Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Verpleegkundige kijkt dossier ex-man in: geen tuchtstraf

Een verpleegkundige die eenmalig het medisch dossier van haar ex-man inkeek krijgt geen strafmaatregel opgelegd. Dat meldt het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag.
Afbeelding van stethoscoop en hamer van tuchtrechter

De verpleegkundige werkte op de afdeling psychiatrie van een ziekenhuis, toen ze in 2018 een half uur lang in het medisch dossier van haar ex-man inlogde. Ze bekeek verschillende velden. De verpleegkundige en haar man waren eerder dat jaar gescheiden. Ze hebben samen twee kinderen.

De klacht

De ex-man diende bij het ziekenhuis een klacht in, omdat hij vermoedde dat zijn ex-vrouw in zijn dossier had gekeken. Dat heeft de verpleegkundige ook toegegeven, toen zij hiermee werd geconfronteerd door een functionaris gegevensbescherming van het ziekenhuis.

De verpleegkundige kreeg in april 2020 van haar werkgever een disciplinaire maatregel opgelegd. In het zittingsverslag staat niet welke maatregel het betreft.

Nieuwe informatie tijdens zitting

Tijdens de zitting voegde de ex-man nog toe, dat zijn ex-vrouw het telefoonnummer van zijn huidige partner had genoteerd en haar heeft lastiggevallen via WhatsApp. Ook zou ze medische gegevens met anderen hebben gedeeld.

Verweer van verpleegkundige

De verpleegkundige keek in het dossier omdat ze van derden had gehoord dat haar ex-man op een huisartsenpost was op een moment waarop hij de zorg voor de kinderen had. Toen zij haar ex-man ernaar vroeg, wilde hij er niet over praten.

Uit zorg om het welzijn van de kinderen raadpleegde de verpleegkundige vervolgens het dossier van haar ex. Ze erkent dat dit niet had mogen gebeuren en heeft er spijt van.

Deels gegronde klacht

Het Tuchtcollege acht de klacht deels gegrond. Het staat immers vast dat de verpleegkundige het dossier heeft ingezien, zonder behandelrelatie met de patiënt, en zonder zijn toestemming.

De ex-man kan niet bewijzen dat zijn ex-vrouw het telefoonnummer van zijn nieuwe vriendin heeft genoteerd, noch dat zij zijn medische gegevens heeft verspreid. Het is het woord van de een tegen de ander. Daarom wijst het college dit deel van de klacht af.

Uitspraak

Het Tuchtcollege legt de verpleegkundige geen maatregel op. Het college waardeert dat de verpleegkundige spijt heeft van haar gedrag. Bovendien is zij door haar werkgever al disciplinair gestraft.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.