Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleegkundige hulp zieke kinderen bekostigen uit ZVW’

De verpleegkundige hulp aan ernstig zieke kinderen moet worden bekostigd uit de Zorgverzekeringswet (ZVW). Dat adviseert de commissie Bekostiging Intensieve Kindzorg. Dit advies is vorige week aangeboden aan demissionair minister Ab Klink.
'Verpleegkundige hulp zieke kinderen bekostigen uit ZVW'

Ongeveer duizend kinderen hebben na behandeling in het ziekenhuis verpleging nodig. Het gaat om kinderen met ernstige medische problemen, zoals stofwisselingsziekten, neurologische aandoeningen en epilepsie. De commissie wil dat de precieze medische problematiek van het kind uitgangspunt wordt van de financiering van de zorg aan dat kind. Nu wordt die hulp betaald via een tijdelijke regeling uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Volgens de commissie moet die zorg echter worden bekostigd uit de Zorgverzekeringswet.

Nieuwe financiering
De bestaande vormen van financiering slagen er niet in om aan die exacte zorgvraag te voldoen. De denktank adviseert Klink om, in afwachting van de zogenoemde persoonsvolgende bekostiging, een nieuwe wijze van financiering op te zetten voor een periode van vier jaar. Dat kan volgens de commissie in de Wet Bijzondere Medische Verrichtingen (WBMV). Gedurende die vier jaar kan een structurele regeling in de steigers worden gezet.

Verpleeghulp
Klink nam het rapport woensdag in ontvangst in kinderhospice Pallieterburght in Capelle aan den IJssel. Daar zei hij dat financiering vanuit de WBMV hem aanspreekt. Een nieuw kabinet moet er een knoop over doorhakken, maakte hij duidelijk. Tot die tijd blijft dergelijke verpleeghulp betaald vanuit de AWBZ.

ZorgVisie
Door: Mark van Dorresteijn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.