Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige heeft beperkte kennis over euthanasiewet

Burgers en zorgprofessionals, waaronder verpleegkundigen, waarderen de euthanasiewet, maar de kennis erover kan beter. Veel mensen denken ten onrechte dat euthanasie niet is toegestaan bij psychisch lijden bij chronische depressie of dementie.

Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 2000 burgers, 800 artsen en ruim 1200 verpleegkundigen en verzorgenden, uitgevoerd door het UMC Utrecht, het Erasmus MC in Rotterdam en het UMC Groningen, in opdracht van ZonMw. De drie academische ziekenhuizen onderzochten hoe burgers en zorgprofessionals denken over medische besluitvorming en behandeling tijdens het levenseinde.

Wtl

De respondenten geven aan dat zij veel waardering hebben voor de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding (Wtl). Zelfs tegenstanders van euthanasie vinden het goed dat de wet er is. De wet wordt met name gewaardeerd vanwege de mogelijkheid dat een patiënt die ondraaglijk en uitzichtloos lijdt, over het eigen levenseinde kan beschikken. Ook de controle op het zorgvuldig handelen van artsen oogst waardering.

 

Dementie

Niet zeggen dat alle ondervraagden helemaal tevreden zijn met de wet. Veel burgers vinden dat euthanasie mogelijk moet zijn bij dementie. Een derde van de zorgprofessionals steunt euthanasie bij chronische depressie of beginnende dementie. Ongeveer een derde van de burgers steunt het initiatief ‘Uit vrije wil’ dat pleit voor volledig zelfbeschikkingsrecht rond het levenseinde.

 

Regieverlies
Veel mensen interpreteren de euthanasiewet te streng, zo oordelen de onderzoekers. De meerderheid van de burgers denkt ten onrechte dat euthanasie niet is toegestaan bij ondraaglijk lijden voortkomend uit psychisch lijden. Ook veel artsen denken dat lichamelijk lijden verplicht is en lijken niet altijd goed op de hoogte te zijn van het feit dat euthanasie op grond van lijden aan regieverlies (bij kanker, zonder lichamelijke klachten), chronische depressie of beginnende dementie in bepaalde gevallen is toegestaan. (Nursing.nl)

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.