Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige geschorst om plaatsen patiëntenfoto’s op Facebook

Een verpleegkundige van het Isala-ziekenhuis in Zwolle is geschorst omdat hij foto’s van medische ingrepen op zijn Facebookaccount had gezet. Hiermee heeft hij zijn medisch beroepsgeheim geschonden.
my-camera-1-1435207.jpg

De verpleegkundige plaatste in februari van dit jaar foto’s op zijn Facebookpagina. Hierop waren voorwerpen te zien die uit patiënten verwijderd waren, röntgenfoto’s en foto’s van voorwerpen in de keel van een patiënt. Zo schreef hij op 25 februari van dit jaar, bij een foto van een besmeurde lepel: ‘Wederom had ik geluk tijdens mijn nooddienst… zelfde patiënt.. andere lepels.’ De zaak kwam aan het licht toen iemand de Volkskrant tipte. 

Geen toestemming
Bij de foto’s stonden geen namen van patiënten maar deze zouden herleid kunnen worden, zegt een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens in de Volkskrant. Daarnaast mogen medische gegevens niet zomaar gedeeld worden op een openbare site, waaronder Facebook. De patiënten moeten hiervoor expliciet toestemming geven en dat was in dit geval niet het geval. Hoogleraar recht en de informatiesamenleving Gerrit-Jan Zwenne, beaamt dit in dezelfde krant. ‘De gepubliceerde foto’s of situaties kunnen herleid worden tot een persoon. Iemand in de omgeving zou het slachtoffer toch kunnen herkennen.’

Geschrokken
In een verklaring op haar website, meldt het Isala erg geschrokken te zijn van het incident en het incident hoog op te nemen. Het ziekenhuis heeft preventief melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en brengt de protocollen over sociale media opnieuw onder de aandacht. De verpleegkundige is in ieder geval geschorst tijdens de duur van het onderzoek, aldus een woordvoerder van het Isala-ziekenhuis.

Waar moet je als verpleegkundige of verzorgende op letten bij het gebruik van social media? Lees hier meer.

Geen Whatsapp
Begin 2016 stelde de Autoriteit Persoonsgegevens al dat verpleegkundigen en verzorgenden de berichtenapp WhatsApp niet mogen gebruiken voor het versturen van medische gegevens. De app slaat standaard foto’s op en bewaard deze in clouddiensten. Bovendien heeft de dienst in het verleden privacy- en beveiligingsproblemen gehad. Eerder raadde jurist Peter Simons af om over een patiënt te appen via de WhatsApp. Volgens hem weet je nooit 100 procent zeker of het medium veilig is en of de informatie vertrouwelijk is.

Ontslagen
In 2014 is een verpleegkundige van het Amphia Ziekenhuis ontslagen omdat haar dochter patiëntgevoelige informatie op Facebook had gezet. De vrouw besteedde tijdens haar nachtdienst drie kwartier aan het fotograferen van haar dochter op een ic-kamer. Het meisje kreeg een uniformjasje aan, zou apparatuur hebben aangeraakt en zou patiëntgegevens hebben kunnen zien. Ondanks dat haar handelen geen gevolgen heeft gehad voor de patiënt, oordeelt de kantonrechter dat de verpleegkundige niet de juiste afweging heeft gemaakt tussen enerzijds haar eigen belang en dat van haar dochter en anderzijds het belang van haar patiënt. Het valt haar te verwijten dat zij het patiëntenbelang niet voorop heeft gesteld.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.