Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige doorgehaald in BIG-register vanwege stelen van geld, ‘vrees voor herhaling’

Een verpleegkundige is geschrapt uit het BIG-register omdat ze tienduizenden euro’s van haar cliënten en werkgever heeft gestolen. Ze heeft bekend en is ontslagen.
De verpleegkundige nam regelmatig grote bedragen op voor eigen gebruik met de pinpas van de locatie waar ze werkte.

De verpleegkundige werkte als persoonlijk begeleider op een woning voor mensen met een verstandelijke beperking.

Elke woning van de zorginstelling heeft een eigen pinpas die bewaard wordt in een kluis. De persoonlijk begeleiders pinnen in de regel €250 per keer voor uitgaven voor de cliënten of bijvoorbeeld het huishouden. Op de woning waar de verpleegkundige werkte was zij meestal degene die de kas controleerde.

Bekentenis

Toen de instelling constateerde dat 57.261 euro was gedeclareerd voor goederen die niet aanwezig waren en waar ook geen bonnen voor te vinden waren, schakelde deze bedrijfsrecherche in. De verpleegkundige bekende vervolgens de diefstallen.

Zo fraudeerde de verpleegkundige

De fraude werkte als volgt: de verpleegkundige pinde regelmatig €500 of €750 en schreef dan in het kasboek dat ze er bijvoorbeeld boodschappen voor had gekocht.

Soms schreef de verpleegkundige dat de uitgaven voor rekening kwamen van een cliënt. De zorgverleners hebben geen toegang tot de privé-rekening van cliënten, maar zij of hun vertegenwoordigers ontvangen altijd achteraf een factuur van kosten die gemaakt zijn.

Sommige cliënten hebben dus meerdere malen betaald voor aankopen die in werkelijkheid nooit gedaan zijn. Vaststaat dat in ieder geval 5 cliënten gedupeerd zijn.

Een ander deel van het geld waar de verpleegkundige mee fraudeerde boekte ze op de post huishoudgeld, waardoor er ook onterecht tienduizenden euro’s van de rekening van de werkgever werden afgeschreven.

‘Motief: afgeperst’

Volgens de verpleegkundige stal ze het geld omdat ze afgeperst werd door een jongen die ze via via had leren kennen. Tegen de bedrijfsrecherche zei ze dat hij bij een ontmoeting handtastelijk was geweest en haar daarna sms’jes begon te sturen met bedreigingen. De verpleegkundige zei dat ze van de jongen geldbedragen ergens moest neerleggen.

De sms’jes had de verpleegkundige naar eigen zeggen niet bewaard omdat ze niet constant aan hem herinnerd wilde worden. Ze had nooit overwogen naar de politie te gaan of er met iemand anders over te praten.

‘Ook vrees voor herhaling’

Na haar bekentenis werd de verpleegkundige door de zorginstelling ontslagen. De Inspectie Gezondheidszorg Jeugd heeft daarna geprobeerd de zaak verder te onderzoeken, maar kon geen contact leggen met de verpleegkundige. Brieven werden retour afzender gestuurd en op mails kwam geen antwoord.

Ook het tuchtcollege dat de zaak behandelde, het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam, heeft meerdere malen tevergeefs geprobeerd in contact te komen met de verpleegkundige. Vrees voor herhaling is dan ook, naast de diefstal zelf, een reden om de verpleegkundige door te halen in het BIG-register, aldus het tuchtcollege.

Lees ook het rapport met de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege

3 REACTIES

  1. Hoe is het mogelijk dat je zorgpersoneel geld laat pinnen en geld laat beheren. Ik sta nog te kijken dat dit gebeurt. Beheren geld cliënten moet mantelzorg of mentor doen. Boodschappen kunnen online en rekening naar de administratie van het bedrijf. Ik heb altijd geweigerd om te pinnen of de pinkaart te gebruiken. Heb het ook al eens meegemaakt dat een collega onjuist is beschuldigd…

  2. Lees alle reacties
  3. De verpleegkundige werkte als persoonlijk begeleider op een woning voor mensen met een verstandelijke beperking. Werkte ze op een woning? Was ze dan tegelijkertijd dakdekker of bracht ze zonnepanelen aan?
    Een ander deel van het geld waar de verpleegkundige mee fraudeerde zette ze op de rekening van haar werkgever. Dus ze ontvreemdde eerst geld en zette dat toen op de rekening van haar werkgever.
    Lezen jullie je stukjes nog wel eens na, of is knippen/plakken,klaar?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.