Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Verpleegkundige kan tekort mdl-artsen opvangen

Verpleegkundigen zouden een belangrijke rol kunnen spelen bij het opvangen van het tekort aan maag-. darm-, leverartsen, denkt het MDL platform van V&VN.
Verpleegkundige kan tekort mdl-artsen opvangen

Het tekort aan maag-, darm- en leverartsen in Nederlandse ziekenhuizen is groot, meldt BN/De Stem. In Nederland zijn nu 325 mdl-artsen werkzaam, terwijl dit er minimaal vijfhonderd zouden moeten zijn. De Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NV MDL) is dan ook blij met minister Klinks recente toezegging van extra opleidingsplaatsen.

Colonscopie door verpleegkundigen
Maar volgens de vereniging en V&VN is er meer nodig om de bestaande grote achterstand weg te werken. Ziekenhuizen trekken mdl-artsen uit het buitenland aan om de problemen op te lossen. In andere ziekenhuizen nemen internisten bepaalde werkzaamheden van mdl-artsen over en het UMC Groningen laat verpleegkundigen dikkedarmonderzoek uitvoeren onder supervisie van een mdl-arts.

Verpleegkundig endoscopisten
Petra Bol, voorzitter van V&VN Maag Darm Lever (MDL) op de website van V&VN: ‘Wij delen de zorg van de NV MDL over de tekorten aan maag-, darm- en leverartsen en merken dit natuurlijk in onze dagelijkse praktijk. Deze ontwikkeling biedt wel kansen voor verpleegkundigen. We verwachten een flinke verschuiving in het werk van MDL-artsen, maar ook in dat van endoscopisten.’

De V&VN MDL werkt samen met de NV MDL om een opleiding voor verpleegkundige endoscopisten te realiseren. Op dit moment zijn er al zo’n 10 tot 15 verpleegkundig endoscopisten in Nederland. Voor al deze mensen moet er een gedegen opleiding en nascholing komen.

BN De Stem / V&VN

Abonneren
Op de hoogte blijven? Abonneer je nu op de Nursing-nieuwsbrief

12 REACTIES

 1. Een goede basis voor de opleiding tot endoscopist is de verpleegkundige vervolgopleiding tot endoscopieverpleegkundige.
  De beroepsvereniging is bezig deze opleiding aan te melden bij het CZO. Dit is weer een stap voorwaarts in de verbetering van kwaliteit.
  Een aantal van onze ex-studenten heeft tot volle tevredenheid deze weg bewandeld.

 2. Lees alle reacties
 3. Als verpleegkundigen alleen taken overnemen omdat er een te kort is aan artsen vind ik het een slechte zaak. Er is al een te kort aan verpleegkundigen en dat wordt alleen maar erger.
  Verpleegkundigen zijn een zelfstandige beroepsgroep. Het is een schitterend vak.Dat moet beloond worden met een fatsoenlijk salaris wat niet alleen aantrekkelijk wordt door onregelmatigheidstoeslag of het overnemen van taken van artsen. Meer ontwikkelingsmogelijkheden in het verpleegkundige vak is m.i. nodig. Allerlei vraagstukken komen op het pad van de verpleegkundige. Verpleegkundig onderzoek is nodig om een antwoord te hebben op die vraagstukken (vergrijzing, kwaliteit van leven,verder ontwikkelen van je vak enz.)

 4. Niet zo negatief meteen, bied een kans voor verpleegkundigen die zich willen ontwikkelen. Het moet goed geregeld worden, eens. Ik werk als endoscopie en mdl verpleegkundige op de poli. Op de endoscopie met 2 tot endoscopist opgeleide verpleegkundigen en die zijn zeer behendig en zorgvuldig. In mijn spreekuur neem ik ook taken over van de arts, maar wel ten dienste van en tot zeer grote tevredenheid van de patienten. En daar doe ik het voor, omdat ik van mensen houd en ze behandel zoals ik graag zelf zou worden behandeld. En dat zal hoe dan ook resultaat hebben. Bevrediging in je werk is wat mij betreft belangrijker dan geld. Maar voor meer verantwoordelijkheid moet meer betaald worden, ook eens.

 5. Of word je dan ook een nurse practitioner?
  Op zich wel interessant als je hiervoor geschoold wordt, en je wilt je als verpleegkundige verder specialiseren.
  Net als dat je bv diabetesverpleegkundigen hebt of longverpleegkundigen, zijn eigenlijk toch ook verlengden van een specialist.
  Maar je moet er wel fatsoenlijk voor betaald worden, en daar zal de schoen wel weer wringen…

 6. Is misschien wel een voorstel, maar we kampen nu al met te kort aan verpleegkundige en daardoor tekort aan handen. En dan zouden we nog eens ons handen moeten vol hebben met andere taken.
  Worden verpleegkundigen nog altijd gezien als manusje van alles? Leuk dat men zoveel vertrouwen in ons heeft, maar moeten we niet eens zorgen voor ons eigen beroep!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.