Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige geschrapt na grensoverschrijdend gedrag

Een verpleegkundige (60) die seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoonde bij een patiënte (22) is door de tuchtrechter doorgehaald in het BIG-register.
Volgens het tuchtcollege was het gedrag van de verpleegkundigen seksueel grensoverschrijdend. Foto: AdobeStock

Dit meldt het tuchtcollege. De patiënte was in 2015 een jaar lang in klinische behandeling bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de opname was de verpleegkundige haar persoonlijk begeleider. Na ontslag uit de kliniek en beëindiging van de behandeling ontstond er dagelijks contact via WhatsApp tussen de verpleegkundige en patiënte. Vanaf eind juni 2016 hadden deze berichten ook een seksuele inhoud. Daarnaast zagen de twee elkaar regelmatig. Ze gingen uit eten, naar de film, maakten een wandeling, en de verpleegkundige ontving de patiënte meerdere malen thuis. Ook stond zij model voor een schilderij dat de verpleegkundige van haar maakte.

Geld voor een trouwjurk

De patiënte heeft verklaard dat er eind augustus 2016 fysiek lichamelijk contact is geweest in de zin dat verweerder zijn armen om patiënte sloeg, haar buik streelde en haar in de nek zoende. Zij heeft dit als erg vervelend ervaren en is toen gestopt met hun ontmoetingen. Tijdens de zitting gaf de verpleegkundige toe dat het mogelijk was dat hij patiënte omhelsd had, maar dat ze elkaar altijd ‘knuffelden’ als ze elkaar zagen. Op 29 augustus 2016 heeft verweerder bij zijn leidinggevende gemeld dat er sprake was geweest van een meer dan professionele relatie met een cliënte, maar dat er geen sprake was geweest van een seksuele relatie en dat het contact inmiddels beëindigd was. Hierna is contact via WhatsApp en telefoon blijven bestaan. Eind juni 2017 heeft de verpleegkundige de patiënte een verjaardagskaart gestuurd en een foto van het door hem van haar gemaakte schilderij. Verweerder heeft op 6 juli 2017 een bedrag van € 25,00 overgemaakt aan patiënte als financiële bijdrage voor haar trouwjurk.

Eerder dit jaar werd een verpleegkundige deels uit het BIG-register geschrapt wegens ontucht met een minderjarige. Lees meer >>

Alle WhatsApp-berichten zijn, aan de zijde van patiënte (deels) op verzoek van verweerder, gewist. Dit met uitzondering van die van de laatste dagen. Op 28 juli 2017 dient patiënte een klacht in van grensoverschrijdend gedrag. Hierop wordt de verpleegkundige op non-actief gesteld en wordt een intern onderzoek gestart. De verpleegkundige wordt door de patiënte verweten dat hij (seksueel) grensoverschrijdend gedrag heeft vertoond. Hiermee heeft hij ter zake doende beroepsnormen en richtlijnen langdurig en op ernstige wijze geschonden. Daarnaast heeft hij nagelaten zijn gevoelens voor de patiënte en zijn gedragingen jegens haar bespreekbaar te maken met zijn leidinggevende of collega’s. Conform interne en externe richtlijnen en beroepscodes had hij dit wel behoren te doen. De enige keer dat hij wel iets gezegd heeft over een relatie was de door verweerder gegeven informatie incorrect en incompleet en heeft hij de relatie weer voortgezet. Na de beëindiging van de behandelrelatie heeft de verpleegkundige stelselmatig en veelvuldig in het EPD van de patiënte gekeken (15 keer in zeven maanden).

Volgens de verpleegkundige was zijn behandelrelatie met patiënte professioneel was tot zij met ontslag ging. Na beëindiging van de klinische behandeling legden verweerder en patiënte contact via WhatsApp en ontstond een vriendschappelijke relatie. Af en toe werd het contact intiem. Er werden erotisch getinte chatberichten uitgewisseld, maar tot lijfelijke intimiteit kwam het nooit, aldus de verpleegkundige. Hij geeft toe dat hij met het aangaan van persoonlijk contact de bestaande beroepsnormen en richtlijnen heeft geschonden. Ook heeft hij lange tijd verzuimd dit te delen met zijn collega’s. Volgens het tuchtcollege was het gedrag van de verpleegkundigen seksueel grensoverschrijdend. Dit is in strijd met de brochure ‘Het mag niet, het mag nooit’ van de IGZ (thans IGJ). Verder is dit gedrag in strijd met de ‘Beroepscode Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen’. Het tuchtcollege kiest voor een maatregel die erop gericht is te voorkomen dat zorgbehoevenden nog verder aan dat gedrag van de verpleegkundige worden blootgesteld. De verpleegkundige wordt daarom doorgehaald in het BIG-register.

Lees ook: Ook verpleegkundigen zeggen #metoo 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.