Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties24

Verpleegkundige in 2020 heeft hbo-profiel

De verpleegkundige van de toekomst heeft een hbo-profiel. Dat blijkt uit een artikel in V&VN Magazine - het ledenblad van de beroepsvereniging - over de nieuwe beroepsprofielen die op 8 maart aanstaande worden gepresenteerd.
Verpleegkundige in 2020 heeft hbo-profiel

 

Met de wijziging van de beroepsprofielen wordt gehoor gegeven aan de opdracht van de minister van VWS duidelijker onderscheid te maken tussen de niveaus 4 en 5, en daarmee voorbereid te zijn op de veranderende en complexere zorgvraag. Wat er met de functietitel voor de huidige verpleegkundige niveau 4 gebeurt, zal na 8 maart duidelijker worden. De Stuurgroep V&V2020 heeft nu drie beroepsprofielen in conceptvorm klaar liggen: de verpleegkundige, de verpleegkundig specialist en de zorgkundige. Die laatste is nog een werktitel. ‘Het kan nog alle kanten opgaan, er circuleren nu meerdere titels. Op 8 maart zal de Stuurgroep duidelijkheid geven,’ benadrukt woordvoerster Monique Roedoe van V&VN nogmaals.

Complexe zorgvraag en comorbiditeit
Het project V&V2020 heeft als belangrijkste doel het ontwikkelen van de nieuwe, toekomstbestendige beroepsprofielen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten. Grote veranderingen in de zorg zoals een snel groeiend aantal ouderen en chronisch zieken met een complexe zorgvraag en comorbiditeit, vragen nadrukkelijk om een nieuw beroepenhuis, met nieuwe beroepsprofielen. In het artikel ‘Nieuwe beroepsprofielen een feit’ in het nieuwste V&VN Magazine wordt uitgelegd dat de huidige profielen voor verpleegkundigen, die stammen uit 1999, ernstig aan herziening toe zijn. ‘Er vindt taakverschuiving plaats en de zorgvraag groeit en wordt complexer. Ook is er behoefte aan een duidelijker onderscheid tussen mbo- en hbo-verpleegkundigen.’ Pauline Meurs, voorzitter van de Stuurgroep V&V2020 vindt dat het op grond van onderzoeken die inmiddels zijn gedaan, en ook internationaal, ‘niet vol te houden is dat twee verschillende diploma’s recht geven op dezelfde beschermde beroepstitel.’

Verpleegkundige voortaan hbo-opgeleid
In het artikel reageren verschillende betrokkenen, zowel binnen als buiten de beroepsgroep op de nieuwe beroepsprofielen. Bijvoorbeeld directeur van de NVZ, Margot van der Starre, vindt het een positieve ontwikkeling dat de verpleegkundige van de toekomst hoger opgeleid wordt. ‘De huidige en toekomstige gezondheidszorg vraagt om een hoger opleidingsniveau van de beschikbare verpleegkundigen. Uit projectresultaten van het project V&V2020 komt naar voren dat diverse stakeholders een verpleegkundig beroepsprofiel op niveau 5 wensen. Dit is voor ons een interessante gedachtegang. Een deel van de leden van de NVZ heeft ook aangegeven voornamelijk met deze verpleegkundigen te willen werken.’ De NVZ beschouwt het als een uitdaging om gezamenlijk te bekijken op welke wijze het beroepsprofiel van de verpleegkundige op niveau 5 vorm en inhoud kan krijgen.’Er is tijd nodig om dit vraagstuk in goede banen te leiden en problemen te voorkomen die zowel kwantitatief als kwalitatief van aard zijn. Zonder een niveau 4 krijg je op dit moment al snel een tekort aan verpleegkundigen, dus dat moet niet te snel worden afgebouwd.’ Let wel; de profielen zijn toekomstgericht. Pauline Meurs: ‘Voor de huidige beroepsbeoefenaars verandert dus niets aan hun titels.’

Verpleegkundige: ‘Het is best spannend’
Henriëtte van Wijk, dialyse- en nefrologieverpleegkundige, nam deel aan een van de rondetafelbijeenkomsten in het kader van V&V2020 en stond zo met honderden collega’s aan de basis van de nieuwe beroepsprofielen.  ‘In het nieuwe beroepsprofiel staat duidelijk welk kennisniveau de verpleegkundige heeft. Sommige collega’s die ik alvast liet kennismaken met het beroepsprofiel, schrikken daarvan. Daarom vind ik het best spannend wat er na 8 maart gaat gebeuren, en maak ik me ook wel zorgen over het vermogen tot invoegen van onze beroepsgroep.’

