Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Verpleegkundige mag agressieve patiënt weigeren

Patiënten die zo agressief zijn dat het te gevaarlijk wordt voor de verpleegkundige om haar werk te doen, hoeven niet meer te worden geholpen. Elke sector binnen de zorg zou duidelijk moeten aangeven wat wel acceptabel is en wat niet. Dat staat in het actieplan 'Veilig werken in de zorg' dat het kabinet gisteren naar de Tweede Kamer stuurde.
Verpleegkundige mag agressieve patiënt weigeren

In het actieplan pleit minister Edith Schippers van VWS verder om in extreme situaties te overwegen de zorg te staken. ‘Het is onacceptabel dat zorgverleners in direct gevaar verkeren. Er moet een scherpe lijn worden getrokken. Om die reden is het belangrijk om het staken van de zorgverlening serieus te overwegen, er in de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen die met agressie en geweld te maken hebben.’ In het actieplan ‘Veilig werken in de zorg’ staat verder dat het kabinet de komende jaren zes miljoen euro beschikbaar stelt om het actieplan uit te voeren. Dat geld wordt bijvoorbeeld uitgegeven aan trainingen voor de zorg- en hulpverleners.

Supersnelrecht bij verpleegkundigen
Het kabinet vindt het belangrijk dat de politie altijd te hulp schiet als medisch personeel te maken heeft met agressie en geweld. Schippers wil af van het idee dat dit nu eenmaal bij het werk hoort. Ook als de verdachte een patiënt is, moet de aangifte serieus worden genomen, meent zij. Een dergelijke zaak kan via het snelrecht worden afgehandeld. Als een voorval juridisch wordt afgehandeld, zou de werkgever aangifte moeten doen en dient de schade te worden verhaald.

Veilige werkplek
Marian Kaljouw, voorzitter van V&VN, is blij dat voor de aanpak van agressie en geweld ook financiën vrijgemaakt zijn. ‘Verpleegkundigen en verzorgenden verlenen dag in dag uit met hart en ziel hulp aan mensen die dat nodig hebben. Een veilige werkplek is noodzakelijk voor het leveren van goede zorg. Ik roep Verpleegkundigen en Verzorgende Adviesraden (VAR’s) op om met hun instelling te werken aan een integrale aanpak van agressie en geweld. Juist vanuit onze beroepsgroep zelf weten we het beste wanneer agressie ons het werken belemmert.’

Ook vakbond NU’91 is blij dat er ‘eindelijk steun’ is van de minister voor agressie jegens zorgverleners. ‘Verpleegkundigen hebben vanuit de geneeskundige behandelingsovereenkomst een zorgplicht, maar zijn niet verplicht om in alle situaties een patiënt te helpen,’ aldus voorzitter Monique Kempff  in een reactie. ‘De zorgplicht vereist wél dat een verpleegkundige haar uiterste best doet om de patiënt te helpen, agressie kan immers ook voortkomen uit een ziektebeeld. Maar als een patiënt een ernstige bedreiging vormt voor de hulpverlener, of door agressie de te verlenen zorg onmogelijk maakt, kan een verpleegkundige hulp weigeren.’

Ministerie van VWSZorgvisie
Door: redactie Nursing

Meer Nursing


NursingBanen

Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Quinten Manuel, blogger
Quinten (18) is derdejaars mbo-verpleegkunde (bol) in Groningen. Hij blogt over zijn leven als verpleegkundige in opleiding en alles wat hij tegenkomt.
Ga naar de weblog van Quinten.

NursingExperts
Collega’s die weten waar ze het over hebben, die de diepte ingaan.
Volg de Nursing Experts.

6 REACTIES

 1. Het is vreemd dat als zorgmedewerkers aangeven dat zij agressief worden bejegend de minister het noodzakelijk vind om actie te ondernemen, terwijl zij weigert in te grijpen tegen het delinquente gedrag van hulpverleners. De Inspectie voor gezondheidszorg constateert al jaren dat hulpverleners zich houden aan wetten, protocollen, procedures, richtlijnen, niet goed bejegenen, clienten bedreigen, intimideren, dossiers vervalsen, fraude plegen echter dit wordt niet beschouwd als probleem terwijl vermeend agressief gedrag van clienten wel beschouwd wordt als probleem. Ze treden hier niet tegen op.Gegeven de inspectierapporten en onderzoek onder clienten is te stellen dat hulpverleners ook agressief naar clienten. Het is onbegrijpelijk dat de rechten van de client en de bescherming van de client tegen de willekeur van hulpverleners en het aanpakken van de doofpotcultuur binnen de GGz niet belangrijk wordt gevonden. Wanneer gaat de overheid daadwerkelijk optreden tegen de delinquente handelingen van hulpverleners in de GGz? Hoeveel doden moeten er nog vallen in de GGz voordat de minister het noodzakelijk acht om in actie te komen tegen de misstanden in de GGz? Wanneer worden de clientenrechten waarvoor gestreden is daadwerkelijk gehandhaafd door de wetgever? Afgaande op de trend in de samenleving en de houding van de minister vrees ik dat zij het normaal vindt dat clienten in de GGz mishandeld worden door hulpverleners en dat hulpverleners ongestraft delicten mogen plegen. Het artikel toont maar weer aan dat de minister reageert op incidentalisme. Bovendien blijkt hieruit hoe sterk de lobby van de GGz is om haar machtspositie te vergroten en het mogelijk van ongestraft delicten plegen te vergemakkelijken. De minister moet dan ook niet verbaasd opkijken als clienten weinig vertrouwen hebben in de GGz. De huidige situatie in de GGz geeft hier volledig terecht aanleiding toe.

