Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Verpleegkundige: laat je vak niet uithollen’

Soms geven buitenstaanders een beter advies dan mensen uit je directe omgeving, of in ieder geval een advies dat je grondig aan het denken zet. Zo iemand is arts en jurist Marius Buiting. Wat is zijn advies voor verpleegkundigen?
‘Verpleegkundige: laat je vak niet uithollen’
Foto: Fragment uit 'Marius Buiting over Verdraaide organisaties' (www.youtube.com/watch?v=iOImmdLr-pY)

Verpleegkundigen ontkomen niet aan ingrijpende veranderingen de komende jaren in de manier waarop er wordt gewerkt in de zorg. De kunst is om actief mede vorm te geven aan deze veranderingen en het vak niet uit te laten hollen. Hierbij moeten zij zich niet blind staren op technologische innovaties, innovatie gaat verder dan technologie. Dit is in het kort het betoog van Marius Buiting, arts en jurist, directeur van de Nederlandse Vereniging van toezichthouders in zorg en welzijn, chairman van the board van het European Health Futures Forum en voorzitter van het wmo-platform van de stad Utrecht.

Participatieverpleging

Buiting roept verpleegkundigen op om hun vak niet te laten uithollen door alleen maar taakgericht te werken, maar om over te gaan tot ‘participatieverpleging’. Hij licht dit toe: ‘Bij innovatie wordt in eerste instantie gedacht aan technologische innovatie. Maar die vindt ook wel zijn weg zonder dat we daar veel aandacht  aan besteden. Wat veel trager verloopt, is de innovatie van werkpatronen en de sociale innovatie. De zorg dreigt achter te blijven bij de revolutionaire veranderingen in de huidige tijd, vooral omdat de patronen waarin wij werken niet meeveranderen. De traditionele beroepsdomeinen van verpleegkundigen, artsen en paramedici, en de afbakening daartussen, leidden in de 20e eeuw tot werkpatronen waarvan het grootste deel nu, in de 21e eeuw, niet langer hanteerbaar lijkt.

‘Daarnaast is het huidige systeem van de gezondheidszorg heel kostbaar. Het legt een enorm beslag op de middelen van de samenleving, met slechts een beperkt rendement. Niet alleen daarom is innoveren hard nodig. Het is vooral noodzakelijk om de zorg op een hoger plan te brengen. Dat kan door participatieverpleging: betrek de patiënt en zijn omgeving bij de zorg en draag deze zoveel als mogelijk aan hen over. Coaching en kennis van de patiënt en diens sociale verbanden zijn daarbij van belang.’

Buiting is een van de key note sprekers op het VUmc/TvZ symposium Betere Zorg? Doen! Van inspiratie tot innovatie, op vrijdag 3 oktober. Meer informatie en inschrijven.

1 REACTIE

  1. Om heel eerlijk te zijn vind ik dit wel een heel mager artikel van / over iemand die heeft meegewerkt aan ‘Verdraaide organisaties’, wat ik een heel goed boek vind. Ik mag toch hopen dat participatieverpleging, zoals ik het hier lees, geen innovatie meer is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.