkdruk
Ook de verplichte controle door een collega-verpleegkundige liet ze achterwege. ‘Ik weet niet waarom ik al die dingen niet heb gedaan. Het zal met de stress en werkdruk te maken hebben’, zei de verdachte. De vrouw werkte tegen haar zin op de longafdeling van het ziekenhuis, vertelde ze de rechtbank, en voelde zich door de hechte band van het personeel daar buiten gesloten. ‘Maar ik wilde toch bewijzen dat ik het kon. Daarom ben ik er gebleven.’ Eerder diende ze op dezelfde afdeling een keer het verkeerde medicijn toe, zonder fatale gevolgen.

Verantwoordelijkheid
Hoewel een ziekenhuisarts heeft toegaf dat de aanwijzing aan de verpleegkundige voor toediening van de infuusvloeistof te minimaal was, treft het ziekenhuis volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen blaam. Toediening van een medicijn geschiedt onder de verantwoordelijkheid van de verpleegkundige. De verdachte leek zeer aangedaan door haar vergissing en is op staande voet ontslagen.

Op 17 december doet de rechtbank uitspraak.

Algemeen Dagblad

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.