Presentatie nieuwe beroepsprofielen
Op 8 maart aanstaande worden de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten officieel gepresenteerd door Marieke Schuurmans, lid van de Stuurgroep V&V2020 en hoogleraar verplegingswetenschappen. Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN en minister Edith Schippers nemen ze in ontvangst. Daarna wordt stilgestaan bij deze nieuwe beroepsprofielen en wat ze betekenen voor de praktijk. Pauline Meurs: ‘Het is belangrijk dat de beroepsgroep na 8 maart feedback blijft geven. Dán beginnen de veranderingen pas.’

Door: redactie Nursing, Nienke Berends 

Eerder in het nieuws
Verschil niveau 4 en 5 discussiepunt in de Kamer
Hbo-verpleegkundige vertrekt door gebrek aan uitdaging
‘Beroepsprofiel verpleegkundige verandert ingrijpend’
Schippers neemt beroepsprofielen in ontvangst
Verpleegkundige in 2020 is hoger opgeleid

Gerelateerd
Website V&V2020

24 REACTIES

 1. Aan ‘nieuw’ en ‘vpk’: helaas pindakaas, de nieuwe beroepsprofielen gaan in vanaf 2020 voor NIEUWE verpleegkundigen. De huidige MBO verpleegkundige houdt haar titel en bevoegdheden. De uitstroom in nog altijd 60/40 t.o.v. de hbo dus ik zou maar niet zo hoog van de toren blazen.

 2. Lees alle reacties
 3. @ Miranda:
  Beetje domme opmerking. Uit het bovenstaande verhaal (zie artikel) blijkt wel dat het GROTE deel liever met een HBO’er werkt dan met een MBO’er. Dat zegt toch wel iets?
  Hoogst opgeleide vpk aan het bed, net als in Amerika.
  Alsof een HBO’er op zijn of haar “kantoortje” aan het werk is om problemen op te lossen?
  Jij hebt geen beeld bij het werk en de opleiding van een HBO- verpleegkundige (die totaal verschillend is van de MBO-v).
  Laat dat nieuwe profiel maar komen!
  Ik wil als HBO- verpleegkundige betaald krijgen en ik wil als HBO- verpleegkundige werk verrichten. Met alle respect..niet als MBO

 4. Wat ik mij afvraag is hoeveel hbo verpleegkundige er dan op de werkvloer zouden werken. Als alle verpleegkundige dan hbo zijn willen zij natuurlijk ook een hbo salaris,interessanter werk etc.
  Wordt de zorg dan nog duurder. Of zijn er dan op een afdeling enkele hbo verpleegkundige en de rest oud of mbo verpleegkundige? En is er dan wel voldoende werk voor verpleegkundige, allen hbo, als dat een eis is in 2020.Ik heb ook helemaal niet de ervaring dat hbo verpleegkundige betere zorg zouden geven dan mbo verpleegkundige. Er zijn gewoon goede en minder goede verpleegkundige en dat heeft niet altijd met een hogere opleiding te maken.

 5. Ze kunnen beter de HBO verpleegkundigen een ander beroepsprofiel geven en de MBO’ers zo laten. MBO’ers zijn en blijven (hopelijk) toch de meeste gevraagde verpleegkundigen op de ‘gewone werkvloer’.
  Ik heb zelf voor MBO gekozen omdat HBO in mijn geval 2 jaar langer duurde (ik heb MBO een verkort traject gedaan) en ik op de werkvloer wil werken, niet als leidinggevende op een kantoortje, vooral veel problemen oplossen.
  Laat de verpleegkundige gewoon de verpleegkundige zijn en geef de HBO’ers een andere naam, Bachelor Verpleegkundige ofzo. Verzin iets leuks…
  Straks worden de verzorgende nog assistenten en de verpleegkundigen verzorgenden.
  Het begint dan wel een beetje op Duitsland te lijken, daar stelt de verpleegkundige (en elke andere opleiding trouwens) ook zo weinig voor. Daar tel je pas mee als je ‘echt’ gestudeerd hebt…

 6. Erg opvallend dat HBO reacties vooral persoonsgericht zijn, paternalistische trekjes hebben. Dit heette in mijn tijd spelen op de persoon omdat men geen goede tegen argumenten heeft …
  Het zijn met name de HBO instellingen die gebaat zijn bij handhaving van de huidige HBO opleiding en leveren ieder jaar weer nieuwe vertegenwoordigers af.
  Het is niet de theorie maar de praktijk die de verpleegkundige maakt …

