Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

‘Verpleegkundige, ga bij koorts niet werken’

Verpleegkundigen en verzorgenden werken vaak door als zij ziek zijn. Met de komst van de Mexicaanse griep roept Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) alle zorgprofessionals op om bij de eerste griepverschijnselen niet te gaan werken.
'Verpleegkundige

Het is niet stoer om toch te gaan werken als je 38,5 graden koorts hebt, aldus de V&VN Heb jij de Mexicaanse griep, of vermoed je dat, ga dan niet werken. ‘Dan breng je niet alleen je collega’s in gevaar, maar ook je patiënten, cliënten en bewoners. En die willen we toch de goede zorg geven en niet de kans op Mexicaanse griep!,’ aldus Marian Kaljouw, voorzitter V&VN.
 
 
 
Symptomen
 
Het is lastig om in het begin vast te stellen of je Mexicaanse griep onder de leden hebt, omdat de symptomen hetzelfde zijn als bij normale griep: koorts, hoesten, een zere keel en soms ook diarree laten niet direct de alarmbellen rinkelen. Daarom is het volgens de V&VN goed om uit voorzorg thuis te blijven.
 
 
 
Vaststellen griep
 
Als je vermoed dat je Mexicaanse griep hebt, kun je het beste de huisarts telefonisch raadplegen. Deze kan in overleg met de GGD besluiten om je te onderzoeken. Dat kan thuis gebeuren, door een monster te nemen van mond- of neusslijm. Binnen een dag is meestal bekend of het gaat om een gewone griep of de Mexicaanse griep.
 
 
 
Voorkom besmetting
 
Om besmetting te voorkomen adviseert V&VN om:
 
• altijd je hand of zakdoek voor je mond te houden bij niezen of hoesten
• regelmatig je handen te wassen met water en zeep
• ook kranen en deurklinken regelmatig schoon te maken
• zo min mogelijk je mond, neus of ogen aan te raken
• papieren zakdoeken eenmalig te gebruiken
• je te laten vaccineren
• volg het calamiteitsplan van je instelling
 

Door: redactie Nursing

Klik hier voor het dossier H1N1 (Mexicaanse griep)

21 REACTIES

 1. ik heb de mexicaanse en ik vind het heel erg zwaar + dat ik ook nog b12 te kort heb en ik heb brongitus en ik ben ongesteld nou ik ben 13 en dit vind ik neit lleuk het doet echt heel veel pijn en k heb hele erge pijn aan mijn hoofd en keel eenn buik enz. ik zeg alleen maar dit is heel erg zwaar

 2. Lees alle reacties
 3. Hierboven wordt het advies gegeven voor het vaststellen van de mexicaanse griep contact op te nemen met de huisarts, welke dan mogelijk contact opneemt met de GGD.
  Ik zelf had mexicaanse griep, belde mijn huisarts op nog niet wetende dat ik deze griep had om het vast te stellen met de vermelding dat ik in het ziekenhuis werk. Hier had de huisarts geen boodschap aan, behalve uitzieken. Deze houdt dus geen rekening met het feit dat je met risicogroepen werkt.
  Mijn advies is daarom; neem vooral contact op met je bedrijfsarts. Deze handelt kundig en volgens de protocollen die in de betreffende zorginstelling in werking zijn met betrekking tot de griep. Deze zal dan geen genoegen nemen met alleen uitzieken, maar zal ook de mexicaanse griep vast stellen dmv een test en je specifieke voorlichting geven met hoelang je moet uitzieken.

 4. Beste monique verkerk,
  Zolang het maar bij adviseren blijft, verplichten van het vaccin zou ernstiger zijn dan dat de mexicaanse griep zelf is.
  WIE neemt dan zijn verantwoordelijkheid ivm vaccinatieziekten!? Deze zijn niet altijd van de eerste weken zichtbaar maar nemen vaak zoals de griep hun incubatieperiode !! Afhankelijk van de giftige producten die deze bevatten, onder andere THIMOMERSAL(=KWIK)FORMOLDEHYDE(=kankerverwekkend)en andere,….
  Zal iedere professional daar ook van op de hoogte gesteld worden, wat dit vaccin eerlijkheidshalve bevat.
  Iedereen heeft toch ook het recht dit te weten, of niet! Of wordt het struisvogelpolitiek?
  Groeten van een geïnformeerd vpk

 5. ik heb de mexicaanse griep en lees overal dat je die goed moet uitzieken,ben heel erg moe en heb geen koorts meer, weet iemand hoe lang die moeheid gaat duren?ook hoest ik erg!kan ik daar wel mee naar het werk?Ik werk ineen ziekenhuis
  wie kan me meer vertellen over dat osten en die moeheid,hoe lang duurt dat?

