Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige kijkt dossier overleden cliënte in: waarschuwing

Een verpleegkundige krijgt een waarschuwing van het Tuchtcollege omdat hij in het dossier keek van een overleden cliënte. Rond het overlijden van de cliënte liep een strafrechtelijk onderzoek.
Foto: Aryan Dhiman

De verpleegkundige werd voor een hele rits punten aangeklaagd. De aanklagers: een huisarts naar wie een strafrechtelijk onderzoek liep, en zijn vrouw.

Verdacht overlijden

In 2016 werd de schoonmoeder van de Maastrichtse huisarts W. vanwege dementie opgenomen in het verpleeghuis waar de aangeklaagde verpleegkundige werkte (maar niet op zijn afdeling). De huisarts was als arts betrokken bij het overlijden van zijn schoonmoeder, waarna een strafrechtelijk onderzoek volgde. Het Openbaar Ministerie verdacht de huisarts van moord.

Dossier onterecht ingezien

De verpleegkundige werd, net als alle andere personeelsleden, gevraagd om te getuigen in het strafrechtelijk onderzoek naar de huisarts. Naar eigen zeggen heeft hij het dossier van de overleden cliënte ingekeken om zich op zijn getuigenis voor te bereiden. Hij was verder niet bij de zorg voor de cliënte betrokken geweest.

Tijdens het politieverhoor had hij simpelweg kunnen zeggen dat hij het antwoord op bepaalde vragen niet wist. Het Tuchtcollege oordeelt daarom dat de verpleegkundige geen reden had om het dossier in te zien, en geeft een waarschuwing.

Laster en beschuldiging

De huisarts en zijn vrouw klaagden de verpleegkundige ook aan voor een aantal andere zaken. De verpleegkundige zou zich onder andere negatief hebben uitgelaten over de deskundigheid van de huisarts. Hij zou naar collega’s uitspraken hebben gedaan over de diagnose en behandeling van de cliënte, die buiten zijn verpleegkundige expertise vielen. Ook zou hij de huisarts hebben beticht van een ernstig strafbaar feit.

Boekje niet te buiten gegaan

Over deze punten oordeelt het Tuchtcollege dat de verpleegkundige zijn boekje niet te buiten is gegaan. De verpleegkundige sprak weliswaar twijfels uit over de deskundigheid van de huisarts, en over diens rol bij de dood van de cliënte, maar meldde ook dat hij niet precies wist wat er gebeurd was.

Ook heeft hij tegen collega’s zijn zorgen uitgesproken over de medicatie die de huisarts voorschreef, maar benadrukte daarbij dat hij zelf geen arts was. Het Tuchtcollege vindt deze klachtonderdelen daarom niet gegrond.

Andere betrokken verpleegkundigen

Vlak nadat de zaak rond de huisarts in de media kwam, beschuldigde de vrouw van de huisarts 6 verpleegkundigen ervan dat zij hun beroepsgeheim hadden geschonden door met de media te praten. Het is nog onduidelijk of deze verpleegkundigen voor de tuchtrechter zijn verschenen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.