Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundige laat patiënten samen douchen

Ggz-instelling Lentis wil een verpleegkundige ontslaan omdat ze twee psychiatrische patiënten samen liet douchen en daar een geluidsopname van maakte.
douchen.jpg
De cliënt zou sinds het incident niet meer willen douchen. - Foto: Free Images

Dit meldt Dagblad van het Noorden (DvhN) naar aanleiding van de ontslagrechtszaak rond het incident. De twee patiënten hadden een relatie, en de verpleegkundige had voorgesteld dat ze samen zouden douchen. Vervolgens had zij het gesprek tussen de patiënten opgenomen met haar mobiel, en deelde dit met collega’s om te laten horen hoe het was gegaan. Bij een paar van hen viel dit verkeerd, en zij maakten melding van grensoverschrijdend gedrag. De verpleegkundige zei volgens DvhN stomverbaasd te zijn dat de zaak uit zijn context is gehaald en dat ze zo hard werd aangepakt. Er werd vaker informatie en beeldmateriaal van patiënten onderling gedeeld in een groepsapp.

Verpleegkundigen en verzorgenden mogen de berichtenapp WhatsApp niet gebruiken voor het versturen van medische gegevens. Lees meer 

De advocaat van Lentis wees erop dat regels zijn overtreden. ‘Cliënten zijn afhankelijk en kwetsbaar en zijn niet in staat tegen het verzoek van een zorgverlener in te gaan.’ De patiënten hadden volgens het onderzoek ernstig geleden onder het incident. De man durfde nu niet meer te douchen en was vooral boos dat hij met de geluidsopname ‘te kakken was gezet’, aldus Dagblad van het Noorden. De uitspraak van de rechter is nog niet bekend. 

6 REACTIES

 1. ik vind ook wel dat het whats appen een ding is. Behalve dat deze verpleegkundige whats app gebruikte om clienten gegevens te delen. Deden de collega's ook mee.
  Dat het gedrag niet toelaat baar is vind ik terrecht. Maar ik vind dat haar collega's ook wat te leren hebben.

 2. Lees alle reacties
 3. 1 van de eerste dingen die men in de opleiding voor verpleegkundige leert is het omgaan met privacy.
  Deze verpleegkundige heeft dit totaal overschreden.
  Heel terecht dat de verpleeegkundige hierop aangepakt is.
  Hoe komt hij/zij erbij om dit aan collega's te laten horen.
  Wilde de vpk de leuke collega uithangen over de rug van mensen met een beperking?
  In 1 woord SCHANDALIG!!

 4. Ik vind het vernederend en schokkend. Valt me wel meer op
  hoe laatdunkend personeel met psychisch zieke mensen omgaat alleen omdat zij de macht hebben dit te doen. Ook vind ik dat dit ge-app van de werkvloer moet worden verbannen,word er strontziek van dat men constant daar
  mee bezig is. En misschien is die verpleegkundige er ook wel voor in om zelf met haar vriend, man of whatever onder de douche te staan om een pikante geluidsopname te scoren en die te kunnen delen?

 5. Onbegrijpelijk dat de verpleegkundige niet snappen dat een groepsapp met foto,s en informatie om dat onderling te delen absoluut niet kan.
  Als er wat overdragen moet worden, hoort dat in het dossiervan de pat./ client te staan
  Het is absoluut grensoverschrijdend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.