Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Verpleegkundige maakt nog steeds rekenfouten

Bijna 40 procent van de deelnemers aan de Nursing-enquête over verpleegkundig rekenen maakt weleens een rekenfout bij medicatietoediening.
Verpleegkundige maakt nog steeds rekenfouten

In de maand oktober deden 1630 respondenten mee aan de Nursing-enquête over verpleegkundig rekenen. Veertig procent van de deelnemers geeft aan weleens een rekenfout te hebben gemaakt bij medicatietoediening. In 7 procent van de gevallen had dit consequenties voor de patiënt.

Overlijden

Op de vraag of je collega weleens een rekenfout heeft gemaakt bij medicatietoediening antwoordt zestig procent ja. De fout had in bijna twintig procent van de gevallen consequenties voor de patiënt. Voorbeelden van consequenties die genoemd worden zijn overgeven en diarree, reanimatie, pijn, te hoge bloedglucosewaarden, hypoglykemie, suf worden, overdosering en opname in het ziekenhuis of op de intensive care. Elf respondenten noemen zelfs overlijden als gevolg van de medicatiefout.

Eigen rekenvaardigheid

Op de vraag ‘Hoe beoordeel jij je eigen rekenvaardigheid?’ antwoordt 50 procent van de respondenten goed, 13 procent zeer goed, 28 procent redelijk, 7 procent matig en 2 procent slecht.

De meeste respondenten zijn het meest bezig met intraveneus vloeistoffen en medicatie toedienen, gevolgd door voedingspomp instellen, infuusberekeningen en oplossingen en verdunningen maken.

Meer over verpleegkundig rekenen
In Nursing december lees je meer resultaten uit de enquête naar verpleegkundig rekenen en vertellen verpleegkundigen over rekenfouten met flinke gevolgen. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement >>>

Eerder onderzoek

In 2007 en 2010 deed Nursing onderzoek naar verpleegkundig rekenen. Beide keren kregen de deelnemende verpleegkundigen een rekentoets voorgelegd en beide keren waren de resultaten schokkend. In 2007 bleek dat bijna een kwart van de verpleegkundigen zoveel moeite had met het berekenen van doseringen, dat ze fouten maakte bij het oplossen van medicatie (1). In 2010 was de situatie niet verbeterd: nog steeds maakten verpleegkundigen rekenfouten bij het toedienen van medicatie. Bijna zestig procent van de deelnemers gaf aan dat collega’s weleens fouten maken bij het toedienen van medicatie, bij bijna een kwart zou dit consequenties hebben gehad voor de patiënt (2).

De komende weken verschijnen er meer berichten over verpleegkundig rekenen online. Houd Nursing in de gaten!

Noten

1 Rekenvaardigheid van verpleegkundigen. Door DUO Market Research in opdracht van Nursing en The Competence Group, 2007.
2 Rekenvaardigheid verpleegkundigen. Door DUO Market Research in opdracht van Nursing en E-Nursing, oktober 2010.

4 REACTIES

 1. Sorry, het probleem met rekenen begint op de basisschool…. Als je het daar niet goed krijgt geleerd, dan blijf je achterlopen. Ik vroeg laatst aan iemand om te berekenen hoeveel ampullen ik nodig heb als er 10 mg in 1 ampul zit en ik heb 180 mg nodig….. Duurde wel even voor het goede antwoord kwam…

 2. Lees alle reacties
 3. Het zou niet zo moeten zijn dat je dit soort berekeningen in de laatste schakel van de keten laat voorkomen. De arts zou de goede dosering moeten voorschrijven en de apotheek zou dit moeten klaarmaken. Dan is er ruimte en tijd voor de verpleegkundige om dubbelcheck toe te passen. Wanneer worden de verpleegkundigen gefaciliteerd voor dit soort zaken. Wij moeten dubbel check doen, maar de arts hoeft dit niet. De vorige spreker zei terecht dat je het rekenen onder stress niet eens zou moeten willen. Leuk bedacht, maar slecht uitvoerbaar. In rust kan elke verpleegkundige prima rekenen. We hebben allemaal een voldoende! Laat de minister maar eens onder druk een ingewikkelde rekensom met nanogrammen, microgrammen milligrammen en dan ook nog de milliliters uitrekenen, terwijl je meer dan 12 patiënten onder je hoede hebt!

 4. Bezorgd: eens met bovenstaande. Plus dat er voldoende bezetting moet zijn (zowel kwalitatief als kwantitatief) om een double check uit te kunnen voeren als het om verdunnen en oplossen gaat bijvoorbeeld voor het infuus.
  Berekeningen niet onder druk doen. Zoek een plek op waar je niet gestoord kunt worden. En laat het altijd narekenen door een gekwalificeerde professional.
  Protocollen helpen als ze actueel gehouden worden. Maar daar kun je je niet op blind staren. Zelf blijven controleren en blijven oefenen.

 5. Het maken van fouten bij berekeningen zal altijd blijven bestaan. Maak daarom schema's, die zo duidelijk zijn dat je geen fout kunt maken of in ieder geval bijna het maken van fouten uitsluit.
  Dat medicijn, zoveel in zoveel. Gewicht patiënt, dosering > pompstand. Het scheelt altijd! Laat mensen niet iets uit hoeven rekenen onder stress.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.