Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Verpleegkundige kritisch over samenvoegen afdelingen

Vakbond NU'91 krijgt steeds vaker kritische vragen van verpleegkundigen over de samenvoeging van verpleegafdelingen.

Verpleegkundige kritisch over samenvoegen afdelingen

Dit zegt Carel van den Bergh van NU’91 het novembernummer van Nursing. Volgens hem zijn samenvoegingen van verpleegafdelingen aan de orde van de dag in de ziekenhuizen. ‘We krijgen veel meldingen binnen van onze leden. Het betreft niet alleen afdelingen binnen een gebouw, maar ook van afdelingen van verschillende ziekenhuislocaties.’ Het samenvoegen van verpleegafdelingen gaat niet altijd van een leien dakje. Dat was te merken in juni in het ziekenhuis in Delfzijl. Daar luidden verpleegkundigen de noodklok omdat ze – ook na het samengaan van twee afdelingen – bang waren de kwaliteit van zorg niet meer te kunnen garanderen.

Reorganisatie
Vaak is de fusie van verpleegafdelingen een ingewikkeld en duur proces waarvan het van tevoren nooit helemaal duidelijk is wat het oplevert. Efficiency en kostenbesparingen vormen vaak een van de achterliggende redenen. Maar ook kwaliteit, verkorting van wachttijd en een betere patiëntendoorstroom zijn dikwijls argumenten. Volgens sommige reorganisatieplannen gaan zelfs de medewerkers erop vooruit, omdat ze meer taken en verantwoordelijkheden krijgen.

Tweedeling verpleegkundigen
Veel samenvoegingen mislukken doordat zorginstellingen het eenwordingsproces niet goed doorlopen. ‘Is het doel niet helder gemaakt, dan verzand je al gauw in discussies over de noodzaak van wel of niet samengaan,’ zegt oud-verpleegkundige en coach Edwin Huybers. Als begeleider van verbeterprocessen krijgt hij vaak met dergelijke situaties te maken. ‘In plaats van mee te werken naar een nieuwe situatie, zal een deel van de medewerkers zich tegen de opgelegde maatregelen verzetten. De kans is groot dat er binnen een team een tweedeling ontstaat tussen voor- en tegenstanders.’

In het artikel Samen opnieuw beginnen in Nursing november wordt verder ingegaan op de gevolgen van het samenvoegen van afdelingen en oplossingen om van de nood een deugd te maken.

Door: redactie Nursing

Meer Nursing


Nursing
Nursing is de meest gelezen vaktitel voor verpleegkundigen niveau 4 en 5 in Nederland en Vlaanderen.
Word direct abonnee van Nursing.

Nursing op Facebook
Tegenwoordig kun je ook via Facebook op de hoogte van de laatste nieuwtjes, blogs en expertbijdragen. Ga naar
www.facebook.com/VakbladNursing

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. 1-persoonskamertekort(delirante mensen moeten op zaal blijven liggen, fijn voor de rust van de andere patiënten), patiënten die(veel te lang)op de gang moeten wachten omdat de vorige patiënt nog niet naar huis is. Gangen vol met rolstoelen en rollators omdat die nergens neergezet kunnen worden, overleggende verpleegkundige op de gang en gesprekken op 4 persoons-kamers, omdat er geen (voldoende)gespreksruimtes zijn. En dat zijn nog maar enkel dingen waar je tegen aanloopt! Maar fijn, er wordt bezuinigt, maar wel over de ruggen van patiënten en verpleging! En de top! Die krijgt een gouden handdruk omdat ze zo goed bezuinigen!!!

  3. bij ons in het ziekenhuis is de Acute opname en de urologie/orthopedie samengevoegd.
    voorheen hadden beide afdelingen 2 verpleegkundigen in de nacht. nu na het samenvoegen 3. want degene die op de uro/ortho staat kan wel hulp vragen aan de aoa.. maar inderdaad de mensen uit het gouden gebouw houden geen rekening mee dat de AOA snachts nogal wat opnames heeft te verwerken snachts.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.