 7. Het is jammer om te zien dat er veel starre reacties worden gegeven over de vernieuwing van het beroepsprofiel. Deze starre reacties wijzen al op zichzelf aan waar het fout gaat. Bij je eigen beroepshouding! Het kan niet kwaad om eens wat nieuws of innovatiefs uit te proberen, het kan niet kwaad om de beroepsprofielen eens tegen het licht te houden. Vooral met de veranderde vraag naar zorg en in een tijd waarin de vraag naar zorg alleen maar stijgt is er behoefte aan herziening. Niet voor niks wordt er gesproken over een traject wat wordt ingegaan vanaf maart. Het verandert niet per direct maar er wordt juist gekeken naar wat een verpleegkundige in 2020 en later nodig heeft om op een optimale manier haar beroep uit te kunnen oefenen.
  @M. Drost. De redenatie dat het bij verpleegkunde alleen maar gaat om po’s, wassen en mensen verzorgen is natuurlijk dikke kolder. Er wordt veel meer gevraagd van de verpleegkundige. Onder andere samenwerken met veel disciplines, het zelfstandig observeren van de patient (kennis) en weten waar je het over hebt.

 8. Aan de toon van 3/4 van de reacties te horen zijn gediplomeerden MBO-Ver’s aardig star en bevooroordeeld over HBO-Ver’s. De vraag die nu bij mij op komt is wordt deze ‘gedachte’ niet meegenomen op de afdeling als een HBO-leerling aan het werk is? Wordt er hierdoor niet met een negatieve lading gedacht van “wat is jouw toegevoegde waarde ten opzichte van een MBO-leerling?” Er zijn altijd studenten, zowel MBO-V als HBO-V, die de kantjes er vanaf lopen en studenten die dit niet doen.
  Onstaan er wrange gevoelens bij de ‘oudere’ gediplomeerde MBO pleeg als een ‘jonkie’ een EBP opdracht moet uitvoeren?
  Vernieuwing en verbetering begint bij jezelf, of ‘de’ verpleegkundige over 10 jaar op MBO of HBO niveau moet afstuderen (lees: functioneren) is stap twee. Eerst moeten de starre gediplomeerde verpleegkundigen worden aangepakt die niet willen of kunnen zelfreflecteren! (iets wat je heel goed leert op de HBO-V opleiding)

 9. Ik zou wel eens willen weten wat we nou precies naar een hoger niveau willen tillen?
  Want het grootste deel van ons werk bestaat uit de verzorging van de patiënt en daar hoef je echt niet op een hoog niveau te denken maar gewoon gevoel voor hebben zorgen dat de patiënt krijgt wat hij / zij nodig heeft zodat hij / zij snel opknapt.Het vak draait om colegialiteit samenwerken en vooral om emphathie en opkomen voor de patiënt en dit vraagt om een verpleegkundige met hart voor haar vak en of die nou HBO of MBO opgeleid is moet niets uit maken. Want de basis van ons vak waar het allemaal mee begonnen is en wat ook nog
  steeds het grootste deel van onze werkzaamheden beslaat,is toch het wassen,po’s legen bedden verschonenen pillen en spuiten geven. En als ik dan Mw. schippers hoor zeggen dat we halve artsen zijn geworden moet ik toch wel even braken!!!
  Want in die 30 jaar dat ik nu in het vak zit is er weinig veranderd behalve dat sommige verpleegkundige bloedprikken en infusen prikken.
  Dus ik vind het geen goede ontwikkeling dat we naar een Hbo status willen voor de verpleegkundige want het is juist zo fijn dat we van elkaar kunnen leren de mbo er wat praktischer ingesteld en de hbo er denkt wat meer over dingen na dus die kwaliteiten moeten we bundelen en niet scheiden.

 10. Ik heb de MBO-raad hierover een mailtje gestuurd, zij zijn m.i. de instantie bij uitstek om op te komen voor de ( toekomstige ) verpleegkundige niveau 4 en om ook een tegen geluid te creeeren aan de politiek.
  Wat het vitten van MBO op HBO betreft ga ik helemaal in het stuk van Jim mee!
  Wij moeten als MBO ( leerling ) verpleegkundige ook trots op ons vak uitstralen en mee naar de buitenwereld toetreden en niet stil in een hoekje gaan zitten wachten op wat er vanuit de HBO wereld allemaal gebraakt wordt.

