Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige kan second opinions laten dalen

Een second opinion voor kankerpatiënten werkt vaak geruststellend en leidt in de praktijk zelden tot een andere diagnose. Met betere voorlichting door verpleegkundig specialisten kun je het aantal second opinions laten dalen.

Dit zegt V&VN naar aanleiding van een onderzoek door verpleegkundige Erik van Muilekom van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL). 

Tweede mening 
Van Muilekom constateert in zijn onderzoek dat het aantal second opinions daalt als je patiënten met kanker beter voorlicht. Dat kan erop duiden dat patiënten die een tweede mening aanvragen, meer behoefte aan meer informatie of hopen op een ander advies of geruststelling.

Pulmonologie
Van 2004 tot 2008 steeg het aantal patiënten dat om een tweede oordeel vroeg met  17 procent. Tussen november 2007 en mei 2008 is genoemd inventariserend onderzoek uitgevoerd onder patiënten bij de polikliniek oncologische pulmonologie en gastro-enterologie.

Instroom
Daarbij is gekeken wat een tweede mening betekent voor diagnose en behandeling, de voorlichting en de instroom van nieuwe patiënten in medisch-wetenschappelijk onderzoek. De patiënten is gevraagd wat de redenen waren voor een second opinion en of aan hun verwachtingen is voldaan.

Tweederde
Ruim 90 procent van de patiënten vroeg voor de eerste keer een second opinion aan. De behoefte aan (meer) informatie is de belangrijkste reden voor het vragen van een second opinion. Voor tweederde van de patiënten bleef het eerste behandeladvies gehandhaafd.

Bevestiging
80 procent was tevreden of zeer tevreden dat ze een second opinion hadden aangevraagd. Zij kregen meer uitleg over de ziekte en behandeling of werden gerustgesteld door de bevestiging of aanpassing van een eerdere voorgestelde behandeling.

V&VN
Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.