Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundige gewaarschuwd voor onterecht toedienen extra vaccinatie

Het tuchtcollege heeft een waarschuwing gegeven aan een jeugdverpleegkundige. Zij diende een kind per ongeluk een extra vaccinatie toe.
Op basis van de leeftijd dacht de jeugdverpleegkundige dat het kindje zijn vaccinatie nog moest krijgen (foto: Michal Bar Haim)

Een moeder diende een klacht in over een jeugdverpleegkundige van een consultatiebureau. De verpleegkundige nam wegens drukte een consult over van een collega. Door een technisch mankement kon zij op dat moment niet in het registratiesysteem zien welke vaccinaties het kind al had gekregen. Gezien de leeftijd van het jongetje ging ze er vanuit dat hij de tweede pneumokokkenvaccinatie nog moest krijgen en diende deze toe. Aan het eind van de dag ontdekte de verpleegkundige dat het jongetje de tweede vaccinatie een maand geleden al had gehad. Ze overlegde met een collega-verpleegkundige en een arts. De volgende dag belde ze de moeder om de situatie uit te leggen en om haar excuses aan te bieden. De moeder besloot  een klacht in te dienen tegen de verpleegkundige.

Vaccinatieschema

De verpleegkundige erkent dat ze het kind per ongeluk een extra vaccinatie heeft toegediend, maar stelt dat dit waarschijnlijk niet schadelijk is geweest voor het kind. Ze draagt aan dat de extra prik die zij heeft gegeven, tot 2013 standaard onderdeel was van het RIVM-vaccinatieschema. Hoewel de prik onnodig was, zou deze volgens de verpleegkundige dus niet schadelijk zijn.

Afhandeling van de fout

De verpleegkundige en het consultatiebureau probeerden de moeder zo goed mogelijk te informeren over de situatie en stelden haar gerust. Daarnaast heeft het consultatiebureau in een gesprek met de moeder afgesproken dat haar kind in de toekomst vaccinaties krijgt van een arts. Het tuchtcollege vindt dat de verpleegkundige zorgvuldig is geweest bij de afhandeling van haar fout: door eerst te overleggen met een collega en een arts kon ze beter antwoord geven op de vragen van de moeder tijdens het telefoongesprek.

Geen excuus

Het tuchtcollege vindt wel dat de verpleegkundige verkeerd heeft gehandeld en dat ze de tweede vaccinatie niet had mogen toedienen. Ze had in het vaccinatieboekje dat de moeder bij zich had kunnen lezen dat het kind de prik al had gehad. Het feit dat het druk was op het consultatiebureau, dat het registratiesysteem niet goed werkte en dat de extra prik waarschijnlijk geen schadelijk effect had, doet daar volgens het tuchtcollege niet aan af.

Uitspraak

Het tuchtcollege heeft besloten om de verpleegkundige een waarschuwing op te leggen: er is sprake van een menselijke fout, waarop de verpleegkundige adequaat heeft gereageerd.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.