Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige krijgt advies over palliatieve zorg

Het nieuwe expertisecentrum palliatieve zorg van het Integraal Kankercenturm Nederland (IKNL) wordt een landelijk aanspreekpunt voor zorgverleners die informatie zoeken over verbetering van de palliatieve zorg voor de patiënt.

Het expertisecentrum biedt advies op maat, geeft duidelijkheid over richtlijnen en over na- en bijscholing voor palliatieve zorg. Het IKNL werkt nog aan een landelijk dekkende vraagbaak waar verpleegkundigen, artsen, paramedici en verzorgenden dag en nacht vragen kunnen stellen aan experts over bijvoorbeeld moeilijk behandelbare symptomen, medicijncombinaties en beslissingen rondom het levenseinde.

 

Richtlijnen

De laatste fase van het leven is voor patiënt en zorgverlener een moeilijke periode, aldus het IKNL. ‘Angst om te lijden, angst voor aftakeling en isolatie drijven patiënten en hun zorgverleners soms tot ingrijpende en onnodige behandelingen met bijbehorende bijwerkingen en risico’s.’ Het IKNL heeft veertig richtlijnen voor de palliatieve zorg ontwikkeld voor ziektegerichte behandeling en bestrijden van symptomen. De richtlijnen zijn op zoveel mogelijk bewijs gebaseerde inzichten uit de praktijk en aanbevelingen. De richtlijnen zijn te downloaden via www.pallialine.nl.

 

Bron: Zorgvisie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.