Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige heeft grote inbreng bij transitiezorg

Verpleegkundigen van diverse ziekenhuizen werkten de afgelopen jaren aan het verbeteren van de zorg voor jongeren met een chronische aandoening die de overstap naar de volwassenenzorg maken. TvZ nummer 2 staat uitgebreid stil bij deze ‘transitiezorg’.
Verpleegkundige heeft grote inbreng bij transitiezorg
Foto: Joop Reyngoud Overgaan

Ruim een half miljoen kinderen in Nederland groeit op met een chronische aandoening. Deze kinderen maken op termijn allemaal de overgang van de kinderzorg naar de volwassenenzorg. Dit gaat lang niet altijd vlekkeloos. Jongeren kunnen moeite hebben met het zelfstandig worden en ouders vinden het soms moeilijk om de zorg voor hun kind los te laten. Wanneer deze jongeren eenmaal onder de volwassenenzorg vallen, bestaat de kans dat ze te weinig verantwoordelijkheid nemen voor hun behandeling. Dit leidt er soms toe dat deze jongeren minder therapietrouw zijn en risicogedrag laten zien.

Op eigen benen

Tussen 2008 en 2012 hebben 30 teams van zorgverleners meegedaan aan het actieprogramma Op eigen benen vooruit, dat als doel had de transitiezorg te verbeteren. In de 22 ziekenhuisteams waren behalve kinderartsen ook (gespecialiseerd) verpleegkundigen actief betrokken. Bij 17 van deze teams was een verpleegkundig specialist zelfs projectleider. De 8 teams binnen de revalidatiecentra bestonden uit (kinder)revalidatieartsen, paramedici en vertegenwoordigers van mytylscholen.

Transitiezorg verbeterd

De meerderheid van de deelnemende zorgverleners vindt dat de transitiezorg binnen de organisatie nu beter georganiseerd en gecoördineerd wordt, zo meldt projectleider Anneloes van Staa samen met de onderzoekers die het actieprogramma evalueerden. Wat het actieprogramma precies heeft bereikt bij de jongeren zelf, is op dit moment nog niet goed te zeggen: over het algemeen hebben de jongeren meer vertrouwen in het eigen kunnen en laten zij meer zelfstandigheid zien, maar voor een deel van hen geldt dit nog niet. Een follow-up meting, een jaar na afloop van het programma, moet hier meer duidelijkheid over geven.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.