Dat meldt de NOS op basis van cijfers van onderzoeksbureau EY in de Barometer Nederlandse gezondheidszorg 2018. Het personeelsverloop ligt op ruim 13 procent en het ziekteverzuim op bijna 6 procent. In de ggz, jeugdzorg en gehandicaptenzorg is het verzuim het hoogst. Het verloop ligt daar met 15 procent ook hoger dan in andere takken van de zorg.
Vechtersmarkt
De paniek lijkt bij sommige zorginstellingen groot. ‘We zien dat mensen door de ene zorgverlener worden weggekocht bij de andere door ze een hoger salaris te bieden’, zegt Rob Leensen van EY tegen de NOS. ‘Nog niet op hele grote schaal, maar het begint wel een beetje een vechtersmarkt te worden.’ Door de bloeiende economie is er in meerdere sectoren een tekort aan mensen. Maar de zorg is wel oververtegenwoordigd. Vijf van de tien beroepen waar grote tekorten zijn, zijn zorgberoepen, zoals wijkverpleegkundigen.
Hoogste verzuim en verloop in afgelopen 5 jaar! Belangrijkste oplossingen: werkdruk ⬇️ salaris ⬆️ https://t.co/oHSyZzM8w0
— V&VN (@VenVN) 4 september 2018
Ik werk als vaste nachtdienst op een gesloten setting in de ggz.
Steeds meer ongure types bevolken de afdeling.
Een armoedige fwg 40 staat er tegenover.
Po&o zegt dat het in slechts onze beleving zwaarder word.
Het is een schande. Maarja wat moet je…
Gelukkig hebben we een hoop lol en dat maakt het wat goed.
De brutaliteit van zo. ’n personeelsfunctionaris te oordelen over de onze werkdruk en hachelijke situaties waarin we soms zitten… Me broek zakt er van af.
Ja dat krijg je als je het werk totaal onaantrekkelijk maakt. Er waren vele zeer goede en ervaren verpleegkundigen in de wijk, niveau 4, die ineens plaats moesten maken voor niveau 5 en letterlijk afgedankt zijn. De enorme kennis en ervaring die in vele jaren is opgebouwd, is niet meer gewenst. Met alle respect, maar een net afgestudeerde verpleegkundige niveau 5 noet nog veel leren en dat had een mooie taak voor de ervaren verpleegkundige geweest. Werk samen en deel je kennis. Gevolg is dat de verpleegkundige in de wijk zich ondergewaardeerd voelt en het werk waar ze zo ervaren in was, niet meer mag doen en dus verder gaat kijken, opzoek naar uitdaging. Wat ook speelt is het afknijpen in uren zodat je vaak korte momenten op pad moet om aan je uren te komen..Of een planning die gaten vertoond met als gevolg, een half uur of langer wachten wat vervolgens niet uitbetaalt wordt. Tegenovergestelde gebeurt ook, een overvolle route van 5 uur in krap 4 uur proppen en dan gern reistijd plannen. Want er wordt alles aan gedaan om het personeel uit te knijpen om als organisatie maar flink winst te maken..ja hoe onaantrekkelijk kun je het maken. Het prachtige werk als verpleegkundige in de wijk is totaal om zeep geholpen. Te hoge werkdruk, stress en het niet meer mogen zorgen voor de patiënt zoals dat wenselijk is, zijn voor mij de redenen geweest om de wijk te verlaten.
Een goede vriend van me is ook slecht behandeld in een BBL setting. Hij deed het erg goed. Een stage niet gehaald en geen herkansing. Nu geen diploma en dus geen werk terwijl met een jaartje aanvulling hij zo in de zorg zou kunnen werken. Maar ja, haal maar eens een diploma als het financieel niet meezit en werkgevers kunnen helaas nog niet altijd verzinnen dat ze ook iemand in kunnen huren voor werk en opleiding en dat leeftijd en vooropleiding niet altijd alles zegt maar wel motivatie en eerder verworven competenties . Ik pleit voor de herinvoering van de inservice opleiding met het goede van de HBO-v.
Ik vond toen dat we verschrikkelijk behandeld waren tijdens onze Stage, terwijl ze ons zo nodig haden voor het werk,ik houd nog steeds van mijn werk maar dat blijft ergens achter in mijn hoofd gememorisierd.
Ik hoop dat dat verandert