Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige doodde baby’s door vieze handen

Een Turkse verpleegkundige zorgde in september vorig jaar voor de dood van dertien baby's - ze had de regels van een goede handhygiëne niet in acht genomen.
Verpleegkundige doodde baby’s door vieze handen

De verpleegkundige werkte in een ziekenhuis in het Turkse Izmir, meldt de Vlaamse krant De Standaard. In de kunstmatige voeding die bij de baby’s was ingespoten, zijn ziektekiemen van de handen van de verpleegkundige gevonden. Volgens de krant had zij overduidelijk de regels voor een goede handhygiëne niet in acht genomen. De dertien vroeggeborenen en/of baby’s met ondergewicht waren allen in een tijdsspanne van 24 uur overleden.

Handhygiëne
Goede handhygiëne – handreiniging, handdesinfectie en handverzorging – bij verpleegkundigen wordt beschouwd als de belangrijkste maatregel om het risico op overdracht van micro-organismen te verminderen. De effectiviteit van handhygiëne is in een groot aantal studies aangetoond. Een nog betere handhygiëne zou echter nog meer infecties kunnen besparen.

Hectiek en werkdruk
Vorig jaar november gaven de verpleegkundigen op nursing.nl toe dat ze te weinig aandacht besteden aan handhygiëne. Maar liefst 52% antwoordt bevestigend op de vraag of verpleegkundigen te licht denken over de risico’s van slechte handhygiëne. 33% van de respondenten geeft hectiek en werkdruk aan als belangrijkste reden voor het onzorgvuldig omgaan met handhygiëne. Slechts 10% van de pollstemmers gaf aan zich aan de regels te houden.

De Standaard / Nursing
Door: redactie Nursing

Verpleegkundigen geven slechte handhygiëne toe
Richtlijn WIP voor handhygiëne in de zorg
Test je kennis over handhygiëne

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.