Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige Fatima Ait-Taleb wint diabetesprijs

Kinderdiabetesverpleegkundige Fatima Ait–Taleb uit Amsterdam heeft de Leonard-prijs 2010 gewonnen.
Verpleegkundige Fatima Ait-Taleb wint diabetesprijs

De Leonard-prijs – een initiatief van de Stichting Diabetes Education Study Group Nederland (DESG) – is ingesteld als eerbetoon aan een persoon (of groep personen) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het welzijn van kinderen met diabetes.

Kinderen met diabetes en Marokkaanse achtergrond
De jury koos unaniem voor een kinderdiabetesverpleegkundige die kinderen met diabetes en een Marokkaanse achtergrond ‘effectief en motiverend’ weet te bereiken. Fatima Ait-Taleb, werkzaam binnen het diabetessamenwerkingsverband Diaboss in het Lucas-Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, levert buitengewone diabeteszorg aan een groep kinderen van wie meer dan de helft van Marokkaanse afkomst is. Aan de prijs, die eenmaal in de twee jaar wordt uitgereikt, is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden, te besteden naar eigen inzicht.

Verhoogd risico
‘Al vele jaren weten wij dat jongeren met een Marokkaanse achtergrond een verhoogd risico hebben op het krijgen type 1 diabetes. Als gevolg van de sociale en culturele verschillen is het met name bij deze groep ook heel lastig om met diabeteszorg aanvaardbare resultaten te bereiken, met alle risico’s van dien voor hun toekomst,’ aldus de jury.

De Leonard-prijs – genoemd naar Leonard Thompson, de jongen die als eerste mens in 1922 door Banting en Best werd behandeld met insuline – wordt dit jaar voor de achtste keer uitgereikt.

Door: Redactie Nursing

Dossier diabetes op nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.