Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige geschorst voor seksuele relatie met cliënt

Een verpleegkundige wordt geschorst omdat hij een seksuele relatie had met een cliënte die op zijn afdeling was opgenomen. Zo oordeelde het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven op 30 september.
Foto Fotolia

De verpleegkundige werkte in een instelling voor de behandeling van complexe psychiatrische problemen. De cliënte werd hier tussen 2015 en 2018 14 keer opgenomen.

De verpleegkundige en cliënt onderhielden sinds mei 2018 een persoonlijke relatie via e-mail. In augustus dat jaar benaderde de cliënte de verweerder met een hulpvraag. Ze spraken bij hem thuis af en daar hadden zij seks.

Uiteindelijk hebben de verpleegkundige en de cliënte elkaar een aantal keren ontmoet en is er in elk geval twee keer sprake geweest van seksueel contact. De relatie duurde een paar maanden voort.

In december 2018 werd bij de geneesheer-directeur van de instelling melding gemaakt van privécontact tussen verweerder en de cliënte, waarna een onderzoek werd ingesteld.

Professionele normen

Het Tuchtcollege verwijt de verpleegkundige nu (seksueel) grensoverschrijdend gedrag richting zijn cliënte.

Al door het aangaan van een relatie heeft de verpleegkundige gehandeld in strijd met de professionele normen. Hij heeft ongeveer vier maanden een affectieve en seksuele relatie met haar gehad. Hij had daarmee op verschillende momenten kunnen (en moeten) stoppen, maar heeft die momenten niet aangegrepen. Ook heeft hij de grenzen van bekwame beroepsuitoefening ernstig overschreden.

De zorgverlener is verantwoordelijk voor het bewaken van die grenzen, vooral wanneer het gaat om extra kwetsbare cliënten, oordeelt het Tuchtcollege.

De verpleegkundige heeft bovendien geen afkoelingsperiode van een jaar in acht genomen en in eerste instantie geen openheid van zaken gegeven over de relatie. De verpleegkundige toont wel inzicht in de ernst van de gedraging, maar heeft onvoldoende maatregelen getroffen.

Maatregel

Het Regionaal Tuchtcollege legt de verpleegkundige voorwaardelijke schorsing op van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar. Daarbij komt de voorwaarde dat hij zich moet laten behandelen door een BIG-geregistreerde gz-psycholoog of psychotherapeut.

Die behandeling moet gaan over het thema afstand en nabijheid, over het overschrijden van grenzen binnen of vlak na een behandelrelatie en over het herkennen van signalen die kunnen leiden tot overschrijding van die grenzen.

Lees de volledige uitspraak hier.

Wat wordt er bedoeld met een ‘afkoelingsperiode’ en wat doe je als je toch verliefd wordt op een patiënt en/of een patiënt op jou? Je leest het in het artikel ‘Een relatie met een ex-patiënt: dit zijn de regels’ 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.