Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundige gebruikt tillift nog te weinig

Veel verpleegkundigen en verzorgenden gebruiken tilliften en andere ergonomische hulpmiddelen nog niet altijd wanneer het zou moeten. 
Verpleegkundige gebruikt tillift nog te weinig

Dat blijkt uit het proefschrift ‘Gebruik en effect van ergonomische hulpmiddelen in de gezondheidszorg’ van Elin Koppelaar. Daarin beschrijft ze dat slechts in 69 procent van de 735 geobserveerde patiëntgebonden handelingen ergonomische hulpmiddelen werden gebruikt, terwijl dit alle gevallen nodig was.

Rugklachten en langer doorwerken
Koppelaar onderzocht de mogelijke onderliggende oorzaken van rugklachten onder verpleegkundigen en verzorgenden, ondanks de inzet van ergonomische hulpmiddelen. ‘In de gezondheidszorg is het percentage rugklachten hoger dan in de meeste andere beroepenberoepsgroepen,’ vertelt Koppelaar. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden moeten veel tillen, duwen, trekken en werken in ongunstige werkhoudingen. Dat moet veranderen: want met het oog op de vergrijzing en de verhoogde pensioenleeftijd zal de vraag naar zorg groter worden en is het belangrijk dat het personeel het werk langer volhoudt.’

Tillift nog niet voldoende
Om lage rugklachten onder verpleegkundigen en verzorgende te reduceren zijn er in de afgelopen jaren vele interventies ontwikkeld. De tillift is daar een voorbeeld van. Volgens Koppelaar hebben deze interventies nog niet het gewenste effect. ‘Tilliften en glijzeilen verminderen volgens onderzoek misschien de fysieke belasting, maar in de praktijk is het effect van deze interventies op rugklachten minimaal. Dit roept vragen op als: Wordt de fysieke belasting op de werkvloer niet verminderd door het gebruik van de hulpmiddelen? Is de vermindering van fysieke belasting te gering voor aantoonbare effecten? Of wordt de interventie onvoldoende geïmplementeerd?’ Het onderzoek toont aan dat de fysieke belasting tijdens patiëntgebonden handelingen ook op de werkvloer wordt verlaagd door het gebruik van hulpmiddelen. 

Handmatig tillen en tijdgebrek
De lage rugklachten onder verpleegkundigen en verzorgenden zouden aanzienlijk kunnen verminderen door tilliftgebruik, mits de liften altijd worden gebruikt en handmatig tillen niet meer voorkomt. Dat dat nog veel te vaak gebeurt, blijkt uit de interviews die Koppelaar voor haar onderzoek met verpleegkundigen en verzorgenden had. ‘Er wordt nog heel vaak met de hand getild, terwijl er een tillift gebruikt moet worden. Ook worden patiënten nog met de hand omgedraaid, of door aan een laken te trekken, in plaats van met een glijzeil. Een veelgehoord argument is dan: ‘Ik heb het net zo snel zó even gedaan.’ Ook zouden glijzeilen en andere hulpmiddelen niet binnen handbereik zijn, zijn alle tilliften stuk of heeft een collega ‘m net in gebruik en moet je wachten. Het ‘even zelf doen’ ligt dan uiteraard voor de hand. Koppelaar: ‘Verpleegkundigen en verzorgenden zetten toch de cliënt voorop.’ Er zijn twee situaties waarin de tillift wel altijd wordt gebruikt: als dat letterlijk in het protocol staat, of wanneer de verpleegkundige of verzorgende in kwestie al rugpijn heeft. Koppelaar: ‘Maar dan is het dus te laat.’

Rol van de leidinggevende
Volgens Koppelaar kan tilliftgebruik positief beïnvloed worden door een keten van factoren, beginnend bij het motiveren van verpleegkundigen en verzorgenden om tilliften te gebruiken en  strikte richtlijnen met betrekking tot tillen, ondersteund door voldoende tilliften op de afdeling. Afdelingshoofden hebben daar volgens Koppelaar een belangrijke rol in. ‘Zij kunnen het gebruik van ergonomische hulpmiddelen onder verpleegkundigen en verzorgenden stimuleren door er bijvoorbeeld simpelweg voor te zorgen dat er genoeg tilliften en andere hulpmiddelen zijn, dat ze goed onderhouden worden en dat er juiste richtlijnen zijn voor het gebruik ervan.’

Proefschrift
Elin Koppelaar was tijdens haar proefschrift werkzaam als onderzoeker bij Erasmus MC, afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg. Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van subsidie van ZorgOnderzoek Nederland. Elin Koppelaar verdedigde haar proefschrift ‘Gebruik en effect van ergonomische hulpmiddelen in de gezondheidszorg’ afgelopen donderdag aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing

Richtlijnen en protocollen
Op deze pagina proberen we de laatste richtlijnen voor je bij te houden. Heb je een tip? Mail marloes.oelen@reedbusiness.nl
Ga naar de pagina verpleegkundige richtlijnen en protocollen

Nursing experts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan. Paul en Henri zijn ieder op hun eigen vakgebied experts. Iedere zes weken plaatsen zij een nieuwe vakinhoudelijke blog over hun werk. Zo blijf je bij!
Ga naar de Nursing Experts


Leren en loopbaan
In de sectie Leren en Loopbaan lees je de leukste artikelen over je carrière, salaris, onderhandelen werken in de nacht en agressie.
Lees meer.

