Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Verpleegkundige krijgt meer regie over patiëntenzorg

Verpleegkundigen in Medisch Spectrum Twente (MST) krijgen meer regie over de patiëntenzorg. Met de invoering van zogenaamde Best Practice Units worden verpleegkundigen gestimuleerd tot evidence based denken en handelen. MST wil dat alle verpleegafdelingen in het ziekenhuis op deze manier gaan werken.
Verpleegkundige krijgt meer regie over patiëntenzorg

Met behulp van de Best Practice Units (BPU) moeten verpleegkundigen gaan nadenken over verbetering van de patiëntenzorg, zodat deze nog veiliger en beter wordt. Denk hierbij aan thema’s als medicatieveiligheid, klantvriendelijkheid en infectiepreventie toegespitst op de doelgroep van de afdeling. De verpleegkundigen krijgen begeleiding van docenten van Saxion. ‘De verpleegkundige krijgt de regie terug in eigen hand. Het is een bottom-up benadering: de verpleegkundige op de werkvloer kijkt wat er verbeterd kan worden en op welke manier’, zegt Marieke van Dort, verplegingswetenschapper en programmamanager van het project. ‘We willen het verpleegkundig leiderschap versterken.’

Pilotproject
MST startte vorig jaar met de units. Na een pilotproject met de afdeling orthopedie zijn nu ook de afdelingen traumatologie, interne geneeskunde, neonatologie, cardiologie en psychiatrie begonnen. Eind maart starten nog eens negen verpleegafdelingen. Op iedere afdeling gaan twee verpleegkundigen deelnemen aan de training tot ‘BPU-begeleider’. ‘We hebben teamhoofden gevraagd verpleegkundigen te selecteren. Voorwaarden waren bijvoorbeeld hbo denk- en werkniveau, passie voor zorgverlening hebben, initiatief tonen, proactief en zelfstandig zijn, verantwoordelijkheid willen dragen en vooral  doorzettingsvermogen hebben’, zegt Van Dort. ‘Verpleegkundigen die deelnemen hebben verschillende achtergronden: de een heeft hbo-v gedaan, de ander inservice.’

Implementatieplan
Er volgen acht lessen van vier uur waarbij thema’s als innovatie, evidence based practice, begeleiden van veranderprocessen, opstellen van verbeterplannen en groepsdynamica aan bod komen. De lessen worden gedoceerd door docenten van Saxion en van het ziekenhuis. Vervolgens gaan de deelnemende verpleegkundigen hun teamhoofden en collega’s van de afdeling interviewen om te achterhalen wat er op hun afdeling verbeterd kan worden. Met behulp van deze interviews wordt een implementatieplan opgesteld en een verbetertraject gestart. Daarna start de ontwikkeling binnen de teams gedurende tenminste één jaar. ‘In de pilot hebben de plannen geresulteerd in bijvoorbeeld de ontwikkeling van een voorlichtingsposter voor bezoekers over infectiepreventie, die achter ieder bed van de patiënt hangt. En in een evidence based onderzoek naar de vraag of je een patiënt na een operatie wel of niet mag douchen’, zegt Van Dort.

Het MST wil eind september de eerste resultaten van de verpleegkundige verbetertrajecten presenteren.

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

2 REACTIES

  1. Misschien kun je ook de positieve boodschap uit het bericht halen in plaats van meteen uithalen wat er dan niet benoemd wordt? Als deelnemer aan de BPU weet ik dat de projecten alléén maar gaan over goede patiëntenzorg en dat er juist wordt meegenomen wat patiënten missen..

  2. Lees alle reacties
  3. Prima initiatief maar hier wordt toch iets heel belangrijks over het hoofd gezien, de patiënt!
    Het is wenselijk dat juist de patiënt meer regie krijgt binnen zijn eigen zorgproces. Vraag eens aan de patiënt hoe hij/zij de zorg ervaart. Laat de patiënt meedenken tijdens evaluaties. Of zoals ik deze week Annemiek Vroom hoorde zeggen; Vraag eens aan de patiënt waarin het ziekenhuis kan bezuinigen.
    Kortom, vergeet bij dit soort projecten die ongetwijfeld heel goed bedoeld zijn aub niet de patiënt. Zij zijn de ervaringsdeskundigen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.