Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige ‘leent’ geld van zwakbegaafde cliënt

Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige wordt geschrapt uit het BIG-register omdat hij regelmatig geld overboekte van de bankrekening van een verstandelijk beperkte cliënt naar zijn eigen bankrekening.
Verpleegkundige ‘leent’ geld van zwakbegaafde cliënt
Foto: ANP Lex van Lieshout

Dat blijkt uit een uitspraak van het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. De verpleegkundige was sinds 1981 werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige in dienst bij een zorgorganisatie. Van daaruit was hij vanaf begin jaren negentig werkzaam als casemanager en begeleider van een cliënt die leed aan schizofrenie. Deze cliënt woonde zelfstandig, samen met zijn zwakbegaafde echtgenote. De verpleegkundige begeleidde het echtpaar bij het algemeen dagelijks en huishoudelijk leven. Hij was door het echtpaar financieel gemachtigd.

De zaak

Eind jaren negentig werd de cliënt opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij verbleef op een afdeling voor langdurige behandeling. In 2009 overleed hij. Na zijn overlijden verhuisde zijn zwakbegaafde vrouw naar een wooncluster voor mensen met een verstandelijke beperking. Daar werd ze weer begeleid door de bovengenoemde verpleegkundige.

In die tijd boekte de verpleegkundige verschillende keren geld over van de bankrekening van de cliënte naar een bankrekening op zijn naam. De bedragen variëren van 4.000 tot 10.000 euro. Met het geld heeft de verpleegkundige voor rekening van de cliënte getankt, pinbetalingen gedaan en contante geldbedragen opgenomen. Vanaf april 2012 kreeg de cliënte een financieel consulent. Zij ontdekte in de administratie van de cliënt dat er iets niet klopte en deed aangifte tegen de verpleegkundige. Deze stortte daarop twee keer een bedrag terug op de rekening van de cliënte. In juni is de verpleegkundige geschorst door zijn werkgever en werd een onderzoek tegen hem ingesteld, wat leidde tot een ontslag op staande voet. In augustus deed de zorgorganisatie melding van disfunctioneren van een medewerker bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Uitspraak verweerder

De verpleegkundige erkent dat hij ten onrechte benzinekosten in rekening bracht bij de cliënte en dat hij overboekingen heeft gedaan, maar merkt ook op dat deze overboekingen inmiddels allemaal weer ongedaan zijn gemaakt. Het zouden leningen zijn waarmee de cliënte had ingestemd. Hij erkent dat hij bij de zorg van en voor cliënte in financieel opzicht iets te ver is gegaan, mede door giften en beloningen van haar aan te nemen.

Uitspraak Tuchtcollege

Het Tuchtcollege verwijt de verpleegkundige dat hij heeft gehandeld in strijd met de zorgvuldigheid die hij als verpleegkundige aan de aan zijn zorg toevertrouwde cliënten had moeten naleven. Naast het opnemen van het geld, had hij zich als casemanager überhaupt niet financieel mogen laten machtigen door zijn cliënten. Ook had hij nagelaten ervoor te zorgen dat de cliënt jaarlijks werd gezien door de psychiater, zoals besproken in het behandelteam. Ook vindt het Tuchtcollege dat er binnen de zorgorganisatie waar de verpleegkundige werkte, een te grote vrijheid zou bestaan ten aanzien van de werkzaamheden en het bepalen van de taakopvatting, en ontbrak concrete aansturing vanuit de organisatie. Daardoor waren de grenzen van de professionele beroepsuitoefening in het team vervaagd. ‘Maar dit alles ontslaat de verweerder geenszins van zijn eigen verantwoordelijkheid,’ aldus de uitspraak van het Tuchtcollege. ‘De verweerder heeft – na een start jaren geleden, waarin op zijn taakuitoefening mogelijk niets was aan te merken – gedurende lange tijd meer en meer zijn eigen financieel belang op de voorgrond gesteld. Hij heeft dus niet integer gehandeld tegenover zijn cliënte die vanwege haar geestelijke positie sterk afhankelijk was van zijn zorg, hulp en bijstand. Gelet op de aard en de omstandigheden van dit geval komt alleen de zwaarst denkbare maatregel aan de orde, doorhaling in het BIG-register.’

Doorhaling: bij deze maatregel wordt de verpleegkundige uit het BIG-register geschrapt. Ze raakt de titel kwijt en mag het beroep niet langer onder die titel uitoefenen. Gebruikt ze de titel of de daaraan verbonden rechten toch, dan is zij strafbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.