 6. sorry nog vergeten..
  Om toch te werken, omdat er onderbezetting is?? dat is echt het domste wat je kan doen. Tuurlijk zit je org ook niet op de problemen te wachten. Maar om toch te gaan werken, zadel je ze alleen maar op met nog meer problemen.
  Ik mag bv nu niet werken met kwetsbare groepen. Moet me ook uit de buurt van zwangeren houden. (deze hebben geen meer kans op besmetting, maar als ze besmet worden, maken ze de ziekte vaak ernstiger door)
  Probeer nu niet te dramatisch te worden.. Het is een griep die behoorlijk besmettelijk is. En wij als verpleging weten prima hoe verstandige hygiene is, en weten toch ook wat kan of niet kan??? anders kijk eens bij het protocol welke RIVM online heeft staan. Misschien heb je er wat aan

 7. we hebben nu te maken met de mexicaanse griep. Mijn dochter heeft het. Erg vervelend allemaal. Het advies van de GGD is duidelijk, voor de huisgenoten. Als je de verschijnselen NIET hebt, mag je werken. alleen uitkijken bij kwetsbare groepen. En ALTIJD de hygiene regels in acht nemen.

 8. Het vaccin zou mogelijk ernstige bijwerkingen hebben berichten afgelopen week meerdere kranten. Er zou een nieuwe technologie gebruikt zijn, klinisch onderzoek zou pas kunnen starten in september, met eerste uitslag in december. Terwijl vaccinatieprogramma al gestart zal zijn. Gaan we alle mensen in de zorg als proefkonijn inzetten? Nu al verplicht vaccineren?

 9. @Willy
  “Maar om niet te gaan werken- in vakantietijd, met de daarbij behorende onderbezetting- omdat hij grieperig is geweest en mij misschien besmet heeft, ging er niet in bij mij.”
  En dat is nou precies waar de V&VN voor waarschuwt. Beter dat jij ziek thuis zit en je collega’s het iets drukker hebben, dan dat jij gaat werken en je er twee weken later alleen voorstaat omdat je de rest hebt besmet!

 10. Hoe zou je dat in de thuiszorg situatie willen?
  Zal de verpleging desinfectans gaan gebruiken? Of moeten cliënten hiervoor voor zorgen?
  Elleboog gebruiken en papieren zakdoek gebruiken lijkt mij altijd en overal geen luxe.
  Profylactisch is het tijdens handelingen beter om mond kapjes te gebruiken bij een cliënt.
  Ook jonge kinderen kunnen dit leren, zo voorkom je kruisinfectie met speelgoed.

 11. Ik ben niet zo blij met dat idee van inenting. Als je niets doet bestaat de kans dat je niets krijgt. Bij inenting ben ik daar niet zo zeker van. Meestal krijg je wel iets. En wat zijn de gevolgen dan? Overigens kan een werkgever je verplichten om je te laten vaccineren?
  Wil

 12. Wat me wederom verbaasd is dat het advies gegeven wordt om je hand voor de mond te houden bij hoesten of niezen. Meestal zie je dan dat de betreffende persoon direkt daarna weer gewoon met de werkzamheden doorgaat waar die mee bezig was. Met eventueel besmette handen dus! Beter lijkt me te niezen of hoesten in bijv. je ‘elleboogplooi'(als je geen zakdoek bij de hand hebt) of in ieder geval direkt daarna je handen te wassen.

 13. Is koorts een noodzakelijke criteria? Ik bedoel, als je geen koorts heb kun je er dan zeker van zijn dat je niet de mexicaanse griep hebt? Ik heb nl al ruim een week keelpijn, ook daarbij flink verkouden met hoesten, maar geen koorts.Ik heb nl bijna nooit koorts, terwijl ik me wel ziek voel. Ik ben dus wel gaan werken, toen het hoesten zo goed als over was…

 14. Hallo allemaal.
  Waarom altijd maar vaccineren?het menselijk lichaam is er in feite op gebouwd zelfherstellend te zijn.
  Tenslotte bouw je ook weer natuurlijke antistoffen op.
  Men weet allen dat je bij 2 dagen koorts en diarree altijd contact op moet nemen met de huisarts.
  Kans van uitdroging is dan groot en automatisch blijft men thuis.

 15. Afgelopen week heb ik één van mijn zoons ziek thuis gehad. Hoesten, snotteren, hoofdpijn, spierpijn, koorts. Ik heb wel met de gedachte gespeeld:”stel dat…., moet ik…, mag ik…”, want de kans was natuurlijk wel aanwezig dat hij mij besmet had met wat hij ook onder de leden had. En ik werk met zeer kwetsbare patienten. Maar om niet te gaan werken- in vakantietijd, met de daarbij behorende onderbezetting- omdat hij grieperig is geweest en mij misschien besmet heeft, ging er niet in bij mij.
  Ik hoop dat wij als plegen zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden, zodat de zorg in elk geval gewaarborgd blijft en de ziekenhuizen niet op halve kracht moeten draaien omdat het personeel (misschien) besmet is.

 16. De afgelopen week was ik dus verkouden/grieperig en heb daarvoor de doktersassistente aan de lijn gehad. Ik heb heel nadrukkelijk gevraagd of er een protocol was ivm de Mexicaanse griep, zij vertelde dat dit niet het geval was en er geen maatregelen nodig waren. Ik heb er toen maar zelf voor gekozen om niet te gaan werken en zo min mogelijk contact met anderen te hebben.
  Wel raar dat er bij de huisarts nog geen draaiboek ligt, want dat is toch voor veel mensen de eerste plaats om je te melden als je ziek bent.
  groetjes Meg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.