Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige geschorst wegens privécontacten met patiënte

Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige wordt een jaar geschorst vanwege privécontacten die hij had met een kwetsbare patiënte. De verpleegkundige was al op staande voet ontslagen.
foto: AdobeStock

De verpleegkundige was buiten werktijd met een patiënte gaan wandelen en heeft toen met haar gezoend. Hij heeft dit gemeld bij zijn werkgever en spijt betoond. Hij heeft een officiële waarschuwing gekregen en er is een verbetertraject met gesprekken in gang gezet. Een afspraak die daarbij gemaakt werd, is dat de verpleegkundige de patiënte niet meer zou verplegen.

Op staande voet ontslagen

Tijdens het verbetertraject heeft de verpleegkundige verzwegen dat hij nog steeds contact had met de patiënte. Toen dit later bleek uit een e-mail van de partner van patiënte aan de zorginstelling, is de verpleegkundige op staande voet ontslagen.

In 2019 kregen de nodige verpleegkundigen een tuchtmaatregel vanwege ongepast contact met een cliënte of patiënte. Een verpleegkundige werd een jaar geschorst, een ander een ander werd geschrapt uit het BIG-register en weer een ander werd voorwaardelijk geschorst maar trouwde desondanks met zijn ex-patiënte.

‘Mag niet, mag nooit’

Tijdens de zitting bij het Tuchtcollege erkent de verpleegkundige dat wat hij heeft gedaan niet mag en nooit mag. Doordat hij verliefd was op de patiënte heeft hij te weinig afstand gehouden en is hij naar eigen zeggen te veel in een hulpverleningsrelatie gezogen. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn handelen en is na 38 jaar in de zorg vervroegd met pensioen gegaan.

Oordeel Tuchtcollege

Het Tuchtcollege oordeelt dat de verpleegkundige zich duidelijk grensoverschrijdend heeft gedragen. Dit gedrag heeft meerdere maanden geduurd en de verpleegkundige heeft dit – na de eerste melding – niet gemeld bij zijn werkgever. Wel ziet de verpleegkundige in dat hij fout heeft gehandeld. Het College besluit de verpleegkundige één jaar lang te schorsen uit het BIG-register.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.