 11. Het is de discussie op zijn kop. Niet wat wordt gevraagd wat mensen moeten kunnen en daar gericht toe opleiden door het aanbieden van een juiste opleiding. Nee op voorhand wordt de lat hoger gelegd, zonder tot op de dag van vandaag door branche en individuele zorg instellingen is aangegeven wat de toekomstige behoefte is. Pas op inkomen, door mogelijke diploma inflatie, pas op de gevolgen en consequenties voor de toekomstige arbeidsmarkt. Stop met deze discussie te voeren over alleen het competentieprofiel, een echt goed debat over de toekomstige verzorgende, en verlpeegkundige functie dient te worden gevoerd vant een breder perspectief.

 12. Laat eerst maar eens de meerwaarde zien van 1 opleidingsniveau en 1 opleiding. Daarnaast hoeft het niet zo te zijn dat een hoger opleidingsniveau een hogere zorgkwaliteit geeft. Anders zouden artsen ons werk wel doen…
  En venv2020 is natuurlijk allang doorgestoken kaart. Ik zie namelijk alleen maar hogescholen staan die het organiseren. Weer dat lobbyen he..

 13. Oh, het was er op wachten, tot er met modder gegooid ging worden richting HBO-V’ers. Het is kennelijk ‘not done’ om het beestje bij de naam te noemen. Namelijk dat er een verschil in niveau van opleiding zit. En hoewel er natuurlijk onder HBO afgestudeerden 6minnetjes zitten, en bij de MBO’ers 10en, is mijn ervaring dat de EISEN die gesteld worden aan een MBO student lager zijn. Logisch, want het is een lager opleidingsniveau.
  Daarnaast is het eigenlijk best logisch dat er één niveau van verpleegkundigen is. Internationaal gezien zijn wij een uitzondering.
  Ik sprak laatst een Noorse verpleegkunde-student. Daar zijn alle vpk’s hoger opgeleid (HBO). En willen de verpleegkundigen en studenten ZELF de eisen aanscherpen. Uit oog voor kwaliteit. (in hoeverre zaken als minimale cijfers voor toelating tot de opleiding daarbij helpen is een discussiepunt, maar de intentie is dapper)
  Kortom, laten we niet meteen in de kramp schieten, en ons daarmee als beroepsgroep (inter)nationaal echt niet meer serieus laten nemen, maar laten we zien hoe we ons, ons vak en de zorg in Nederland op een hoger plan kunnen trekken.
  Oh, en ik neem aan dat iedereen die zo’n sterke mening heeft als hieronder zich reeds heeft ingeschreven voor het congres V&V2020?

 14. Wat apart toch. Ik ben verpleegkundig omdat ik in mijn opleidingsziekenhuis ben opgeleid tot verpleegkundige. Tevens heb ik een theoretische onderbouwing gekregen die tijdens de in-service opleiding nodig was om te begrijpen waarop een verpleegkundige verpleegt zoals hij/zij dat doet, en de oefenplek om mij voor te bereiden op de handelingen die ik moest leren.
  Terwijl ik in opleiding was vroegen mensen zich af waarom ik niet de (toen nieuwe) HBO-V ginng doen. Ik had toch een gynasium-bèta diploma/ Ik zou zelfs ‘verpleegkunde’gaan studeren. Maar dat ging er bij mij niet in, want ik was er maar steeds van overtuigd dat verplegen een practisch vak is, dat uitgeoefend wordt rond het bed van de zieke. Daar sta je naast iemand die hulp nodig heeft en waar jij het lijden misschien iets dragelijker kan maken,, omdat je geleerd hebt wat een lichaam nodig heeft om te kunnen genezen of het ongeneeslijke te dragen en hoe je iemand kunt helpen dergelijke behandelingen te ondergaan.
  Toen begonnen de MBO-V ers en HBO-V ers hun stages te doen, en ik was blij dat ik een in-service opleiding kon doen, want ik zou niet graag met zo weinig ervaring verantwoordelijke diensten gaan draaien.
  Nu zijn we jaren verder. Ik ben niet de kaderopleidingen gaan doen, om dat stuk dat wel in de HBO-V zat en niet in onze in-service bij te spijkeren. Mijn pad bracht me op een andere manier tot het werken met groepen en leren hanteren van de groepsdynamica.
  Maar nu ik weer als verpleegkundige werk, gaan mij de haren recht overeind nu er vanuit dde sholen van HBO-V en MBO-V die enorme theoretiasche discussie op gang is over wie zich nu nog verpleegkundige mag noemen. Het is goed om te lezen dat dit over de toekomst gaat. Waarschijnlijk gaat het pas écht worden als wij, de verpleegkundigen die op de werkvloer zijn opgeleid, uitgestorven zijn. Want dat was nog es het grapje: de oude A noemen we niveau 4 omdat HBO V hoger opgeleid is. Maar ze zijn niet hoger opgeleid, ze zijn ANDERS opgeleid, net als de MBO-V ANDERS opgeleid is. Misschien moeten ve ze allemaal maar geen verpleegkundigen meer noemen, maar nurse of zo, tegenwoordig kunnen mensen toch alleen maar denken in engelse termen en afkortingen. Maar dénken, nadenken over wat er nu eigenlijk met ons vak aan het gebeuren is…ho maar. We laten ons onze nieuwe profielen voorschrijven op grond van glossyheid in ons portfolio, en zo. Brrrr, ik ben nog steeds blij met mij keuze om de in-service opleiding te doen, en hoop dat in de nabije toekomst jonge meiden en jonngens die zich geroepen voelen om te leren mensen vakkundig bij te staan in de tijd dat ze bijstand nodig hebben zich weer gewoon op de werkvloer op kunnen mogen laten lijden, want geen ene patent is gebaat bij een geweldig portfolio, als de drager daarvan niet weet hoe te ademen en contact te maken met iemand die de controle over zijn eigen leven verlies