9 REACTIES

 1. Ben het eens met zonnestraal en deels met Gerard. want goed schoeisel is voor iedereen verschillend. mij hoef je niet de gehele dag in dichte schoenen te laten lopen want dan kan ik niet meer gaan. krijg last van mijn voeten ondanks regelmatige pedicure….
  we moeten idd ook kijken naar de zorgvrager zonder ons zelf te vergeten. want wat als een bewoner bang is in lift dan is het noodzaak om met ergo en fisio te kijken naar een geschikte oplossing, maar ook dat we ons zelf niet onnodig onder werkdruk zetten… kan beter wat langer met zorgvrager bezig zijn zodat deze rust heeft. dat heeft vaak veel tijdwinst.
  beter dan te willen jakken en jagen. rustig aan doen doet wonderen en brengt uiteindelijk tijdwinst met zich mee

 2. Lees alle reacties
 3. Ik ben net van afdeling veranderd in hetzelfde verzorgingshuis. Op mijn vorige afdeling werd intensief gebruik gemaakt van tilliften en glijzeilen. Op deze afdeling is dat niet zo, vreemd genoeg. Hier staat ook geen tillift dus je moet een eind lopen om een lift op te halen, en daar is geen tijd voor. Ook glijzeilen zijn niet bij de hand. En volgens mij ben ik één van de weinige die een easyslide gebruikt. Gelukkig hebben we daar wel wat van op de kar liggen als er geen één bij de bewoner ligt.

 4. Ik werk in de thuiszorg maar als daar af en toe til liften ingezet worden zijn dat van die oude til liften die te zwaar zijn om te gebruiken. Uitleen organisaties zijn hier debet aan!.Ze zijn echt niet meer van deze tijd en persoonlijk denk ik dat dit ook verboden zou moeten worden………..

 5. Ik werk al jaren bij dezelfde zorginstelling en bij ons wordt altijd getilt met een tillift en glijzeilen en easy slide worden ook intensief gebruikt. Ik geloof het ook niet wat er in dat proeftijd staat.Onze ruggen zijn in deze tijd ook niet gewendt om zonder lift te tillen en dat was vroeger anders omdat we toen maar 1 lift op de hele afdeling hadden werdt er veel met 2 personen getilt en daardoor waren onze rug spieren goed getraind. daar ben ik echt van overtuigd. In mijn herinnering kwamen er toen weinig rugklachten voor.

 6. Het gebruik van een ‘easy slide’ bij steunkousen bungelt ergens rond de 50%… bij een observatie van zo’n 20 zorgverleners. Belangrijk rapport als de gegevens gegeneraliseerd kunnen worden! (of wisten we dit met z’n allen stiekem al en blijken we (weer) een wetenschappelijke schop in het gat nodig te hebben?)

 7. Als ik alles zo hoor en lees doen wij als verpleegkundige of vezorgende alles verkeert in de zorg. Het ene artikel na het andere wordt gebachetaliseerd en gegeneraliseerd en dat geeft een negatief gevoel. Zeker zullen nog veel dingen niet goed gaan dat maakt ons allert maar wordt er ook eens aandacht besteed aan de dingen die wel goed gaan, nee toch. Bij onze organisatie is het zo dat je als werkemer een vet probleem hebt als je de tilliften niet gebruikt en je krijgt rugklachten. Het is je eigen verantwoordelijkheid ( en dan bedoel het is je enige rug je krijgt geen nieuwe) als je ze niet gebruik maar ook eigen schuld als je rugklachten krijgt als je ze niet gebruikt. Wij hebben meerdere liften op de afdeling en die worden zeer zeker gebuikt als het nodig is.Tillen heeft niets met tijddruk te maken je moet er voor zorgen dat de transfer zo aangenaam mogelijk verloopt zowel voor de client of voor de zorgverlener.

 8. Ben benieuwd of er ook onderzoek gedaan is naar het schoeisel en het effect daarvan op de houding… Als ik om mee heen kijk dan lopen de meeste collega’s op plastic klompen, sandalen etc. Met een goede werkschoen kunnen ook al klachten voorkomen worden.. 😉
  Maar ja, er hip bij lopen op gekleurde klompen is natuurlijk leuker dan op van die standaard lompe schoenen.. 😉

 9. Het voordeel in de thuiszorg is, denk ik, datbij elke patient het attribuut staat.
  Op een afdeling zijn 2 mischien 3 tilliften en X glijzeilen ( als die er al zijn)
  Het is niet goed, maar dan doe je het zelf wel.
  Het zou in elk geval goed zijn indien verpleegkundigen zelf ook eens met glijzeil resp. tillift verplaatst worden / in/ uit bed gehaald worden

 10. wat is dat jammer dat men nog steeds niet veel gebruik maakt van allerlei soorten tilliften in de ziekenhuizen en verpleeginstellingen en andere zorginstellingen.
  In de thuiszorg worden ze vee3l beter gebruikt.
  Ook ik heb mijn rug verknald in de jaren 70 en 80 door veel handmatig te tillen met een collega of alleen.
  Nu ben ik al enkele jaren werkzaam in de thuiszorg en gebruik regelmatig tilliften , ook aan het plafond, bij de cliënt thuis.
  Mensen in de zorg, denk toch a.u.b. aan je rug. Die is heel erg kostbaar voor jezelf en je omgeving.
  Ook de zorginstellingen moeten er in investeren op iedere afdeling zéker 1 en anders 2, mensen worden ook steeds zwaarder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.