Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Verpleegkundige in 2020 is hoger opgeleid

De toekomstige verpleegkundige moet van veel markten thuis zijn en meer specialistische kennis hebben.
Verpleegkundige in 2020 is hoger opgeleid

Dat concludeert het NIVEL vandaag in een onderzoeksrapport. Het NIVEL deed onderzoek naar toekomstvisies op de verpleegkundige en verzorgende beroepen in België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. 

Verpleegkunde in het buitenland

Uit het onderzoek blijkt dat de definitie van verplegen van land tot land verschilt. In de meeste landen wordt verzorging gezien als onderdeel van verpleging. In alle geselecteerde landen zijn er meerdere opleidingen en niveaus voor de functie van (basis)verpleegkundige. Meestal bestaat er een variant vergelijkbaar met MBO- en een variant vergelijkbaar met HBO-niveau (‘bachelor level’). Wel heerst in alle landen de tendens om verpleegkundigen alleen nog op HBO-niveau op te leiden.

Verpleegondersteuning
De toename van patiënten met complexe zorgproblemen vraagt om hoog opgeleide verpleegkundigen. De toekomstige verpleegkundige moet van veel markten thuis zijn en meer specialistische kennis hebben. In de bestudeerde landen zijn er ook specialistische vervolgopleidingen voor verpleegkundigen, vaak op Master-niveau. Anderzijds is er ook het besef dat in de toekomst ook lager opgeleide ‘verpleegondersteunende’ professionals nodig zijn.

Opleidingsniveaus
NIVEL-programmaleider Anneke Francke: ‘Je ziet dat tussen de landen de verschillen in benamingen en functies groot zijn. Maar een overeenkomst is dat overal ingezet wordt op een verstandige mix van zorgpersoneel met verschillende opleidingsniveaus. Er is grote behoefte aan hoog opgeleide verpleegkundigen die taken van artsen overnemen, preventieve taken uitvoeren en arbeidsbesparende technologie gebruiken. Daarnaast blijven ook verzorgenden en helpenden broodnodig voor bijvoorbeeld hulp bij wassen, aankleden en het huishouden. Hoe die mix er optimaal uitziet, is ook in Nederland nog niet duidelijk.’

Bekijk hier het volledige rapport: Verpleegkundigen en verzorgenden in internationaal perspectief.


Door: redactie Nursing

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zorg wordt gecompliceerder. Dit betekend voor de verpleging meer kennis. Ik volg op dit moment een MBO opleiding en krijg veel kennis tot me. Maar het is allemaal erg breed. Ik zou er ook meer voor zijn om weer GGZ, AGZ, MGZ te scheiden & zo voor meer theorie, dus meer kennis op MBO niveau.
  Ik heb een voorlichting gehad over HBO maar qua kennis (medische) is er niet veel verschil ten opzichte van MBO, Er wordt meer ingegaan op het organisatorische en management. Natuurlijk is het een hoger niveau. Maar hoe ze ingezet worden op het werkveld is er niet veel verschil met een MBO verpleegkundige?
  Een verpleegkundig diploma wat internationaal is zou wel goed zijn. Dan weet je dat de verpleegkundige zorg in spanje even zo is als in nederland. & het werk vinden in het buitenland geen drempel hoeft te zijn.
  werkenalsverpleegkundige.wordpress.com/

 3. Zorg wordt gecompliceerder. Dit betekend voor de verpleging meer kennis. Ik volg op dit moment een MBO opleiding en krijg veel kennis tot me. Maar het is allemaal erg breed. Ik zou er ook meer voor zijn om weer GGZ, AGZ, MGZ te scheiden & zo voor meer theorie, dus meer kennis op MBO niveau.
  Ik heb een voorlichting gehad over HBO maar qua kennis (medische) is er niet veel verschil ten opzichte van MBO, Er wordt meer ingegaan op het organisatorische en management. Natuurlijk is het een hoger niveau. Maar hoe ze ingezet worden op het werkveld is er niet veel verschil met een MBO verpleegkundige?
  Een verpleegkundig diploma wat internationaal is zou wel goed zijn. Dan weet je dat de verpleegkundige zorg in spanje even zo is als in nederland. & het werk vinden in het buitenland geen drempel hoeft te zijn.
  werkenalsverpleegkundige.wordpress.com/

 4. Er moet wel degelijk iets veranderen. Op dit moment worden hbo-verpleegkundigen op dezelfde manier ingezet als lager opgeleide verpleegkundigen. Dat is verspilling van kennis. Er zijn verschillende niveaus, maar die worden niet goed ingezet.
  Het lijkt mij van groot belang om te onderzoeken hoe dit in het buitenland gedaan wordt. Ik denk dat we daar heel wat van kunnen leren. Er kan namelijk een hoop veranderd worden op de afdeling.

 5. Zoals in de 1e reactie op dit stuk naar voren komt, bestaat er al verschillende opleidingsniveau’s t.a.v. verzorgende en verpleegkundige beroepen. Van niveau 1 t/m 5. Verpleegkundigen niveau 4 op mbo niveau is gebaseerd op competentie gericht leren. Dit is een algemene opleiding, waarbij men elk jaar iets van 9 maanden stage loopt in verschillende zorgvraag sectoren zoals: verstandelijk gehandicapten; in een ziekenhuis op verschillende klinische afdelingen en Psychiatrie. De opleiding is heel breed en te breed naar mijn mening. Zeker als we over specialisatie praten. Men doorloopt bijvoorbeeld ook niet verschillende afdelingen in een ziekenhuis, zoals sprake was t.a.v. de A-verpleegkundige opleiding. Ik zou zeggen ga eerst terug naar de inservice-opleiding voor A, B en Z-verpleegkundige. Hier kan je al spreken van een gespecialiseerde opleiding gericht op de specifieke zorgvrager. Daarnaast kan je je verder specialiseren in het vakgebied waar je al behoorlijk in bent geschoold. Op deze wijze zou je je sowieso al op een hoger niveau begeven t.a.v. de nu bestaande opleiding. Het is nu van alles net niet voldoende. Zo zie ik het

 6. Net het rapport gelezen en ik vraag mij langzamerhand af wat dit voor mij als toekomstig MBO niveau 4 verpleegkundige gaat betekenen. Stel dat men er in de toekomst ervoor kiest alleen HBO verpleegkundigen op te leiden, wat betekend dat dan voor mij ? Ben ik dan geen verpleegkundige meer ? Wat betekend dat voor alle andere MBO opgeleiden verpleegkundigen ? Dat zou toch een ramp zijn want dat betekend dat er 1000en verpleegkundigen ineens geen verpleegkundige meer zijn..

 7. Maar dan hoef er toch niet zozeer iets veranderd te worden want dat is er toch allemaal al ? Varierend van zorghulp niveau 1 tot basis verpleegkunde niv 4 en 5, gespecialiseerde in het ZH ( IC-SEX-anesthesie-obstetrie-kanker etc etc ) tot nurse practitioner…..
  Hoe het in het buitenland wordt genoemd lijkt mij niet zo relevant in de praktijk op de afdeling of zie ik dat verkeerd ?? Wil men dan een internationaal diploma voor verpleegkundige ofzo ?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.