Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige geschorst vanwege relatie met cliënte

Een verpleegkundige in de thuiszorg wordt een jaar geschorst vanwege een relatie die hij had met een cliënte. Dat oordeelt het Regionaal Tuchtcollege.

De verpleegkundige werd aangeklaagd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vanwege zijn omgang met twee cliënten die hij verpleegde in de thuiszorg. Het Regionaal Tuchtcollege oordeelde dat het contact met één van deze cliënten grensoverschrijdend was, maar het contact met de andere cliënte niet.

Affectieve relatie

Met de ene cliënte had de verpleegkundige eerst een vriendschappelijke en later een affectieve relatie. Hij heeft deze relatie gemeld bij zijn leidinggevende. Ondanks zijn melding werd hij soms ingepland bij deze cliënte als invaller. Wanneer dat gebeurde, probeerde de verpleegkundige zijn dienst te ruilen met een collega. Vier keer is dat niet gelukt en heeft hij toch zorg verleend aan deze cliënte.

Deze verpleegkundige is niet de enige die voor de tuchtrechter moest verschijnen vanwege een relatie met een cliënte. Eerder dit jaar werd een verpleegkundige geschrapt uit het BIG-register, en een andere verpleegkundige werd voorwaardelijk geschorst.

Niet haar vaste verpleegkundige.

Volgens de Inspectie heeft de verpleegkundige zich grensoverschrijdend gedragen door een affectieve relatie te onderhouden met de cliënte. De verpleegkundige ging ervan uit dat hij geen behandelrelatie had met de cliënte omdat hij niet haar vaste verpleegkundige was. De Inspectie vindt verder dat de verpleegkundige niet transparant genoeg is geweest naar zijn leidinggevende, omdat hij haar niet informeerde dat hij toch vier keer zorg aan de cliënte heeft verleend. Ook heeft de verpleegkundige zijn relatie met de cliënte niet gemeld toen er een nieuwe teamleider kwam.

Een relatie met een cliënt of ex-cliënt: wat zijn nou eigenlijk de regels? Lees het in het artikel ‘Verliefd op je patiënt, de regels en de risico’s’.

Schorsing

Het Regionaal Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige inderdaad grenzen heeft overschreden door een relatie te hebben met een cliënte. Wel neemt het College mee dat de verpleegkundige zijn relatie heeft gemeld bij de werkgever en dat hij steeds probeerde zijn diensten te ruilen als hij bij de cliënte ingepland stond. Daarom legt het College de verpleegkundige geen doorhaling op, maar een schorsing van een jaar.

Zoenen op de wang

De andere cliënte waar deze tuchtzaak over gaat, heeft bij de zorginstelling een melding gedaan van maandenlang seksueel grensoverschrijdend gedrag jegens haar. De Inspectie heeft de melding onderzocht. De verpleegkundige zegt de cliënte alleen een kus op de wang te hebben gegeven op haar verjaardag en met oud en nieuw. Ook dronk hij koffie met de cliënte na de toilettransfer in de vroeg ochtend. Volgens het Regionaal Tuchtcollege is er in dit geval geen sprake geweest van grensoverschrijdend gedrag. Het College oordeelt dat dit deel van de klacht ongegrond is.

Lees ook het volledige oordeel van het Regionaal Tuchtcollege.

2 REACTIES

  1. Ik ben zelf verpleegkundige in de thuiszorg. Ik schrik van dit artikel aangezien grensoverschrijdend gedrag altijd discutabel blijft. Het is voor mij niet altijd duidelijk wat grensoverschrijdend is en wat niet.
    De verhouding tussen een vrouwelijke cliënte en een mannelijke zorgverlener blijft altijd een onderwerp waarop men meer alertheid kan toepassen. Ik ben in mijn korte carrière al meerdere keren ongewenst bejegend door mijn cliënten. Het is belangrijk dat mannen in de zorg communiceren en melding maken van dat soort evenementen. Zeker omdat ongewenste intimiteiten meer typerend zijn aan mannen ten opzichte van vrouwen.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.