 2. Lees alle reacties
 3. Ik denk eerder dat ermee wordt bedoeld dat degene die vinden dat ze b.v. niet snel genoeg worden geholpen en met hun volle verstand de boel kort en klein slaan of de zorgverleners bedreigen. Dus niet t.g.v. een handicap / ziektebeeld agressief zijn. Want dan kan je inderdaad de boel wel sluiten ;)Ik vindt daar wel wat voor te zeggen gezien de ‘hufterigheid’ alleen maar toeneemt in de samenleving.

 4. Das allemaal leuk en aardig, maar er werken een heleboel verpleegkundigen binnen de thuiszorg, verpleeghuis, en zwakzinnige zorg. Hier hebben zij veelvuldig te maken met aressie. Op deze manier zullen heel veel verstandelijk beperkte en demente mensen straks geen zorg meer gaan krijgen…. 🙂 of is dit wat overdreven….Mijn neus is al eens gebroken door een klap van een cliënt…..maar deze jongen zal ik toch moeten blijven verzorgen. (verstandelijkbeperkte autist). Het lijkt nl wel als of deze regels alleen in ziekenhuizen gelden. Jammer.
  Ik blijf overigens met veel plezier naar mijn werk gaan hoor, hoe gevaarlijk dat ook zo af en toe is 🙂

 5. Mooi plan op papier, maar wat zijn de effecten (voor dader en hulpverlener) als later via dat snelrecht slechts een taakstrafje wordt opgelegd?
  En er wordt helemaal niet ingegaan op de situatie dat niet de hulpvrager maar omstanders de hulp frustreren.

 6. Natuurlijk; er zijn grenzen.Het moet je wel mogelijk zijn om je werk te kunnen doen.
  Maar..ik plaats wel een kanttekening bij het verhaal.Voorbeeld: iemand heeft talrijke eiergrote ifiltraten in zijn bovenbeen.De verpleegkundige is vab mening dat dat juist de goed plek is om een injectie te plaatsen..Patient valt uit en zegt “donder op jij, ik pijn genoeg..ga effe een ander halen”.
  Verpleegkundige vindt dit agressie en belemmering van werk…
  Er zit dus een sterk subjectief element in,de mate waarin je iets op jezelf betrekt of blijft betrekken.
  Er gevoelig bent voor commentaar en meteen anderen daarvoor wil bestraffen; geen tegenspraak dulden.
  Gezondheidszorg staat midden in de samenleving.De samenleving is niet agressievrij dus gezondheidszorg idem.
  Het is al aangehaald: ik heb vaak meegemaakt dat in vlagen van stoornis ik een gevecht terecht kwam en dat je dat niet kon voorkomen of ontwijken..dus knokken en botweg spierkracht gebruiken met een kort geheugen achteraf(gebeurd,zand er over)
  Als ik van elke bedreiging en scheldpartij/toewensingen een melding had gemaakt dan had er een bibliotheek vol gestaan.
  Ligt het ook niet een beetje aan onze gevoeligheid en intolerantie?
  Voor mezelf heb ik het etiketje van de ideale patient
  “YAVIS”:
  Yong
  attractive
  Verbal
  Intelligent
  Sociable
  aangevuld met
  niet-agressief
  groot begrip voor de hulpverlener
  gemotiveerd voor hulpverlening
  Dat zijn tenminste naar ons hart…
  Maar zoals gezegd: er zijn (situationele) grenzen
  Als werker mag je geen mensen aanvallen en stuk maken, maar anderen mogen dat jou ook niet doen..Dat wordt dus knokken, want voordat je hulp krijgt..
  En dan begint het:
  Dit is echt gebeurd>
  Patient komt stomdronken thuis op de afdeling en wil niet naat bed (3.00 uur).Maakt een hoop lawaai,loppt uit de hand, gaat naar zijn locker toe, pakt er een revolver uit en richt het wapen op de verpleegkundige die hem te vlug af is en hem knock out slaat…
  De verpleegkundige stond op het randje van ontslag..
  hij kon niet met zekerheid aantonen of de man zou schieten..

 7. @peter de strafmaat is in deze niet relevant. Deze komt immers bovenop de interventie opgelegd door ziekenhuis: geen zorg.
  Een convenant tussen de bestuurlijke driehoek van de stad ( B’meester, politie &OM) en het ziekenhuis kan er voor zorg dragen dat politie altijd voorrang geeft aan een melding van verstoring vd orde in een ziekenhuis. Tevens kan dan ook het ziekenhuis als adres van diegene die aangifte doet dienen, zodat zijn privacy redelijk gewaarborgd blijft.
  Maar de grootste bedreiging van het opvolgen van deze afspraken zijn de hulpverleners zelf. Want er is altijd wel iemand te vinden die zwicht voor de druk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.