Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige invloed: de belangrijkste leerpunten

Voor verpleegkundigen die meer invloed willen op de manier waarop zij hun werk uitoefenen en op de kwaliteit van zorg, organiseerde Medilex op 27 mei 2014 de studiedag ‘Verpleegkundige invloed’. Namens TvZ bezocht Lea den Dekker, student hbo-v, deze studiedag. Zij doet verslag.
Verpleegkundige invloed: de belangrijkste leerpunten

De belangrijkste leerpunten van deze studiedag over verpleegkundige invloed waren in het kort:

  • Kwaliteit en veiligheid zijn grote issues geworden, dit vormt een voedingsbodem voor verpleegkundige invloed.
  • Uit onderzoek blijkt dat patiënten andere zaken belangrijk vinden dan professionals. De vraag is: wie heeft het laatste woord?
  • Verpleegkundige invloed heeft pas zin als de patiënt er baat bij heeft.
  • 24 procent van de ziekenhuizen heeft een VAR. Deze VARs zijn bezig zijn met positionering en vakinhoud. Onderzoek naar agendapunten van de VARs laat zien dat het organiseren van de Dag van de verpleging het frequentst voorkomt.
  • Succesvol leiderschap is iets wat je samen doet, alle neuzen een kant op biedt mogelijkheden.
  • In gesprek gaan over klinische situaties en niet over processen, ter illustratie: niet ‘de lamp op kamer 11 is kapot deze moet het doen’, maar ‘dhr. X kan niet lezen vanwege te weinig licht de lamp maken is een oplossing’.
  • Verpleegkundige habitus (de tweede natuur van professionals): zodra we als verpleegkundige beter snappen hoe deze habitus in elkaar zit, kunnen we deze aanzetten als deze zinvol is, maar ook uitzetten wanneer het geen aanvulling of zelfs belemmeringen oplevert.
  • Drie essentiële elementen voor veranderen: humor, gelijkwaardig contact en uitdaging.

VAR

De Verpleegkundige Adviesraad zou moeten dienen als schakel tussen verpleegkundige beroepspraktijk en Raad van Bestuur. Dit aspect kwam naar voren in de lezing van Friso Raemaekers, voorzitter van de VAR van het HagaZiekenhuis en Marjolein Tasche, voorzitter van de raad van bestuur van het HagaZiekenhuis. De VAR van het HagaZiekenhuis bestaat alleen uit professionals die ‘aan het bed’ werkzaam zijn om zo als delegatie van de beroepspraktijk met de raad van bestuur in gesprek te gaan over beleidsvorming. Vanuit de zaal kwamen andere visies naar voren ten aanzien van de samenstelling van de VAR zo waren een aantal deelnemers sterk voor een VAR waarin ook managers deelnamen, zodat ook de beleidsmakers op afdelingsniveau inspraak hebben.
Verder kwam naar voren dat een VAR die nauw betrokken is bij het nemen van beleidsbeslissingen niet van het een of andere moment gecreëerd wordt. Volgens Raemaekers is het van belang, wil je serieus genomen worden, om als VAR te laten zien wat je kunt. Dit kan door vanuit het verpleegkundig domein in te haken op onderwerpen uit het strategisch beleidsplan. Hij ervaart dat de raad van bestuur de input vanaf de werkvloer waardeert.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.