Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige krijgt advies over palliatieve zorg

Een landelijk aanspreekpunt voor zorgverleners die informatie zoeken over – verbetering van de palliatieve zorg voor de patiënt. Dat is de taak van het nieuwe expertisecentrum palliatieve zorg van het Integraal Kankercenturm Nederland: IKNL.
Verpleegkundige krijgt advies over palliatieve zorg

Het expertisecentrum biedt advies op maat, geeft duidelijkheid over richtlijnen en over na- en bijscholing voor palliatieve zorg. IKNL werkt nog aan een landelijk dekkende vraagbaak waar artsen, paramedici, verpleegkundigen en verzorgenden dag en nacht vragen kunnen stellen aan experts over bijvoorbeeld moeilijk behandelbare symptomen, medicijncombinaties en beslissingen rondom het levenseinde.

Oncologische en palliatieve zorg
Het ministerie van VWS heeft het Integraal Kankercentrum Nederland aangewezen als expertisecentrum. IKNL is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor professionals in de oncologische en palliatieve zorg. Het expertisecentrum moet een bijdrage leveren aan de verbetering van de zorg in de palliatieve fase.

Laatste levensfase

De laatste fase van het leven is voor patiënt en zorgverlener een moeilijke periode, aldus het IKNL: ‘Angst om te lijden, angst voor aftakeling en isolatie drijft patiënten en hun zorgverleners soms tot ingrijpende en onnodige behandelingen met bijbehorende bijwerkingen en risico’s.’ IKNL heeft veertig richtlijnen voor de palliatieve zorg ontwikkeld voor ziekte-gerichte behandeling en bestrijden van symptomen. De richtlijnen zijn op zoveel mogelijk bewijs gebaseerde inzichten uit de praktijk en aanbevelingen. De richtlijnen zijn te downloaden via www.pallialine.nl.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Ik vind u verhaal schokkend, hier is deze palliatieve verpleegk.totaal verkeerd bezig.
    Het is de patiënt die aangeeft in palliatieve zorg en niet de verpleegk., deze kan alleen maar samen op weg gaan en héél goed luisteren naar de pat. maar zo een stommiteit bega je toch niet, ik vind dit angstaanjagend….dit is geen CARE houding en ik moet het ook niet hebben van dominante pal. verpleegk. die zomaar de kamer binnenkomen en u zeggen, en aan mij kun je het allemaal kwijt. Hoe arrogant…. is men soms niet in de verpleegkunde….

  2. Lees alle reacties
  3. toen een van mijn vriendinnen (vorig jaar) stervende was (een proves dat ruim een half jaar duurde), kreeg zij van de palliatieve verpleegkundige die bij haar aan huis kwam (maanden voordat ze ook daadwerklijke overleed) teksten te horen als (zich dicht naar mijn in bed liggende vreindin vooroverbuigend) :”ik zie dat u al lijkenvlekken heeft” – schokkend! Mijn vriendin heeft vervolgens aangegeven geen palliatieve zorg te willen. Of ze de reden daarvoor vermeld heeft denk ik niet – daarvoor had ze geen strijdlust meer. Het heeft mij vervolgens altijd dwars gezeten: niet doen graag dit soort ‘zorg’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.