Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige net zoveel inspraak als arts in Limburgs ziekenhuis

Het Sint Jans Gasthuis (SJG) in het Limburgse Weert heeft de inbreng van de verpleegkundige beroepsgroep verankerd in de oprichting van het Verpleegkundig Stafbestuur (VSB). Het is daarin naar eigen zeggen een van de eerste ziekenhuizen van Nederland.
Verpleegkundige net zoveel inspraak als arts in Limburgs ziekenhuis
Foto: PhotoXpress

Dat schrijft het SJG op haar website. Directeur zorg, Max Visser vindt het een logische ontwikkeling: ‘Specialisten zijn verenigd in een medisch stafbestuur en denken van daaruit mee over beleid en de koers van het ziekenhuis. Verpleegkundigen moeten dezelfde inbreng kunnen hebben en dat hebben we op deze manier formeel vastgelegd.’

Belangrijke rol verpleegkundige

Malika Zaaboul is verpleegkundige én voorzitter van het VSB van SJG Weert. Zij is erg blij met de oprichting van het VSB en is van mening dat meer ziekenhuizen het voorbeeld zouden moeten volgen: ‘Verpleegkundigen hebben veel kennis en staan dichtbij de patiënt. Vanuit die rol ben je een belangrijke adviseur voor het bestuur. Met de oprichting van het VSB erkent het bestuur die rol en laat het de verpleegkundige professie meer tot haar recht komen.’ De keuze voor een formeel verpleegkundig orgaan moet de zichtbaarheid van de verpleegkundige als professional vergroten en geeft de beroepsgroep daarmee een duidelijke rol binnen het ziekenhuisbeleid. Het belangrijkste doel is het stimuleren, ontwikkelen en borgen van de verpleegkundige kwaliteit binnen SJG Weert.

Verpleegkundigen en VAR’s

In de meeste ziekenhuizen hebben verpleegkundigen vooralsnog alleen een raadgevende rol (de welbekende VAR’s). Toch zijn er steeds meer ziekenhuizen waar deze VAR’s worden omgevormd tot een VSB. Volgens vakblad Skipr geldt dit onder meer voor het Havenziekenhuis in Rotterdam, het Flevoziekenhuis in Almere en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk.

Het VSB in Weert heeft voorlopig nog een adviserende rol, maar deze aanloopperiode is bedoeld om het VSB te laten groeien in de nieuwe rol. Binnen twee jaar moet het VSB dezelfde rol en bevoegdheden als het medisch stafbestuur hebben.

Lees het interview met Malika Zaaboul, voorzitter van de verpleegkundige staf in het SJG: ‘We willen méér dan alleen de directie adviseren’>>>

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Gefeliciteerd met de oprichting van het VSB.
    De opmerking dat de meeste VAR’s vooralsnog een raadgevende rol hebben is een beetje kort door de bocht. Verpleegkundige invloed zit niet in de naam van de VAR of een VSB maar gaat over de zichtbaarheid van verpleegkundige beroepsgroep in een organisatie; waar zitten ze aan tafel, waar adviseren ze over, hoe beinvloeden ze mede het zorgbeleid door een goed onderbouwde verpleegkundige visie te schrijven en mee te implemeteren.
    Ik ken daar te veel goed voorbeelden om een VAR als een vooralsnog raadgevend orgaan te diskwalificeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.