Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige geschrapt uit BIG na seksuele intimidatie

Een verpleegkundige werkzaam in de thuis- en ouderenzorg is verwijderd uit het BIG-register na grensoverschrijdend seksueel gedrag bij twee cliënten.
Verpleegkundige geschrapt uit BIG na seksuele intimidatie

Dat heeft het regionaal tuchtcollege in Amsterdam vorige week geoordeeld.

De Inspectie kreeg de afgelopen jaren twee meldingen binnen van grensoverschrijdend seksueel gedrag door de verpleegkundige. Bij de eerste klacht trof een collega een verstandelijk gehandicapte cliënt aan met zijn broek op zijn hielen, rechtopstaand tegen het bed. De verpleegkundige stond dicht achter hem, eveneens met zijn broek op zijn hielen. Na dit incident werd de verpleegkundige ontslagen. De werkgever had geen vertrouwen in de verpleegkundige, omdat hij tijdens gesprekken aangaf de ernst zijn onprofessioneel handelen niet in te zien. De Inspectie voor de Gezondheidszorg stuurde de verpleegkundige een brief, met daarin het verzoek hen te informeren wanneer hij een nieuwe baan als verpleegkundige zou aannemen.

Seksueel overschrijdend gedrag
De verpleegkundige vindt een nieuwe baan in de thuiszorg en meldt dit niet bij de Inspectie. Twee jaar later volgt opnieuw een klacht, nadat de verpleegkundige seksuele handelingen heeft verricht bij een cliënt in de thuiszorg. Hij verleende zorg wegens een dwangneurose en hielp bij het douchen en aankleden. Toen de indicatie voor thuiszorg was afgelopen, ging de verpleegkundige in zijn vrije tijd bij de cliënt op bezoek om te vragen hoe het met haar ging. Vervolgens ging hij haar helpen douchen. Toen ze onder de douche stond, is de verpleegkundige naakt bij haar onder de douche gestapt. Een week later gebeurde dit opnieuw, toen verrichtte de verpleegkundige volgens de cliënt seksuele handelingen. Hij ontkent zelf dat er sprake was van seksueel overschrijdend gedrag. De cliënte heeft aangifte gedaan bij de politie en er is opnieuw melding gedaan bij de Inspectie. Het Openbaar Ministerie heeft de zaak geseponeerd.

Oordeel tuchtcollege
Het college in Amsterdam oordeelde vorige week dat de feiten in de eerste casus wijzen op een voornemen van seksueel misbruik. Hiervoor is echter geen bewijs omdat beide cliënten niet in staat zijn tot het afleggen van een verklaring. Het is wel duidelijk dat de verpleegkundige de fatsoensnormen van de Nationale Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden heeft overtreden, dit is hem tuchtrechtelijk aan te rekenen. Omdat de verklaringen van de verpleegkundige ook tijdens de zitting van weinig professionaliteit getuigen, heeft het college er geen vertrouwen in dat hij zijn werk in de toekomst volgens de normen zal verrichten. De tuchtrechter vindt dat met een minder verstrekkende maatregel het risico blijft bestaan dat verpleegkundige solo mensen gaat verplegen, bijvoorbeeld in nacht- of weekenddiensten. Daarom krijgt hij de zwaarste maatregel: doorhaling in het BIG-register.

Lees het volledige rechtbankverslag.

Lees ook:
IGZ sluit deals met ‘foute verpleegkundigen’

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Abonnement op Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Deel leuke foto’s, filmpjes, winacties, en andere ‘luchtiger’ zaken
via www.facebook.com/VakbladNursing


Nursing Calculator
Koop de Nursing Calculator, dé rekenapp voor verpleegkundigen.
> Download de app meteen
> Bekijk eerst een demonstratiefilmpje.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.