Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige heeft beperkte kennis over euthanasiewet

Burgers en zorgprofessionals, waaronder verpleegkundigen, waarderen de euthanasiewet, maar de kennis ervan kan beter. Veel mensen denken ten onrechte dat euthanasie niet is toegestaan bij psychisch lijden bij een depressie of dementie.

Dat blijkt uit een onderzoek bij vierduizend burgers en zorgprofessionals, uitgevoerd door het UMC Utrecht, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen. De drie academische ziekenhuizen onderzochten hoe burgers en zorgprofessionals waaronder verpleegkundigen, denken over medische besluitvorming en behandeling aan het einde van het leven.

Waardering
De respondenten geven aan dat zij veel waardering hebben voor de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl). Zelfs tegenstanders van euthanasie vinden het goed dat de wet er is. De wet wordt met name gewaardeerd vanwege de mogelijkheid dat een patiënt die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt over het eigen levenseinde kan beschikken. Ook de controle op het zorgvuldig handelen van artsen oogst waardering. Het wil niet zeggen dat alle ondervraagden helemaal tevreden zijn met de wet. Veel burgers vinden dat euthanasie mogelijk moet zijn bij dementie. Een derde van de zorgprofessionals steunt euthanasie bij chronische depressie of beginnende dementie. Ongeveer een derde van de burgers steunt het initiatief ‘Uit vrije wil’ dat pleit voor volledig zelfbeschikkingsrecht rond het levenseinde. Artsen staan hier minder positief tegenover.

Verpleegkundigen
Ook interviewden de onderzoekers 15 verpleegkundigen en 3 verzorgenden. Daaruit bleek dat allen bekend waren met het woord ‘euthanasie’, dat ze over het algemeen aanduiden als levensbeëindiging op verzoek. De geïnterviewde verpleegkundigen en verzorgenden verschilden nogal van elkaar voor wat betreft kennis van de Wtl. Sommigen van hen waren tamelijk gedetailleerd op de hoogte, anderen gaven alleen een aanduiding van de inhoudelijke vereisten van het verzoek en het lijden. Incidenteel stelde een geïnterviewde verpleegkundige of verzorgende niet veel van de wet te weten.

Te streng
Veel mensen interpreteren de euthanasiewet te streng, zo oordelen de onderzoekers. De meerderheid van de burgers denkt ten onrechte dat euthanasie niet is toegestaan bij ondraaglijk lijden voortkomend uit psychisch lijden. Ook veel artsen denken dat lichamelijk lijden verplicht is en lijken niet altijd goed op de hoogte te zijn van het feit dat euthanasie op grond van lijden aan regieverlies (bij kanker, zonder lichamelijke klachten), chronische depressie of beginnende dementie in bepaalde gevallen is toegestaan. Hierbij speelt mee dat artsen het lijden in dergelijke gevallen soms moeilijker invoelbaar vinden. Met name huisartsen vinden dat ze een patiënt moeten kennen en dat ze samen met de patiënt naar de beslissing over euthanasie toe moeten kunnen groeien.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van ZonMW. De onderzoekers prof. dr. Hans van Helden, dr. Agnes van der Heide en dr. Donald van Tol ondervroegen tussen 2009 en 2011 via vragenlijsten bijna 1960 burgers, 793 artsen en ruim 1243 verpleegkundigen en verzorgenden. In aanvulling daarop ondervroegen ze in uitgebreide interviews 16 burgers, 49 artsen en 18 verpleegkundigen en verzorgenden.

Lees het volledige onderzoeksrapport onderaan dit bericht.

Gerelateerd
Dossier palliatieve zorg
> Vraagbaak euthanasie voor verpleegkundigen
> ‘Verpleegkundigen weten te weinig over palliatieve zorg’

Door: redactie Nursing

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Alle verpleegkundigen en verzorgenden kunnen met hun vragen rond euthanasie bij de SCEN v&v-helpdesk T 030 592 33 48 terecht.
    Vraag je je af wat je wel en niet mag doen als je patiënt euthanasie krijgt? Of wat je moet doen als de familie voortdurend roept dat de patiënt dit nooit gewild zou hebben? Bel dan met de SCEN v&v-helpdesk. De SCEN verpleegkundige of verzorgende ondersteunt en adviseert je telefonisch bij alle vragen en onzekerheden over euthanasie, hulp bij zelfdoding en andere vragen rond het levenseinde.
    De SCEN verpleegkundige of verzorgende geeft geen adviezen over palliatieve zorg. Deze vragen verwijst zij door naar de regionale consultatieteams palliatieve zorg.
    Je kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 16.00 uur bellen met telefoonnummer 020 592 33 48. De telefoniste noteert je oproep en geeft die door aan de dienstdoende SCEN-verpleegkundige of verzorgende. De SCEN verpleegkundige of verzorgende probeert vervolgens binnen een uur contact met je op te nemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.