Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundige maakt fatale sondefout

Een door een verpleegkundige verkeerd geplaatste sonde is een patiënte in het Twenteborg ziekenhuis fataal geworden, schrijft het Twentse dagblad Tubantia.
Verpleegkundige maakt fatale sondefout

Dit werd afgelopen vrijdag duidelijk bij de behandeling van een klacht tegen de behandelend arts en de betreffende verpleegkundige.

Sondevoeding
De 33-jarige moeder van twee jonge kinderen werd rond de jaarwisseling van 2005 en 2006 opgenomen omdat ze al bijna twee weken niets gegeten had. Sondevoeding moest onder meer uitkomst bieden. De aanwezige verpleegkundige plaatste het slangetje echter per ongeluk in haar long, aldus het dagblad Tubantia. 

‘Rozig’ slijm
De arts ontdekte later dat de sonde verkeerd zat, maar ontwaarde op de controlefoto tot zijn opluchting geen vocht in de longen. De toestand van de patiënte, zo schrijft het dagblad, ging echter zienderogen achteruit. Volgens Tubantia hoestte de vrouw, was ze benauwd, gaf ze ‘rozig’ slijm op (zelfde kleur als de sondevoeding) en leed ze aan hoge koorts. Achteraf bleek er drie liter vocht achter de longen van de 33-jarige te zitten.

Via via op de hoogte
De nabestaanden zit het vooral dwars dat ze pas achteraf van de fout op de hoogte werden gesteld. Zij wisten tijdens het ziekbed van de vrouw niet dat er iets mis was gegaan, maar kwamen er pas later via via achter, aldus de nabestaanden. Ze zijn van mening dat de arts hen  na de ontdekking van de fout had moeten inlichten. De arts zegt dit gedaan te hebben als uitroep in het voorbijgaan, schrijft Tubantia. De tuchtrechter doet op 23 augustus dit jaar uitspraak.

Lees meer over Tuchtrecht op Nursing.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.