Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige in actie voor 50+ collega’s

Om het onderwerp levensfasebewust beleid hoger op de agenda te krijgen, komt  verpleegkundige en congresontwikkelaar Marcellino Bogers in actie. Om zijn grijze, wijze collega’s zoveel mogelijk ‘binnenboord’ te houden, gaat hij op 12 mei met een groep oudere verpleegkundigen letterlijk voor Pampus liggen, in een boot.
Verpleegkundige in actie voor 50+ collega's

Dit schreef hij gisteren in zijn blog op Nursing.nl. Bogers, zelf 50+ en verpleegkundige, wil met deze actie duidelijk maken dat het levensfasebewust personeelsbeleid in de ziekenhuizen en thuiszorgorganisaties waar deze ‘ouder wordende verpleegkundigen’ werkzaam zijn, veel hoger op de agenda moet komen. Hij licht toe: ‘De gemiddelde leeftijd van zorgverleners wordt steeds hoger. Gezien het personeelstekort door ontgroening en vergrijzing mogen we hopen dat ervaren krachten niet uit de zorg vertrekken. Het is belangrijk dat werkgevers de omstandigheden creeëren waardoor de oudere medewerkers gemotiveerd en vitaal blijven, zodat ze kunnen worden behouden voor de verpleging. Je moet voorkomen dat je oudere werknemer psychisch en fysiek overbelast raakt. Helaas staat het onderwerp nog niet hoog genoeg op de agenda. Wat mij betreft ligt hier een enorme taak voor de ondernemingsraden van instellingen, maar ook de verpleegkundigen zélf moeten in beweging komen. Er valt nog veel te doen.’

Verpleegkundigen willen best doorwerken

Veel verpleegkundigen en verzorgenden willen best doorwerken tot hun 65ste, mits hun werkgever ze daarin extra steunt. Dit concludeerde het Nivel enkele weken geleden op basis van onderzoek binnen het Panel Verpleging & Verzorging, bestaande uit ongeveer 1350 verpleegkundigen, verzorgenden, sociaalagogen en helpenden.  Een voorbeeld van die steun is door ze minder onregelmatige diensten te laten draaien. Als de werkgever hier niet aan kan voldoen, dreigt voortijdige uitval. Dat denkt ook Bogers. ‘Als straks alle 50-plussers de zorg de rug toekeren, hebben we echt een heel groot probleem. De grootste bedreiging voor de patiëntenzorg is namelijk het enorme verlies van kennis en ervaring.’

Voor Pampus liggen
Om een signaal af te geven wil hij met een groep vijftigplussers in de zorg op een boot letterlijk voor Pampus gaan liggen, tijdens de Dag van de Verpleging op 12 mei. Wil je meedoen aan de Pampus-actie? Mail Marcellino Bogers o.v.v. 50-plus: marcellino@congressenmetzorg.nl

Door: redactie Nursing, Nienke Berends

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.


NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

3 REACTIES

 1. Als Verpleegkundige wil ik aangeven dat werktijd van grote invloed kan zijn op werktdruk. Zelf heb ik vanaf mijn 59e tot mijn 65e alleen late diensten gedraaid om zo een dagstructuur voor mijzelf te kunnen realiseren. Dit is goed bevallen. Mijn werkgever gaf deze mogelijkheid, zodoende had ik geen last van ‘onregelmatigheid’. Er zijn voldoende collega’s die juist vroege diensten willen draaien. Je moet er samen uitkomen en hier een weg in vinden.

 2. Lees alle reacties
 3. Ook ik vertrek als 50 plussers liever vandag als morgen uit de zorg. De bezuinigingen maken het er niet aantrekkelijker op, en de sfeer is vaak te snijden. Als de regering beter zou zorgen voor zijn zorgpersoneel, dan wordt de zorgverlener er ook niet ziek van. Steeds meer mensen worden ziek van hun werk in de zorg, geestelijk en lichamelijk. Dus maak de zorg aantrekkelijker en dan loopt vast niet iedereen weg.

 4. Vol energie zal ik mij op de Dag van de Verpleging aansluiten bij allen die ‘voor Pampus’ klaar gaan staan (niet liggen) voor een zorgrijke toekomst.
  Mijn band met 12 mei is mijn spreekbeurt in de 2e MAVOklas in 1972 of 1973: Florence Nightingale. Daarna wist ik het zeker wat mijn beroep zou worden. Nu al meer dan 30 jaar in de zorg !
  Vorig jaar was mijn wens om tijdens een zeilvakantie ( zie lutgerdina.nl ) bij Pampus uit te komen… maar ja, het was een groepsreis dus er waren nog meer mooie plaatjes en haventjes, die week, om ‘aan te zeilen’.
  En als actief kaderlid bij CNV Publieke Zaak voor de sector VVT spreekt mij de boodschap van deze dag mij zeer aan. Koester de 50 plussers en maak het mogelijk: zorgen moet je doen… niet maken (uitspraak van Loesje)
  En ook deze is van Loesje:
  VERGRIJZING
  DE COLLECTIEVE
  LEVENSWIJSHEID
  IS GROTER DAN OOIT
  Je hebt mijn aanmelding voor 12 mei ontvangen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.