Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige helpt partner sterven: waarschuwing tuchtcollege

De tuchtrechter heeft woensdag een waarschuwing opgelegd aan een verpleegkundige van een Limburgs ziekenhuis die haar echtgenoot hielp met sterven. Ook de anesthesist die morfine uit de ziekenhuisapotheek leverde, kreeg een waarschuwing.
Verpleegkundige helpt partner sterven: waarschuwing tuchtcollege

‘De verpleegkundige heeft gehandeld als een zorgzame echtgenote. Ze heeft echter onvoldoende besef gehad van haar positie en de professionele regels niet of onvoldoende in acht genomen’, oordeelt het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven.

Inspectie

Bij de man werd in 2005 longkanker geconstateerd. Hij was in behandeling bij het ziekenhuis waar zijn vrouw werkte op de intensive care. Tijdens de laatste fase van zijn leven in 2008 werd hij thuis in België kortademig. De verpleegkundige nam contact op met anesthesist die haar op weg hielp. De Inspectie voor de Gezondheidszorg sleepte hen voor de tuchtrechter.

Morfine

Het tuchtcollege zegt dat de verpleegkundige haar bevoegdheden heeft overschreden door zelfstandig de doses morfine te verhogen. Door niet zelf de indicatie te maken en aanwezig te zijn wist de anesthesist niet of morfine en slaapmiddel proportioneel en goed werden toegediend. Omdat hij zijn fout heeft erkend, volstaat de tuchtrechter met een waarschuwing, aldus de uitspraak. (ANP)

Congres palliatieve zorg

Wil jij bijdragen aan betere palliatieve zorg? Bezoek 11 september het congres. Meld je vandaag nog aan!

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.