 15. @vplstudent
  Omdat de HBO verpleegkundige nog steeds haar meerwaarde nog niet bewezen heeft op de werkvloer, maar wel volop aan het lobbyen blijft om de mbo buitenspel te zetten en zich te profileren als de ‘enige echte verpleegkundige’.
  En weet je wat nu het erge is? We trappen er allemaal nog in ook!

 16. Hbo verpleegkundigen haken af bij gebrek aan uitdaging… En als zij dan straks op de werkvloer moeten blijven werken omdat er geen MBOers meer zijn vinden ze het wel uitdagend?? Krom!! Het beroep is nog steeds niet aantrekkelijk genoeg om alleen HBOers op te leiden. Volgens mij hebben we het vooral over de ziekenhuizen, daar is men meer gebaat bij goed getrainde MBOers door ze op te leiden in nauwe samenspraak met het werkveld! We gaan nog maar net weer meer in branches opleiden, zullen we eerst die generatie verpleegkundigen afwachten? Immers: breed opleiden en tegelijk veel kennis in 1 branche past niet. Ik ben zelf betrokken bij de nieuwe gerichte BBLoeidingen voor de ziekenhuiEn en de GGZ en durf de uitdaging aan om deze studenten een wedstrijd aan te laten gaan met HBO studenten op het gebied van klinisch redeneren en vakkennis.

 17. Zonder een niveau 4 krijg je op dit moment al snel een tekort aan verpleegkundigen, dus dat moet niet te snel worden afgebouwd.
  Dat betekend dus dat er hogere scholing gewenst is maar toch nog maar de MBO-ers door laten gaan want anders komen we te kort.
  Meer in de zin van “als we echt niet anders hebben”.
  Bedankt..

 18. en dan wordt/is de zorg onbetaalbaar ….
  Verpleegkundige is wat het is, zeer gemêleerd en qua zwaarte en niveau afhankelijk van de plaats in de zorg. Iedereen op HBO niveau dan tillen we ons over het bekende paard.
  Basis verpeegkundige is MBO voldoende, bijscholing/specialisatie op HBO niveau.
  NP/PA onderbrengen bij HBO artsen, een nieuwe beroepsgroep. (gezien hun taken weinig van doen met verplegen)

 19. Ik hoor onderzoeken hier en onderzoeken daar.. Wie maken die onderzoeken denk je….
  Ik heb zelf de niveau 4 opleiding gevolgd en schaam mij diep voor het lage kennisniveau en praktijkervaring van mijn niv5 collega’s. Ik vrees voor de patientveiligheid en stijgende personeelskosten.
  Je kunt hier nog zoveel groepen en studies op loslaten. De ziekenhuizen willen goedkope, praktijkgerichte mensen. Van de afgestudeerde niv5. Die ik ken is er geen enkele die ook daadwerkelijk op niv5 betaald wordt, als ze al aan de bak komen in de ziekenhuizen..
  En kom ook niet aan met dat onderzoek en ebp zo’n belangrijke meerwaarde is voor de verpleegkundige van de toekomst. De hele gezondheidzorg wordt al kapotonderzocht en ebp is niets meer dan het overschrijven en herkauwen van oude onderzoeksresultaten.
  Ben je ongeschikt als verpleegkundige, ga dat dan niet proberen goed te maken met inhoudsloze termen als ebp, competenties, kwaliteitsverbetering en onderzoek. Ga dan lekker gezondheidswetenschappen studeren maar val de verpleegkundige op de werkvloer niet lastig!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.