Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige doorgehaald uit BIG-register na seks met patiënt

Een sociaal-psychiatrisch verpleegkundige mag zijn beroep niet meer uitoefenen omdat hij seks heeft gehad met een patiënte. De verpleegkundige krijgt een doorhaling in het BIG-register en wordt daarnaast per direct geschorst. Dat heeft het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle afgelopen week geoordeeld.
De verpleegkundige had wekelijks gesprekken met de patiënt.
De verpleegkundige had wekelijks gesprekken met de patiënt.

De klacht tegen de verpleegkundige is ingediend door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Privécontact

De patiënte kwam in december 2011 bij de crisisopvang met ernstige sociale en psychische problemen. De verpleegkundige had wekelijks gesprekken met de patiënt. Vanaf februari 2012 werd het contact intensiever en wisselden verpleegkundige en patiënt privémailadressen uit. Tijdens de behandelperiode stuurden de verpleegkundige en de vrouw honderden mails die deels erotisch getint waren. Via WhatsApp wisselden ze erotisch getinte foto’s uit. Uiteindelijk leidde dit tot orale seks tijdens een behandeling.

Melding bij IGZ

In mei 2012 verhuisde de patiënt waardoor ze niet langer onder behandeling van de verpleegkundige viel. Het email- en Whatsappcontact bleef onverminderd doorgaan. Ook toen is er seksueel contact geweest. In de loop van 2013 is het contact verbroken. Het is niet duidelijk op wiens initiatief dit is gebeurd. In november 2013 heeft de patiënt aangifte gedaan bij de politie. Ook heeft ze melding gemaakt bij de IGZ. De verpleegkundige is toen ontslagen door zijn werkgever.

Oordeel tuchtrechter

Het Tuchtcollege benadrukt dat het vermengen van een behandelrelatie met een persoonlijke relatie niet is toegestaan omdat dat schade kan toebrengen aan de patiënt. De verpleegkundige heeft gehandeld in strijd met de Nationale beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden, de beroepscode voor sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, het protocol van zijn instelling en de brochure van de IGZ “Het mag niet, het mag nooit”.

Eerder sloeg een verpleegkundige ondanks zijn veroordeling nóg een keer toe, en misbruikte hij patiënten. Het zwengelde de discussie aan dat elke zorgmedewerker een VOG moet kunnen overleggen. Lees meer >>

‘In plaats van de genezing van de patiënt heeft de verpleegkundige zijn eigen zakelijke belangen en emotionele en lustgevoelens vooropgesteld, waarbij (kans op) schade aan patiënten voor lief is genomen. Bij de ernst van al deze gedragingen past in dit geval geen andere maatregel dan een doorhaling of, mocht hij niet meer ingeschreven zijn, een ontzegging van het recht op herinschrijving’, zo oordeelt het Tuchtcollege. De verpleegkundige krijgt de maatregel van doorhaling van de inschrijving in het BIG-register en ontzegging van het recht op wederinschrijving.

Schorsing

Hoewel de verpleegkundige tijdens de zitting heeft toegezegd dat hij niet meer in de gezondheidszorg werkzaam zal zijn, wordt zijn inschrijving bij wijze van voorlopige voorziening met onmiddellijke ingang geschorst. De verpleegkundige kan nog hoger beroep aantekenen.
Lees het hele verslag van het Tuchtcollege >>>

Uit onderzoek blijkt dat maar de helft van de verpleegkundigen weet wat het tuchtrecht voor hen inhoudt. Lees meer >>

3 REACTIES

  1. Kan iemand mij vertellen in hoeverre het handelen in strijd met de nationale beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden een grondslag kan zijn voor zo'n uitspraak? Die beroepscode is toch alleen maar een product van een fanatiek hobbyclubje verpleegkundigen en verzorgenden? Voor zover ik weet is daar niet over gestemd ofzo en is dat clubje geen vertegenwoordiging van verpleegkundig en verzorgend nederland en kan het derhalve geen juridische grondslag zijn voor een maatregel of straf.
    Daar hebben we het Tuchtrecht nou voor.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik heb het verslag gelezen. Hij is geschorst uit bigregister en mag er ook niet meer in komen. Ook niet als gz psycholoog waar hij voor in opleiding is? Weet iemand dit? Want in het verslag wordt dit mogelijke risico wel besproken maar in uitspraak lees ik dit specifiek niet terug. Eigenlijk houdt het ook in dat hij ontslagen wordt als WMO consulent want neem aan dat je daarvoor in big moet staan? Heftig verslag, nog een milde straf want maximum is 6 jaar gevangenis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.